Monday, July 26, 2010

Tahniah!!

AWAS: Post ini panjang sebab post yang seterusnya akan menyusul selepas sebulan atau tiga bulan lagi!

Tahniah kat semua second year sebab berjaya menhabiskan exam yang susah nak mati itu. Dan tahniah jugak kat ikhwah second year Kolej Shahputra sebab telah berjaya membuat majlis reunion. Memang best!



*klik pada gambar untuk tumbesaran



Tahniah kat Abang-Abang dan kakak -kakak Tahun 4 yang bakal mendirikan masjid tak lama lagi. Antaranya Kak Nisah dgn Ustz Saiful Islam, Abang Farhan dengan Kak Saadah, Abang Kudin dan ada lagi lah yang aku tak ingat namanya.

Baiklah, soalan saya sekarang ialah....Mereka sudah, anda bila lagi wahai Kak Aisha Muhammad, Kak Nadzirah Saad, Kak Fiza, Abang Anas mentor SC ku, Abang Zikir, Nik taufik. Ha?? Anda bila lagi? Bila?? Aiceh~ Haha..

Eh, lupa sorang lagi. senior kesayanganku si Abang Maro. Anda bila lagi? Calon dah ada ke?! Heh. Saya suka post kat blog abang yang bertajuk "Isteri pertama" tu. Tu satu petanda dah tu.

Ala..Second year pun ramai je yang dah tak sabar kan? Haah la kan?

Tahniah jugak kepada geng belakang kuliah handasah yang dah buat reunion tadi tapi aku x dapat datang sebab masalah kewangan. Seriusly tak tipu punya. Okeh, ni aku nak describe geng belakang kuliah handasah sorang demi sorang :

Afiq - aku respect sebab dia baik in terms of treating people. Cos bukan senang nak cari orang yang tak selfish zaman sekarang ni. Tapi sangat pendam perasaan. So, tak tahu apa yang terbuku dalam fikiran dia sebenarnya.

Baem - Memang banyak bantu aku. Kalau aku tak paham arab, aku mintak tolong baem. Papehal pun aku selalu tanya Baem dulu la. Rasa selesa sebab boleh dibawa berbincang.

Akmal - Aku respect dia in terms of leadership. Sampaikan kat KSP dulu aku pernah panggil dia dengan gelaran 'abang'. Cos dia ni nampak fikiran matang sikit kot dari geng kuliah handasah yang lain. Haha...

Kudus - Best fren aku kat KSP. Kini dan selamanya. Tahun lepas pernah bergaduh sebab perkara kecik. Tapi time tu masih sengal-sengal ubi lagi. Fikiran pun tak matang. Sekarang ni, dah berbaik semula, kawan balik! Satu-satunya geng belakang kuliah handasah yang family aku kenal.

Abu - Orang pertama aku jumpa even sebelum masuk KSP lagi. Sometimes boleh jadi pelawak, sometimes boleh jadi sangat annoying. Abu, bila ko nak kawen ni? Haha! Thanks sebab slalu komen blog aku! Komen la lagi. Komen la lagi!

Anis Amira - Gaya seorang ibu tu ada. Garang. Haha..Honestly, aku rasa anis dah layak kawin. Hihi...Sporting sangat. Lepas tu selalu nasihat aku macam ni, "kita jangan dengar cakap orang". Dan nasihat tu la yang aku selalu guna pakai sekarang ni.

Hur = Emo. Haha..Tapi takpe sebab aku pun emo jugak. Aku rasa, Hur ni yang paling lemah lembut among the girls la..Cakap pun slow talk je. Suara pun best. Maklum la..Pernah masuk taranum kan? Hihi~

Irna Syafinaz = Macho! Haha...Pandai lukis tapi tak nak tolong orang. Aku rasa In paling cool. Sampaikan naik roller coaster pun tak menjerit langsung. Lepas tu pendapat yang In bagi selalu sangat bernas dan boleh diguna. Good luck untuk exam ni In! Lepas tu boleh balik Malaysia dengan tenang~

Diba - Ramai budak laki cakap dia ni comel. Aku pun pernah gak macam crush dengan dia sikit-sikit kot. Haha..Tapi ramai sangat orang admire dia. So, tak jadi la..Haha..Manja. Areqa cakap, Diba paling rajin basuh pinggan. Bagus! Boleh jadi isteri mithali.

