Friday, June 4, 2010

Kenapa "Kecik?"

Lala...Post ini sangat bosan dan menyampah. Ada sesetengah makhluk Allah yang tanya aku, "Kenapa orang pangil kau kecik ye? Padahal kau tu bukannya kecik sangat!".

Ya~ Itu memang benar. Aku bukan kecik sangat pun. Haih~ Dah tu korang jugak panggil aku dengan nama tu. Okeh, ni pak cik nak ekspelain sikit. Nama tu start kat SASER dulu la..Kisahnya bermula begini~.......(imbas balik kenangan lama, gambar pun hitam putih macam cerita P.Ramlee)

Waktu tu minggu orientasi pelajar baru, so kena tanam pokok bunga kat blok yang aku tinggal tu. Biasalah kan, kalau pelajar baru, mesti nama budak lain pun tak kenal lagi. Kemudian, ada seorang ni (sekarang ni kawan rapat aku), dia tak tahu nak panggil aku apa. Pas tu dia pun cakap...

" Er...Weyh, aku tak tahu nape ko sape ah! Aku panggil ko kecik la. Lagipun aku tengok kau yang paling kecik kat blok Jebat ni!"

Lepas tu, tibe-tibe ade suare lain dari mane entah datangnya menyampuk tanpa memberi salam.
" Haah la, kitorang panggil kau kecik je la.."

Kemudian, nama itu pun dipersetujui ramai oleh semua budak-budak baru yang sedang menanam pokok di halaman blok itu. Lepas tu, satu blok panggil aku Kecik. Kemudian, terus satu sekolah sebab budak lain pun panggil kecik jugak. Paling terkejut, even cikgu-cikgu pun panggil aku kecik jugak. Haih~ Tak kisah la...

Hehe..Cikgu B.I aku (Miss Hasni) cakap..."Miss suka nama " kecik" tu. Nama kecik tu buat kecik nampak comel". Hahahahaha...Cikgu-cikgu lain cakap yang diorang panggil aku kecik sebab aku ni macam budak-budak. Haih~ Saye dah besar la cikgu!

Okeh, tu kat sekolah. Dah tu camne bleh sampai kat sini plak? Ha,...Kat KSP Ramly yang start panggil aku kecik. Sebab dia kan besar, so dia rasa aku ni macam kecik sangat lah kot bagi dia. Lepas tu sampai Mesir ni, jumpe plak budak2 satu sekolah SASER, jumpe pulak senior sekolah. Lepas tu diorang panggil kecik. Yang lain pun pakat ikut. Haih...Tak kisah la...Aku ok je dengan nama tu. Hepi je aku rasa., Hahaha~

Okeh la, Khairi Malik @ kecik nak start study la...Okeh la, buh bye~ Salam...

p/s : Tapi sekarang kecik dah besar. Tak kecik lagi dah. Tapi nama je kecik. Hahaha

5 comments:

hanif hafiz said...

kecik..

maroazwan said...

org x pnah panggil ana kecik pon~ :D

khairi malik said...

abu = ??

abang maro = sbb abg maro sangat comel. :D

maroazwan said...

huh..ana ni dh tua dah..
tggu nak kawen je~

khairi malik said...

itu la...Abang Maro kawen la cepat.
pastu jgn lupa jemput saye.
da lame x makan nasi kenduri ni. :D