Friday, December 24, 2010

Jom Buat Kad Parasit & Fungi

Maaf, post yang emo perlu dipadam. Baiklah, pernah tak tengok cerita kartun Pokemon ataupun Digimon? Ha...Pernah tak terfikir, kan bagus kalau semua parasit dan mikroorganisma yang kita belajar ni dikartunkan? Mesti lebih faham kan?

Contohnya, instead of "Pikchu, I choose you!"

Apalah salahnya kalau kita tukar, " Balantidium Coli, I choose you!". Lepas tu buatlah parasit tu battle dengan parasit lain. Kemudian, nama serangan tu tukarlah dengan clinical pic dan pathogenesis makhluk tersebut.

Contohnya, instead of "Pikacu, use your tackle attack!",
Kita boleh buat, "B. Coli, use your flask shaped ulcer attack!"

Ha..Kan best tu? Lebih faham nak belajar parasitology dan microbiology.
Lepas tu perasan tak, mesti ada trading card pokemon, digimon, yu-gi-oh dan macam-macam lagi. Kenapa diorang tak buat trading card macam tu untuk parasit dan mikroorganisma lain ye?

Jadi, aku pun cuba lah untuk membuat kad. Dan ini antara hasilnya.


Maaf, ni je yang sempat aku buat. Kalau nak lebih banyak, kita kenalah buat sama-sama. Jadi kepada kawan-kawan yang rajin nak tolong buat kad macam ni, boleh la buat di Trading Card Maker.

Baiklah, selamat menghadapi peperiksaan kepada semua!

2 comments:

pikah said...

menarik ghiler post ni!!!!!

khairi malik said...

menarik sebab ada nama PIKAH-chu tu eh? haha...