Areqa - Fikiran terbuka. Boleh jadi tempat luah masalah. Aku suka dengar Areqa bercerita. Sebab nampak bersemangat! Lepas tu Areqa banyak bagi pendapat yang best2 la..Aku rasa, Areqa paling tabah sebab dia dah lalui macam-macam. Masalah family lagi, itu lagi, ini lagi. Takpe areqa, keep up the good work lah! Kitorang sentiasa akan menyokong.

Iezzati - senyap sangat. Tapi once dah kenal, ok je dia ni. Lepas tu Iez tak banyak kerenah. Kalau orang plan apa-apa, dia ok je. Dia ikut je. Iez tak kisah~ Kan? Kan?

Nadiah Izzati - Agak pelik. Susah nak tafsir. Tapi Nad ceria. Lepas tu, aku respect sebab Nad sporting dan boleh dibawa bergurau. Sebab bukan senang nak jumpa perempuan yang susah nak berkecil hati ni. Satu dalam sejuta!

Okeh, sekian sahaja post aku kali ni. Jumpa lagi di post yang seterusnya berbulan lagi. Maklum la..Rumah tak ada internet. Sekian sahaja. Saya pulang ke Malaysia dahulu. Assalamualaikum~

Saturday, July 24, 2010

Lagi Produk Alex YE

Okeh, nak promote sikit.

Anda pernah tak rasa jeles dengan kawan-kawan anda yang belajar di universiti di Malaysia?

Nak jeles sebab apa pulak eh?

Ye la...Diorang ada sticker universiti boleh letak kat kereta. Nampak ada kelas gitu~

Wait~ Haih! Korang tak tau ke?
Universiti Alex pun ada sticker dia jugak!!

Hambik nih~!


Murah je beb! LE 10 JE~
Jom beli sebelum balik Malaysia~!

Lagi satu, kepada sesiapa yang berminat (kalau tak minat, tapi nak beli pun bole) nak beli baju T-shirt alex ye, bole la buat demikian melalui wakil-wakil Alex YE yang bertebaran di muka bumi ni.

Boleh gak r melaram hari raya nanti. Tak gitu?
Baru stylo~ Aiceh!
Nak lengan pendek? Ada~

Nak lengan panjang? Pun ada. Ikhwah pun bole je nak beli lengan panjang. Takde masalah eh!

Yang sleeveless ade tak? (Yang tak berlengan)?? Hoho~ Itu terlampau seksi. Tak boleh, so tak ada!

Harga berapa eh? Hah,
Lengan pendek 38 genih
Lengan panjang, tambah dua genih kat harga baju lengan pendek tu!
So, jom r pakat-pakat beli~

p/s: Takkan la nak beli souvenier dari manshiah, san stefano, carrefour je kot? Beli la jugak dari Alex YE. tak gitu?

Monday, July 19, 2010

Itu Bukan Aku

Haih~ Ramai betul orang mengeluh sebab tak tahan nak menunggu lagi seminggu nak balik. Padahal aku ni yang balik 18 ogos rilek je. (Rileks ke??) Haha~ Tak ape, ada Kudus teman. Yeay!

Ha...Just want to tell a story. Hari tu call la akak aku di Malaysia. Akak aku cakap, hari tu ada kawan aku datang rumah cari aku.

Kawan : Akak, Khairi ada?

Akak : Khairi tak balik lagi. Dia balik ogos nanti.

Kawan : Eh, baru je tadi cikgu Mazmin nampak Khairi kat masjid waktu solat jumaat tadi.

Akak : Salah orang kot.

Kawan : Tak! Tak mungkin salah orang. Memang cikgu nampak Khairi tadi. Muka, pakaian solat semuanya macam Khairi.

