Monday, November 30, 2009

Penangan Budu #Episod 2

Pada suatu tengah hari, tiga sekawan itu makan tengah hari. Tapi kali ni, tiada budu. Bimbang jika A tidak suka akan budu itu. Namun sangkaan B dan K meleset, A makan nasi dengan perlahan sekali seolah-olah dia tiada selera untuk makan pada hari itu.

Apabila mereka semua sudah siap makan, A tiba-tiba bertanya "Kenapa korang tak buat budu weyh?"..K dan B berpandangan. A ni sudah ketagih budu ke? Itulah persoalan yang bermain dalam fikiran mereka. A hari itu diam, tidak banyak bercakap.

Petang itu, B menyediakan spaghetti. Memang sedap. B juga menyediakan lauk kari ayam sebagai kuah. Nyum nyum! Sedapnye~ Kemudian, lagi sekali tiga sekawan itu duduk di meja bersedia untuk makan. B mula mengagihkan spaghetti tu ke dalam mangkuk setiap orang.

K mula mengisi kuah kari ke dalam mangkuknya. Kemudian, diikuti oleh B. Tapi, A tidak mengisi kuah kari ke dalam mangkuknya. A bangun dari kerusi, pergi ke dapur. K dan B fikir, A tak mahu makan spaghetti itu.

Namun, jangkaan B dan K meleset apabila A datang dari dapur dengan membawa semangkuk budu. Diletaknya mangkuk berisi budu itu ke atas meja. A mengisi beberapa sudu budu ke dalam spaghettinya itu. Kemudian, barulah A mengisi dengan kuah kari itu.

" Ha..! Macam ni baru sedap. Spaghetti + budu + kari! ", kata A.

K dan B berpandangan sesama sendiri. Tak pernah dibuat orang makan spaghetti dengan budu...
K dan B semakin takut dan mula menyesal. Adakah ini semuanya salah mereka yang mula-mula 'mengenalkan' budu itu kepada A? Kini A mula ketagih bagai disampuk. K dan B cukup takut~

Wednesday, November 25, 2009

Penangan Budu #Episod 1


Satu hari, dalam sebuah rumah yang dihuni oleh tiga orang kawan sedang menyiapkan makanan untuk makan tengah hari. Kemudian, B membawa budu yang disi ke dalam mangkuk dan diletakkan di atas meja.

K : Whoa~ Sedapnya B! Dah lame tak makan budu.
B : Tu la pasal. Ni yang aku sediakan budu ni.
A : Eee~ Ape korang ni? Makan benda macam ni? Tak mahu lah!

K : Sori lah A, kami ni walaupun tak tinggal di Kelantan, tapi darah Kelantan masih ade. Jadi macam mana cara hidup pun, mesti pernah makan budu jugak!
B : Mintok maah lah. Aku sokmo make budu kat umoh aku. Kalo mu dok berahi tok soh ambik la..
(Minta maaflah, aku selalu makan budu di rumah aku. Kalau kau tak suka, tak payah ambil la)

B sengaja mengeluarkan dialek Kelantannya walaupun sebelum ni jarang cakap Kelantan dengan housematenya itu!

K : Try la rasa A!
A : Tak nak la..
B : Try la..skali je.

Kemudian, A pun menyauk sesudu kecil budu itu ke dalam pinggannya yang berisi nasi. Kemudian, di mamahnya nasi itu. Diamati seketika rasa nasi berperisa budu itu. Kemudian, A menyauk budu untuk kali ke dua. Kemudian yang ketiga, dan keempat. Seterusnya, dia menuangkan terus budu itu terus dari mangkuk. Tidak lagi menggunakan sudu.

K & B terkulat-kulat memandang housemate nya yang makan budu mengalahkan mereka berdua~ Manakan tidak, mereka sendiri pun masih belum mengambil sesudu budu pun dari mangkuk itu. Malahan, mangkuk yang berisi budu itu hampir kering dimakan oleh A seorang~

A terus makan nasi tanpa menghiraukan B dan K yang masih lagi memandangnya dengan kehairanan!

Saturday, November 21, 2009

Bahaya Facebook!!!

