Monday, December 20, 2010

Mengantuk Dalam Kelas??

Abang Haris Fadillah pernah cakap, sampaikan ilmu walaupun sepotong ayat. Tak baik lengah-lengah dalam menyampaikan ilmu. Jadi, kat sini nak kongsi sikitlah apa yang pernah cikgu kat sekolah tempat aku kerja beritahu dulu.

Antara faktor mengapa student mengantuk dalam kelas,
1) Tak faham cikgu/lecturer ajar sebab dia ajar laju sangat.

2)Tak faham cikgu/lecturer ajar sebab dia ajar berterabur, tak ikut susunan topik macam dalam buku teks. Jadi bosan.

3) Tak dapat nak "imaginasi" apa yang professor ajar sebab tak ada gambar/ moving pictures yang boleh buat kita faham bagaimana sesuatu mechanism tu berlaku.

4) Dah faham, sebab tu tak nak dengar apa yang cikgu/prof ajar kat depan.

Ada banyak lagi faktor lain seperti tak cukup tidur dan sebagainya. Tapi faktor yang aku beri ni ialah faktor pelajar mengantuk sebab tak faham.

Cara mengatasi faktor di atas ialah............

Pre-lecture reading!
Pre-lecture reading sangat membantu. Baca sikit topik yang akan professor ajar pada hari tu. Ketika membuat pre-lecture reading....

1) Ambil idea tentang topik besar tersebut dan tahu subtopik-subtopik yang terkandung dalam topik besar tersebut. Ini dapat mengatasi masalah no 2 di atas.
2) Tahu idea yang nak disampaikan. Baca sedikit, baca sepintas lalu. Dapat mengatasi masalah no 1.
3) Ingat, baca jangan sampai "terlalu faham". Baca cuma untuk ambil idea. Kalau dah faham sangat, nanti terjadi masalah no 4.

Ok, kenapa baca cuma untuk dapat idea? Kenapa tak baca sampai faham?

Jawapan :
*Baca cuma untuk dapat idea dan kalau boleh biarkan sahaja apa yang kita tak faham melalui pre-lecture reading tu.

*Bila professor ajar kat depan, otak kita akan "stimulate" kita untuk ambil tahu pasal apa yang prof ajar kat depan. Jadi, kita tidaklah mengantuk sebab otak kita akan berfikir sebegini, "Oh, ini lah bahagian yang aku tak faham tadi. Jadi, aku mesti tumpukan perhatian!"

* Jangan baca sampai faham sebab nanti bila prof ajar, kita tentu akan fikir, "Alah, aku dah baca dah ni pagi tadi. Dah faham dah pun, buat apa lagi nak tahu." Jadi, kita akan mengantuk dan bosan sebab dengar benda yang sama.

Kesimpulannya, pre-lecture reading sangat membantu dalam mengatasi masalah mengantuk dalam kelas. Tapi kena ingat, banyak lagi faktor lain seperti penat, tak cukup tidur dan sebagainya. Jadi, faktor lain tu sila uruskan sendiri.

"Maka (tetapkanlah kepercayaanmu) Bahawa Sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan" ( Al-Insyirah : 5)

p/s : Eh, masalah no 3 tak selesai lagilah! Ha..Yang itu, kenalah pandai "imaginasi". Haih~ Internet kan ada, guna je lah untuk cari gambar dan video! LOL~

2 comments:

hUr said...

sgt membantu khairi. thanks, :)

khairi malik said...

haha..aku sendiri pun jarang buat pre lecture reading. haih~ pasni kena buat ah.