Akak : Khairi tak balik lagi la...Cikgu tak tegur ke 'Khairi' tu?

Kawan : Lepas habis solat tadi, cikgu ada panggil Khairi. Tapi dia blah terus. Lepas tu kat luar masjid, cikgu dah tak jumpa dia kat mana.

Huhu...Itu la ceritanya. Nak kata pelanduk dua serupa, tak kan lah cikgu aku tak kenal aku. Lagipun siapa lagi yang sama muka macam aku kat kampung kecil tu? Nak kata Qarin....Qarin bukan ke slalu muncul bila orang dah meninggal je ke? Aku hidup lagi la..Haih~

p/s : Nak kata Saka, tak kan lah saka pergi solat jumaat kot??

Wednesday, July 14, 2010

Aktif

Q : Kenapa kau aktif sangat berblogging eh? Sikit-sikit tulis post baru. Tak bosan ke?

A : Aku suka melalut tak tentu pasal kat blog. Lagipun nanti bila balik Malaysia, rumah aku tak ada internet. Jadi, blog ni akan terbiar lama tanpa ada post baru. Jadi, baik tulis puas-puas sekarang. Haha~

p/s : Tak kisah pun orang tak nak baca.

Tuesday, July 13, 2010

Kalau Menegur...

Sikap saling ingat mengingati sesama kita ni memang bagus sangat. Itu memang tak dapat dinafikan. Tapi ada beberapa perkara yang aku kurang berkenan tengok. Ada yang menegur secara kasar, ada yang menegur sampai memalukan orang di depan khalayak ramai. Aku rasa, benda macam tu tak patut terjadi. Cuba kita bayangkan jika kita sendiri yang berada di tempat orang yang ditegur tu? Apa perasaan kita?

Kalau nak menegur orang tu...

1. Gunalah bahasa yang lembut dan sopan
Tak perlulah masukkan sekali kata-kata kesat kat dalam tu. Tak elok. Orang dengar pun tak manis. Lagi pun, kalau aku jadi orang yang ditegur tu, aku akan jadi lebih sakit hati. Lepas tu aku akan tengking balik orang yang menegur tu.

2. Jangan meninggikan suara
Kalau MARAH, itu lain cerita. Tapi kalau MENEGUR, tak best lah kalau tinggikan nada suara. Guna low pitch sudah la~

3. Jangan menegur di khalayak ramai
Ha...Tak perlulah nak malukan orang tu di hadapan orang lain. Kalau boleh, tegur lah secara peribadi. Tegurlah di kawasan yang agak jauh dari orang. Janganlah nak menjatuhkan air muka orang tu di depan orang lain. Kita kena ingat, semua orang ada maruah, ada sikap malu. Kalau kita dimalukan, apa perasaan kita? Jadi, elakkan meletak aib orang lain di blog atau di facebook yang macam selalu aku buat. Haha~ Lepas ni tak buat dah ok? Baik cakap terus je depan-depan seperti seorang lelaki okeh?
4. Tegurlah dengan ikhlas
Kadang-kadang, kita memang benci sangat dengan orang tu. Sehinggakan apa yang dia buat, ada je yang tak kena bagi kita. Jadi, kita tak bolehlah macam tu. Tak bolehlah kita sengaja nak cari salah dia. Tegurlah bila dia salah. Bantulah dia pilih jalan yang betul. Cewah~ Over plak point aku yang ni.

5. Kuman seberang laut je ke yang kita nampak?
Kalau boleh, kita pun kenalah usaha untuk perbaiki diri. Janganlah kita tegur orang tu suruh jadi rajin buat kerja rumah, tapi kita sendiri pinggan sebijik yang kita guna pun tak reti basuh. Lagi satu, kalau kita boleh tegur orang, kita pun kenalah terima dengan hati terbuka kalau orang menegur kita. Kita memang boleh MENEGUR, tapi kita juga layak untuk DITEGUR. Jadi, terimalah dengan hati terbuka. Kalau orang boleh terima teguran kita, takkanlah kita tak boleh terima teguran orang lain kat kita? :D

p/s : Kalau aku ada salah dan silap. Apa-apa yang perlu ditegur, silalah nasihat aku. Jangan biarkan aku hanyut dan terus tenggelam dan tidak dapat diselamatkan lagi. Only 5 papers left. Good luck@!