Facebook
a) Facebook ni boleh buat kita ketagih. Suka sungguh kita bila kita tengok orang lain komen post kita. Sedangkan benda ni boleh buat kita leka. Leka sehingga terabai pelajaran. Dan malah mungkin abaikan solat sebab leka sangat bermain facebook!

b)Kalau korang perasan, kat facebook tu ada mintak kita tulis personal information. Aku nasihatkan, janganlah bagi info tu. Jangan bagi nombor telefon, alamat, dan nama sebenar(juga GAMBAR!!!) dan seeloknya jangan bagi lah info-info lain yang tidak kurang pentingnya. Sebab, penjenayah siber ni boleh buat macam-macam dengan maklumat tu.

Contoh :
Seorang ni orang agama lain yang tak suka Islam. Jadi, dia ambil information kita (nama penuh, alamat, number tel etc) dan buat sebuah blog.Dalam blog tu pula, banyak entri-entri yang menghina agama suci kita ni. Jadi, bila orang Islam sendiri buka blog tu, mesti diorang akan salah sangka dan ingat kita (orang Islam sendiri) yang tulis blog tu. Lebih-lebih lagi, gambar profil yang diletak di blog tu ada pula gambar sebenar kita (yang dicuri/digrab) dari Facebook. Siap ada info pasal diri kita lagi. Semua info tu memang betul pula tu pasal diri kita. Bahaya kan? Nanti kita akan ditangkap dan dituduh membuat semua tu.

Bukan blog je. Diorang mungkin boleh guna perkara tu untuk benda lain. Contohnya komuniti laman web lucah ke, lesbian ke, gigolo ke ataupun apa-apa yang teruk-teruk lah. Lepas tu, buat akaun (sign up) kat laman web tu dengan menggunakan information kita (yang mereka dapat dari facebook). Kat profil image pula, diletaknya gambar kita. Kenapa letak gambar kita? Sebab dia malu kalau nak letak gambar dia. Takut dihina orang. Jadi, sebab tu dia letak gambar kita. Lebih-lebih lagi, kalau muka kita lawa/hensem, senang dia nak dapat "kawan" dalam laman komuniti tu. Nanti mesti ramai orang add dia. Sedangkan dia guna nama kita. Jahat sungguh kan? Nanti kita yang dipersalahkan dan menanggung malu.

Jadi...
1. Elakkan dari 'add' orang yang tidak dikenali.
2. 'Ignore friens request' dari orang yang tak dikenali.
3. Jangan letak terlalu banyak informasi diri. Tak perlu letak nombor telefon.
4. Kurangkan upload gambar diri sendiri. Kalau nak upload, upload gambar yang ada kita ramai-ramai. Supaya penjenayah siber tak dapat kesan yang mana satu kita dalam gambar tu. (Lagipun rajin pulak orang jahat tu nak 'crop' gambar kita seorang)
5. Delete je facebook! Banyak lagi benda lain yang boleh digunakan untuk berhubung. Telefon boleh sms, Evoip boleh call (kan Yim?). Amaran!! :Frienster, MySpace atau laman komuniti lain juga berpotensi untuk jadi bahaya macam facebook. sekian~

p/s : More books, less facebook!

Thursday, November 19, 2009

Halangan untuk study


Antara perkara-perkara yang selalu membuatkan aku lengah/lambat /malas study :

1. Internet, Facebook, Game dan movie dalam laptop.

2. Musim sejuk dah masuk la..Nak tido je.Tak oleh lawan keinginan tu rasanya.

3. Musim sejuk ni buat aku selesema, demam.Rasa tak sihat. Jadi, baca buku pun tak masuk dalam kepala.Tak boleh bagi konsentrasi.

4. Selalu rasa macam nak keluar jalan-jalan. Sikit-sikit nak pergi Carrefour la, Green Plaza la, San Stefano la..

5. Rumah bersepah. Kalau rumah dah bersepah, mesti lah aku hilang mood untuk belajar. Rasa macam belajar dalam sarang tikus pulak. Kalau kemas rumah, nanti buang masa pulak.

