Monday, February 8, 2010

Kusut

Cuma tinggal lagi 8 jam sebelum peperiksaan pharmacology bermula. Aku pulak rasa macam dah baca semua benda, tapi tak ingat. Bila aku cuba jawab soalan MCQ dan soalan tahun lepas, banyak yang aku tak dapat jawab. Nak ulang baca lagi sekali? Macam tak sempat je..

Selalu rasa macam ni ; dah baca, tapi tak ingat. Kalau penyakit ni serang waktu tengah jawab soalan peperiksaan lagi maut. Tiba-tiba je rasa 'blank' waktu nak jawab soalan tu padahal kita dah baca dah topik tu.

Farhana Mohamad kata, study tak boleh tension-tension. Kena santai je. Lepas tu professor pula cakap, "Learn by heart". Jadi, mungkin selama ni aku study sambil stress agaknya. Mungkin aku cuma belajar dengan minda, bukan dengan hati.

Lepas tu ada sedikit rasa dengki kat dalam hati aku. Dengki dengan junior tahun 1 dan senior tahun 4 yang pergi ke Sinai. Diorang pergi bercuti, tapi kita pulak kena jawab exam kat sini. Tapi tak apalah, cuti lepas exam lebih lega agaknya.

Ada jugak rasa menyesal. Menyesal sebab selalu tangguh ulangkaji pelajaran. Bila dah nak ujian macam ni, baru kelam kabut sampai tak tidur malam baca buku. Mulalah minum Nescafe 2-3 cawan, lepas tu tidur lewat. Lama-lama boleh jadi 'ectopic focus'. Mudah-mudahan tak kena fibrillation.

Tapi menyesal pun tak ke mana. Sebab bila semester baru masuk, aku masih lagi dengan perangai lama ; suka menangguh. Cakap memang senang, tapi nak buat tu memang payah. Ini entah sempat habis ulangkaji entahkan tidak, cuma berserah je. Salah sendiri, tanggung pun mestilah sendiri. Takkan nak menipu dalam ujian? Meniru? Isy...Berdosa~

Sebab tu aku rasa seronok sangat sem lepas, sebab aku dikuarantin dalam bilik. Jawab peperiksaan sorang-sorang. Kebarangkalian untuk meniru tu adalah = 0. Bukan nak berlagak ke apa, tapi aku rasa bangga walaupun aku fail dalam anatomy waktu semester lepas, sekurang-kurangnya aku jawab soalan tu atas usaha sendiri. Usaha juga untuk jawab soalan tu walaupun aku kena demam campak.

Dah la..Penat je aku taip panjang-panjang. Bukan ada orang baca pun. Kalau baca pun, mesti perenggan pertama je. Tak pun buka blog ni cuma nak dengar lagu.Nyampah aku. Sekian sahaja conteng-conteng dari aku di malam exam pharmacology ~

6 comments:

Muhammad Anas bin Kamarudin said...

good luck ntuk exam pharmaco...
make every minute count....
'better late than never'

islahmujahidin said...

Gud luck...
kami menyokong anda
chaiyok2~

::::aFiq FahiMy:::: said...

gempaknya result kita bknlah suatu keutamaan..

tapi

"kemanisan result itu yg kita cari"..
dlm itu terdpt usaha & keyakinan kita terhdpnya.. ;)

merpatiputih said...

gudluck..
pasni anat kan??he3

ada plak org x baca..aku bca smpai habis kot =)

hanif hafiz said...

wwoowww cam radio era pulak..

learn by haaarrrrddddd

khairi said...

anas = thank you. Good luck to you too~

syahmi =Trimas~ All the best syahmi!

Afiq = Thanks sebb ajar aku farma ari tu. Really helful.

merpatiputih = dentist ade amik anat??

abu = learn by heart la....