Friday, July 9, 2010

Soalan yang tak patut ditanya

Bila musim exam ni, banyak soalan mengarut yang timbul. Kalau soalan berkaitan dengan akademik, itu tak apalah. Tapi ni soalan mengarut sekaligus boleh membuat orang lain sakit jiwa raga. Antara soalan yang tak patut ditanya bila menjelang exam ialah.......

1. Dah HABIS study dah?
Duh~ Study tak mungkin pernah habis ok? Kalau tak, dah lama aku jadi doktor. Tak payah susah-susah aku nak belajar & menghafal berjuta fakta medik ni.

2. Mesti kau study banyak gila kan?/ Mesti kau dah ulang banyak kali kan?
Haah, aku dah study banyak dah! Aku dah jemu dah ulang baca buku ni banyak kali. Naik muak dah aku! Aku rasa macam nak jawab exam terus je. Haih~ Nak perli pun agak-agak la wey~!

3. Eh? Kenapa tak study ni? Dah habis baca eh?
Haih~ Takkan lah nak menghadap buku 24 jam je. Kalau melekat punggung aku kat kerusi tu tak ke naya? Nak la jugak rehat. Waktu kita study dia tak nampak kita, tapi waktu kita rehat baru dia nampak kita. Lepas tu terus tuduh cakap kita dah habis study sebab kita tak pegang buku waktu dia nampak kita tu. Paham tak point aku yang ni? Tak paham sudah!

4. Aku banyak lagi tak baca la. Macam mana ni?
Ni lagi satu. Kalau dah tau banyak lagi tak baca, baca la sekarang! Jangan la sibuk fikir sempat habiskan ke tak. Yang penting kita baca selagi kita mampu. Ni tidak! Sibuk nak mengeluh banyak lagi tak baca. Mengeluh berjam-jam. Study beberapa minit je. Daripada kau BUANG MASA MENGELUH, baik kau study! Masa yang digunakan untuk mengeluh tu patutnya digunakan untuk study! PAHAM??!!

p/s : Sekian sahaja post agak emo pada hari ini. Gud luck exam anatomy esok! Adios~

Monday, July 5, 2010

Jangan Buat Lagi

Tadi exam Physio. Masa yang diberikan cuma 2 jam. Tapi aku siap agak awal. Keluar 10 minit sebelum masa tamat. Budget je jawab betul semua. Lepas tu, ulang baca lagi sekali soalan tu. Baru perasan yang soalan problem solving n0 3...

Name and describe the type of gastric and intestinal motility during the interdigestive period.

Kemudian, aku jawab Migrating Motor Complex je. Yakin je aku jawab. Macam manalah aku boleh tak perasan perkataan "Describe" ada kat situ?
Kan aku dah jawab soalan tak habis.; cuma tulis MMC tanpa beri penerangan (description) yang soalan minta.

Lain kali......

1. Baca soalan betul-betul. Baca soalan sampai habis. Kalau boleh, baca soalan tu berulang kali dan fahamkan betul-betul apa yang dia nak.

2. Jangan jadi overconfident. Masa belum tamat, tapi dah hantar kertas awal. Haih~ Sepatutnya masa lebih tu aku boleh guna untuk periksa semula kertas jawapan aku. Sepatutnya aku kena guna masa secukupnya.

3. Lepas jawab soalan exam, jangan fikir lagi pasal benda yang dah jawab. Ada ke patut aku baca balik soalan tu selepas habis jawab exam? Bila perasan ada kesalahan, mulalah gelabah tak sudah. Padahal bukan boleh ubah balik pun jawapan tu. Sepatutnya aku baca soalan tu betul-betul semasa jawab exam, bukan selesai jawab exam!

4. Study betul-betul. Kalau tak study, mulalah tak boleh jawab. Haih~

p/s : Only 7 papers left! Good Luck~!