Monday, March 29, 2010

Bunga bukan Sekuntum part 2

Hari tu waktu aku letak entri Bunga Bukan Sekuntum, ramai yang tak puas hati. Yang berkecil hati pun ada. Kecil hati dengan frasa ni, "Loser gila kau!" Memang betul aku tulis tu. Memang kau tak tahu malu kalau orang dah tak nak tapi masih nak memaksa supaya orang suka kau.

Tapi......

If you're a loser, why don't you make efforts to become a winner? You absolutely can try to win her heart! Bukan memaksa supaya dia suka kau, tapi menangi hati dia. Kalau memaksa, siapa nak? Tapi kalau menangi hati? Mesti cair kan? So, try to approach her.

Ha..Lepas ni ada pulak yang salah anggap. "Approach her" tu bukan bermaksud keluar sekali dengan dia pergi main paintball kat Green Plaza ataupun menonton wayang berdua-duaan di Carrefour. Itu salah di sisi agama. I mean...not physically approach. Banyak lagi cara untuk menangi hati dia kan? Aku pun tak adalah pengalaman sangat tapi at least aku tahu lah sikit-sikit benda macam ni.

Ok, it's my bad to say "approach her". Tapi try to make her eyes open. Kau study betul-betul, jadi doktor berjaya, barulah boleh bukak mata dia. Lepas tu kau dalami ilmu agama supaya kita berilmu barulah boleh bimbing dia nanti. Kalau nak perempuan yang bercita-cita tinggi, kita pun mestilah bercita-cita tinggi. Kalau nak perempuan yang rajin, kita pun mestilah rajin. Kalau nak perempuan yang beriman, kita pun mestilah beriman. Takkan lah kau nak perempuan yang baik, tapi kau sendiri tak cuba perbaiki diri. Mana boleh!

Lagi satu, akak aku pernah cakap. Perempuan ni suka orang yang sifat berkepimpinan yang tinggi. So, rajin-rajin lah terapkan semangat kepimpinan kat dalam diri tu. Macam mana? It's simple, cubalah dari bawah. Cuba berani keluar ke hadapan untuk bagi tazkirah sebelum kelas bermula. Cuba beranikan diri untuk tonjolkan diri dalam kelas. Berani untuk bertanya soalan dan berani menyuarakan pendapat.

p/s : post ni aku rasa tak kekal kot. Haha

8 comments:

fiDa yO said...

ho2...mmg terbaek!

hanif hafiz said...

dr love. - khairi -

anugerah blog kontroversi
anugerah blog paling berpengaruh
anugerah blog medic
anugerah blog teknologi (sbb ade macbook kt atas tu)
anugerah blog bla bla..

aku tumpang gembira khairi..

haha

main2 ok.

khairi said...

to fida = ye~ thanks~ haha
to abu = haha...blog kau lagi advance kot.

niktaufik said...

test power la khairi...bru best...

hihihii, jgn hidden post ni sudah...

aminh said...

lepas ni wat "baca blog" kat depan kuliah.

mesti bole.

yimh said...

oh. haha~
lpas ni aku takmo cakap kt depan lecture dh.
nnti ade org igt aku nk ngorat someone lak.
hoho~ kiddin'

khairi said...

to aminh =ade plak
to yim = yim, jangan salah faham...aku main2 je la...kau berani.

sanin said...

nice one