Monday, November 30, 2009

Penangan Budu #Episod 2

Pada suatu tengah hari, tiga sekawan itu makan tengah hari. Tapi kali ni, tiada budu. Bimbang jika A tidak suka akan budu itu. Namun sangkaan B dan K meleset, A makan nasi dengan perlahan sekali seolah-olah dia tiada selera untuk makan pada hari itu.

Apabila mereka semua sudah siap makan, A tiba-tiba bertanya "Kenapa korang tak buat budu weyh?"..K dan B berpandangan. A ni sudah ketagih budu ke? Itulah persoalan yang bermain dalam fikiran mereka. A hari itu diam, tidak banyak bercakap.

Petang itu, B menyediakan spaghetti. Memang sedap. B juga menyediakan lauk kari ayam sebagai kuah. Nyum nyum! Sedapnye~ Kemudian, lagi sekali tiga sekawan itu duduk di meja bersedia untuk makan. B mula mengagihkan spaghetti tu ke dalam mangkuk setiap orang.

K mula mengisi kuah kari ke dalam mangkuknya. Kemudian, diikuti oleh B. Tapi, A tidak mengisi kuah kari ke dalam mangkuknya. A bangun dari kerusi, pergi ke dapur. K dan B fikir, A tak mahu makan spaghetti itu.

Namun, jangkaan B dan K meleset apabila A datang dari dapur dengan membawa semangkuk budu. Diletaknya mangkuk berisi budu itu ke atas meja. A mengisi beberapa sudu budu ke dalam spaghettinya itu. Kemudian, barulah A mengisi dengan kuah kari itu.

" Ha..! Macam ni baru sedap. Spaghetti + budu + kari! ", kata A.

K dan B berpandangan sesama sendiri. Tak pernah dibuat orang makan spaghetti dengan budu...
K dan B semakin takut dan mula menyesal. Adakah ini semuanya salah mereka yang mula-mula 'mengenalkan' budu itu kepada A? Kini A mula ketagih bagai disampuk. K dan B cukup takut~

3 comments:

hUr said...

A, baek kawen ngn owg klate je. kawen dgn ank tauke budu. insyaAllah bhgia dunia akhirat. :P

keturunan klate pon buleh juge. :p

khairi said...

haha..ni A tgh mencari. kepada gadis2 kelantan di luar sane, boleh la usya2 yer. huhu~

DrPqah said...

tahniah buat A...hahahaha...lawok2