Friday, December 25, 2009

"Shift!"


Ali gelisah. Exam praktikal histology akan dimulakan sebentar sahaja lagi. Menyesal sungguh dia tidak mengulangkaji sebelum ini. Kelas praktikal juga dia jarang datang. Ali cuma sempat mengulangkaji pada malam sebelum peperiksaan berlangsung. Itu pun, dia ingat-ingat lupa akan apa yang telah dibacanya. Tidak lama kemudian, peperiksaan itu dimulakan.

Setiap pelajar harus bergerak dari stesen ke stesen.Ada 10 stesen semuanya. Setiap stesen dibekalkan dengan sebuah mikroskop. Mereka perlu mengenalpasti jenis spesimen yang terdapat di mikroskop tersebut. Apabila professor menyebut "shift", mereka perlu bergerak ke stesen yang berikutnya.

Ali makin gelisah. Bimbang jika dia tidak dapat menjawab soalan-soalan itu nanti. Ali kini berdiri di depan sebuah mikroskop di stesen nombor 8. Ali bermula dari stesen nombor 8! Ini bermakna stesen terakhir baginya ialah stesen nombor 7. Professor melaung " You can start now!". Ali meneliti spesimen tersebut. Ali rasa dia pernah jumpa spesimen itu, tapi dia lupa akan nama dan jenis spesimen yang digunakan. Tanpa sempat menjawab apa-apa, professor menjerit, "Shift!"

Ali kini di stesen nombor 9. Dengki sungguh dirinya apabila dia melihat rakan-rakannya yang lain kelihatan tenang sahaja menjawab soalan-soalan tersebut. Ali cuba untuk melihat kertas rakan di sebelahnya, yang kini berada di stesen nombor 8 (stesen Ali sebelum ini). Tetapi jawapannya ditutup,ditutup dari dibiarkan ditiru oleh orang seperti Ali.

Ali bengang. Baginya, apalah salahnya jika tolong menolong antara satu sama lain. Lagipun kita kan nak berjaya sama-sama? Janganlah kedekut sangat, takkan nak berjaya sorang-sorang. Itu pendapat Ali. Ali semakin bengang bila rakannya tidak memberikan jawapan kepadanya. "Oo..Kedekut ya? Nanti kau!

Ali kemudian mengubah kedudukan slide spesimen itu. Dia mengubah kuasa lensa di mikroskop itu. Pandangan lensa itu semakin kabur. Kemudian, professor menjerit, "Shift!". Ali ke stesen 10, manakala rakannya tadi ke stesen 9. Ali dapat lihat rakannya tadi gelabah. Mungkin gelabah untuk cari kuasa lensa dan kedudukan yang sesuai untuk dapat melihat spesimen itu dengan lebih jelas semula. Ali kini melakukan perkara yang sama di mikroskop stesen nobor 10. Kemudian, professor menjerit lagi, "Shift!'.

Rakannya itu kini di stesen nombor 10. Juga sama. Rakannya itu gelabah mencari kuasa lensa dan kedudukan spesimen yang tepat untuk lihat dengan jelas. Selain itu, orang lain yang kini berada di stesen 8 (stesen Ali mula-mula tadi) juga mengalami masalah yang sama. Tak dapat mengenalpasti spesimen tersebut kerasa tidak jelas).

" Kalau aku tak berjaya, korang pun jangan harap nak berjaya!"..Ali berkata dalam hati. Prof menyebut lagi, "Shift!" Ali ke stesen seterusnya dan melakukan benda yang sama. Manakala semakin ramai pelajar yang mengalami masalah tidak dapat mengenal pasti spesimen kerana pandangan di mikroskop itu kurang jelas. Ali tersenyum puas!

Monday, December 14, 2009

Time to Love


Once upon a time, there was an island where all the feelings lived. There were Happiness, Sadness, Knowledge and all of others, including Love. One day, it was announced to all the feelings that the island would sink. So, they all prepared boats and left the island. Love was the only one who stayed. But when Love was almost sinking, she decided to ask help.

