Monday, July 5, 2010

Jangan Buat Lagi

Tadi exam Physio. Masa yang diberikan cuma 2 jam. Tapi aku siap agak awal. Keluar 10 minit sebelum masa tamat. Budget je jawab betul semua. Lepas tu, ulang baca lagi sekali soalan tu. Baru perasan yang soalan problem solving n0 3...

Name and describe the type of gastric and intestinal motility during the interdigestive period.

Kemudian, aku jawab Migrating Motor Complex je. Yakin je aku jawab. Macam manalah aku boleh tak perasan perkataan "Describe" ada kat situ?
Kan aku dah jawab soalan tak habis.; cuma tulis MMC tanpa beri penerangan (description) yang soalan minta.

Lain kali......

1. Baca soalan betul-betul. Baca soalan sampai habis. Kalau boleh, baca soalan tu berulang kali dan fahamkan betul-betul apa yang dia nak.

2. Jangan jadi overconfident. Masa belum tamat, tapi dah hantar kertas awal. Haih~ Sepatutnya masa lebih tu aku boleh guna untuk periksa semula kertas jawapan aku. Sepatutnya aku kena guna masa secukupnya.

3. Lepas jawab soalan exam, jangan fikir lagi pasal benda yang dah jawab. Ada ke patut aku baca balik soalan tu selepas habis jawab exam? Bila perasan ada kesalahan, mulalah gelabah tak sudah. Padahal bukan boleh ubah balik pun jawapan tu. Sepatutnya aku baca soalan tu betul-betul semasa jawab exam, bukan selesai jawab exam!

4. Study betul-betul. Kalau tak study, mulalah tak boleh jawab. Haih~

p/s : Only 7 papers left! Good Luck~!

5 comments:

nieeyz said...

Maybe bleh bajet nk tls panjang mn ble tgk markah kt tepi.. ad kn..
klo 3marks tuk nmkn je..cm xlogik jgk..
all da best 4 upcoming papers..

niktaufik said...

markah tepi xleh kira sgt.kadg2 markah 2.5 jer, tp penerangan nak smpai 10 markah...oleh itu,tuk selamat, jwb lah seperti soalan nak 15markah...

Pza Ngah said...

salam
hmmm
tenang2
ade hikmah nye
nnt paper2 lepas ni mungkin akan buatkan kite lebih berhati2 kan?
Allah knows

haa~ kecik ive read the prev post.
seriously?
adakah k itu anda?
dan adakah perbulan itu benar2 berlaku?
haha [menyibuk je huhu sori]
neway kalo betol,
nnt ajak akak!
:p

all the best for the remaining papers!
moto ganbatte mashou!

Abdullah said...

ramainye org komen

khairi malik said...

kak nieyz = tp kan akak, soalan susah tu mesti provide banyak markah kan? kalau soklan yg kite bleh jawab tu mesti markah 2-3 je.

nik = kalau banyak benda yg ingat tkpe, tp takut blank!

kak fiza= eh, mane ade lah akak. main2 je la pasal post sbelum ni.

sanin = eh? ramai ke?