6. Rasa macam exam dah dekat, tapi macam tak sempat je nak baca semua topik. Jadi, tak payah bace la..Nanti tak sempat jugak. Otak aku dah mindset macam tu la..Macam mana nak tukar balik ha??

7. Kalau marah/ sakit hati dengan seseorang buat otak aku bercelaru. Rasa memang tak boleh berfikir dan tak tenang untuk belajar.

8. Aku selalu dengar lagu sambil study. Tapi lepas tu aku menyanyi sekali ikut lagu tu. Study entah hilang lepas ke mana. Kalau tak dengar lagu, mesti aku tertidur kat atas buku tu~

9. Bila tengok alasan-alasan kat atas ni, susah untuk pastikan semuanya dapat diselesaikan. Tu yang rasa lebih tak ada semangat tu.

Tapi macam orang selalu cakap la..
*Bersusah-susah dahulu, bersenang-senang kemudian
*Nak seribu daya, tak nak sudah!!

Saturday, November 7, 2009

Sambutan Hari Raya Aidiladha...Nak ke Mana ye?

Raya haji dah tak lama lagi dah..24 November ni! Aku tak tahu nak sambut hari raya di mana. Aku keliru, samada nak sambut hari raya di sini (Iskandariah) ataupun di BAKAN Rumah Pahang (Kaherah). Aku ada tulis pasal ni dalam facebook, dan macam-macam komen orang aku terima. Ada yang suruh aku beraya di Malaysia, ada yang suruh ke London, dan banyak lagilah tempat-tempat yang tak sepatutnya aku pergi.

Jadi, aku kenalah rancang awal-awal. Teman serumah cadang untuk beraya di Iskandariah sahaja. Ada juga rakan aku di Mansoura yang ajak aku datang ke sana pada waktu cuti ni. Pening aku! Tapi kat sini, aku tulis beberapa kebaikan dan kelemahan (kelemahan ni atas diri aku sendiri) beraya di Iskandariah dan Kaherah!



KAHERAH
1. Dapat berjumpa ustaz-ustaz rumah Pahang dan kawan-kawan dari tempat lain yang sudah lama aku tak jumpa.Dapat eratkan semula silaturahim yang sudah lama renggang.
2. Dapat beraya di pelbagai BAKAN. Dapat beraya di Rumah Pahang, Rumah Terengganu, Rumah Johor, dan banyak lagi.
3. Kalau dah banyak tempat BAKAN, mestilah juadah hari raya pun beraneka ikut tempat masing-masing. Contohnya Rumah Pulau Pinang mesti ada Laksa Penang, kalau Rumah Terengganu, mesti ada nasi dagang. Yum Yum..!Sedapnye~
4. Dapat jalan-jalan di Kaherah yang sudah lama aku tak pergi.
5. Lebih ramai orang berkumpul di sana. Jadi, pasti lebih meriah. Makin ramai, makin meriah sambutannya.
6. Tapi, masalah pengangkutan. Dalam perjalanan pergi dan balik, aku mungkin boleh ditipu berkali-kali. Misalnya duit teksi, baksyish dan macam-macam lagi.
7. Kaherah banyak pasir, aku agak alah dengan pasir yang banyak. Tahun lepas aku beraya di Kaherah dalam demam.



ISKANDARIAH
1. Senang sikit. Tak payah susah payah nak beli tiket ke Kaherah, tak perlu pergi jauh-jauh.Tapi mungkin raya kat sini kurang meriah kot??
2. Kawan-kawan pun ramai raya kat sini. Tapi semua kawan-kawan yang selalu jumpa.
3. Boleh buat rumah terbuka, ajak orang datang rumah! Hehe~
4. Jimat masa. Masa yang lebih boleh digunakan untuk ulangkaji.
5. Tak dapat rasa perlbagai makanan dari BAKAN.
6. Tak dapat jumpa orang yang lama tak jumpa (orang di Kaherah)
7. Tak dapat 'feel' balik kampung! Hehe~

Jadi, macam mana ek???

Ni gambar raya kat Kaherah tahun lepas. Tahun ni?? Tak tahu lagi nak ke mana~