Love : Help! Help!

Suddenly, Love saw Richness passed by.

Love : Richness, can you take me with you?
Richness $ : No, I can't. There is a lot of gold and money in my boats. There is no place for you.

Then, Love saw Sadness passed by.

Love : Sadness, let me go with you.
Sadness : Oh..Love. I.m so sad. So I prefer to go alone.

Then, Happiness passed by. Unfortunately, Happiness was so happy so he did not listen when love called him.

When Love was almost gave up asking for help, suddenly there was a voice.

(an elder) : Come Love, I will take you.
The one who helped Love was an elder. Love became very happy that she even forgot to ask the elder his name. Then, they arrived on a dry land. Love was left there but the elder went on his own way.

All other feelings were already reached there before Love. Then, Love asked knowledge, the another elder, the name of the elder who had helped her.

Knowledge : His name is Time.
Love : Time? But why did Time helped me?
Knowledge : Because only Time is capable of understanding how great Love is.

So, take the TIME to know what real LOVE is.

Friday, December 11, 2009

Do you want a piece of cake?


One day, a girl just came back from her college. She felt so frustrated as she failed in her exam, left by her boyfriends, was scolded by lecturer ..let say that, she had the worst day ever on that day. When she returned home, she told to her mother on what had happened to her.

Then, the mother tried to appease her daughter by offering a piece of cake. "Do you want a piece of cake? "
" Of course I do!" the girl replied.

The mother brought her daughter into the kitchen. The girl sat at the dining table. She was totally flabbergasted when her mother gave her a bowl of cooking oil, raw eggs, wheat flour and some sugar. " Do you want a cake? Now, drink this cooking oil!"
Daughter: What? Ew~ I can't do that!
Mother : How about these raw eggs?
Daughter : No way, mum!
Mother : It's ok. Now, eat this flour.
Daughter : What?? I will be sick.
Mother : Well, I'm sure that you'll love that sugar.
Daughter : No, I won't!

Mother : You want a piece of cake right? But why don't you eat all these things? All of them absolutely not tasty if taken raw. But if all the ingredients is cooked together, they will make a piece of delicious cake!

As a conclusion, we all want to become successful. So, we have to face all the problems and accept the challenges. They are absolutely not fun. But if all the experiences of facing problems and challenges are combined together, they will make us become a better person!

So...now, do you want to have a piece of cake?

Wednesday, December 9, 2009

STRESSroscope

Tadi baru habis praktikal biochem. Aku tak puas hati. Dah dua kali praktikal biochem berturut-turut aku tak puas hati. Tadi, aku cuba fahamkan apa yang lecturer ajar. Tapi aku tetap tak faham. Seriusly, aku tak tidur dan tak berangan pun dalam kelas tadi. Tapi, aku memang tak faham. Teringat pula kuiz IQ test yang Anas bagitahu sebelum ni. IQ aku mesti rendah dari 90. Malah, takut tak sampai 60 pun kot? Pasal aku ni memang susah nak faham sesuatu benda.

Jadi, tadi waktu sesi praktikal tadi aku terpinga tak tahu nak buat apa. Tak tahu nak mula dari mana. Aku minta orang ajarkan, tapi ramai juga yang tak faham. Memang stress sangat tadi. Lepas tu Alhamdulillah, nasib baik ada Farhana tolong ajarkan. Thanks to Farhana! But then, bila aku dah campur2 reagent, sample and standard tu, aku cuma dapat sikit je dalam tube tu. Tapi aku memang dah sukat betul.

