Friday, December 3, 2010

Belajar Sambil Dengar Lagu

Aku pernah post yang untuk tahan mengantuk, kadang-kadang aku belajar sambil dengar lagu.
Aku dengar lagu sambil belajar sebab...:

1. Memang untuk tahan mengantuk

2. Untuk 'tutup' bunyi bising lain yang datang dari luar. Contohnya bunyi kawan-kawan berbual, bunyi tram yang bising dan sebagainya.

3. Latih diri bekerja dalam keadaan bising (lagu). Takkan la kalau nak kerja atau jawab exam nanti mesti nak kena pastikan keadaan senyap je baru boleh jawab.

Memang betul, dengar lagu sambil belajar ni ada keburukannya. Antaranya :

1. Orang cakap nanti cepat nyanyuk. Entah betul entahkan tidak. Orang cakap la...

2. Hilang konsentrasi belajar sebab nanti mulut akan terikut-ikut untuk menyanyi dan minda pun tertumpu kepada lirik lagu.

3. Kalau mulut je menyanyi tak apa lagi, ni siap dengan badan-badan sekali habis bergerak sekali.

4. Ada orang yang anggap lagu itu sebagai "bunyi bising". Dan sesetengah orang tak boleh belajar dalam keadaan bising.

5. Nanti cepat lupa apa yang belajar.

Dan ada banyak lagi la...Jadi, untuk mengatasi masalah tersebut, kita cuba ini kalau nak dengar lagu juga..

1. Dengar lagu yang instrumental yang tiada orang menyanyi. Jadi kita pun tak adalah nak ikut menyanyi sekali. Humming je tak apa kot.

2. Jangan dengar lagu yang rock heavy metal sangat. Kurang sesuai, sama je macam belajar dalam keadaan bising. Kalau boleh, dengar lagu yang slow atau kata-katanya memberi semangat macam lagu nasyid ke.

3. Mindset dulu yang kita dengar lagu ni bukan untuk berhibur tapi sekadar untuk tahan mengantuk ketika belajar.

4. Kalau dalam playlist tu, tak perlulah letak begitu banyak lagu untuk didengar. Sebab nanti otak anda akan tertumpu kepada lagu-lagu tu je, bukan kepada pelajaran. Kalau letak 2-3 lagu je, mungkin pada mulanya otak anda akan fokus kepada lagu sahaja. Tapi bila anda dah dua tiga kali dengar lagu yang sama, anda pun mula fokus kepada pelajaran. Kalau letak lagu banyak sangat, nanti anda tumpu kepada SEMUA lagu yang anda letak. Akhirnya anda tak fokus belajar. Faham tak point yang ni?

5. Kalau dengar lagu tu, jangan pasang volume kuat sangat. Cukup lah untuk sekadar boleh dengar dan menutup bunyi bising. Pasang volume yang rendah sahaja.

6. Kalau susah sangat, tak payah la belajar sambil dengar lagu. Banyak lagi cara lain untuk tahan mengantuk. Makan ke, guna highlighter berwarna ke, buat nota ke. Tak kan lah dengar lagu je boleh tahan mengantuk kan?

p/s : Aku tak tulis blog untuk suruh orang komen semata. Kalau tidak tak kan lah aku suka nak private kan blog ni. LOL~!

4 comments:

Pza Ngah said...

wahhh,akak suka!like2
reason no 2 tu,thats the main reason akak dgr lagu jgk kdg2 bile bce buku sbb kwan ckp2,nnt kite psg telinga kt ckp kwn2 tu je,x fokus lgsg,seyes!!

khairi malik said...

huhu...itu lah kan kak?
tp untuk tahan ngantuk, sy lebih suka minum nescafe.

ateyn syuhada said...

tq..it will be a useful tips..

Safira Mia said...

betul tuh..sya pun study guna lagu..