Nak dipendekkan citer, aku antara orang yang paling last la dalam group aku yg buat eksperimen tu. So, waktu aku masih menunggu 10 minit (bile letak tube tu kat tempat gelap), ramai budak yang dah balik. Tinggal aku je dalam group aku tadi. Lepas tu dah cukup 10 minit, aku bawak la tube aku tu pergi kat pak cik yang jaga colorimeter tu. But then, pak cik tu kata tak boleh nak kira cos sikit sangat dalam tube. Aku punyer la bengang. Pastu, aku pergi semula tempat aku, try sukat lagi sekali. Dan, aku dapat amount yang sama ; sikit jugak. Sama amount dengan dalam tube yg pak cik tu tak boleh baca absorbance tu. Jadi, aku pelik macam mana budak lain boleh dapat banyak amount dlm tube tu ek? Jadi, aku balik dalam keadaan hampa..

Minggu sebelum cuti tu pun sama, Pasal tengok spectroscope. Aku cukup bengang bila blood tu aku yang dilute, aku yang prepare, aku yang shake tube gently, sume benda la..cuma tinggal nak tengok je kat spectroscope tu. Tapi, orang lain yang tengok sample yang aku buat . Sedangkan aku tak tengok lagi. Last2, sampaiorang semua balik baru aku dapat spectroscope tu. Waktu aku dapat spectroscope tu, cuma tinggal aku dan beberapa orang je kat dalam lab tu. Tak sampai lima orang kot. Barula aku dapat pegang spectroscope tu. Sedih sangat. Lepas ni, tak tahu la macam mana pulak dengan praktikal yang akan datang.

Teringat pulak waktu dulu. Ayah aku pun tak bagi aku ambik medik. Tapi gatal sangat nak ambik. Sekarang, rasakan! Dengan belajar tak paham, praktikal tak jadi. Lain kali, buat IQ test dulu! Lepas ni, buat praktikal sorang-sorang je la. Lagipun kalau duduk dalam group pun, sama je macam buat praktikal sorang-sorang kan? = (

Friday, December 4, 2009

Penangan Budu #Episod 3

Pada suatu petang, tiga sekawan (A,B & K ) itu tengah lepak-lepak. Tiba-tiba terdetik pula kat hati K untuk buat cekodok. K pun pergi ke dapur dan mula mencari bahan. Hurm~ Ada ikan bilis! Buat cucur ikan bilis la..

Jadi, K pun mula la memasak. Tak nak cerita panjang, K pun siap la masak cucur tu dan dihidangkan kepada kedua-dua housematenya itu. Sebelum makan, tiba-tiba je B bertanya...

B : Weyh. kalau korang makan cucur kan, korang suka cicah dengan apa ek?
B : Kalau aku, aku suka cicah dengan sos cili. Sedapnye~

K : Aku suka jugak makan dengan sos. Tapi korang pernah makan dengan kicap tak? Aku kadang-kadang selalu jugak makan dengan kicap. Huhu~

B : Kau pulak....??

A hanya diam..Kemudian, A ke dapur tanpa menjawab soalan itu. K dan B bimbang jika soalan mereka itu menyinggung A.

Kemudian, A datang dengan membawa semangkuk budu. Haha..dah agak dah kan?

A : Aku suka cucur cicah dengan budu!!

K : Oi, tak pernah dibuat dek orang makan cucur dengan budu!

B : Aku rasa kau dah ketagih la..Kau orang pertama makan cucur kodok dengan budu.

A : Hehe~ Oleh sebab aku orang pertama makan macam ni. Aku namakan cucur yang dicicah dengan budu sebagai 'ala cucoq la kodoq'. Huhu..

B dan K : Ha? Ala cucur la kodok?

A : Bukan!! Ala cucoq la kodoq. Kena sebut dengan betul! ala-ala orang Kedah gitu~
Inilah rupa 'ala cucoq la kodoq' yg bakal dicicah A dengan budu
****************************************************************************
Pada petang ni, mereka bertiga akan berkelah di Pantai Miami. Harap-harap A tak meminta budu ketika makan waktu berkelah nanti. Kerana budu tiada dalam menu. Maaf, A!