Saturday, September 25, 2010

Kepulangan Yang Tak Dinanti

Sangat sedih sebab cuma tinggal beberapa hari nak balik
Seminggu lebih je
Rasa macam dah tak sempat nak buat apa
Kelam-kabut~

Orang rasa aku balik lewat
Sebab balik selepas kelas bermula
Tapi aku tetap rasa yang aku balik sangat awal
Belum puas duduk Malaysia

Tapi kena balik la jugak
Nak meneruskan perjuangan, Aiceh~
Kepulangan ku ke Mesir ini
Memang kepulangan yang tidak aku nanti

p/s : Duduk mesir jauh dari keluarga. Kalau ada apa-apa masalah, susah nak mengadu dengan keluarga :-(

Monday, September 13, 2010

Macam-Macam Raya

Raya kan sebulan, so masih sempat rasanya kalau aku nak mengucapkan selamat hari raya Aidilfitri kepada semua~ Raya ni macam-macam yang berlaku. Huhu~

1. Raya hari tu pergi Jengka 6 ingatkan boleh la pergi rumah senior sorang ni, si Hafiz 4th year(naik 5th year da~). Orang panggil Mat Top eh? Skali aku jatuh motor plak kat simpang depan umah die. Giler ah...Dek kerana malu sangat, aku tak jadi beraya rumah dia, terus balik Jengka 4.

2. Pakai baju raya lawa-lawa cuma pagi raya je, balik rumah terus melepak depan tv, pastu ganti T-shirt dengan seluar biasa. Sikap begini jangan diamalkan ye kengkawan. Sepatutnya kita kena ziarah menziarahi. Huhu~

3. Ade budak datang beraya. Lepas tu lepas salam, aku lupa nak bagi duit raya. Sekali budak tu sound, "Abang tak nak bagi duit raya ke??" Amboih..Kecik-kecik dah pandai da. Pokai aku~

Ok la..Tulis panjang pun macam la korang baca pulak kan? Yo-yo-o je. Nyampah aku~ Ok la..Adios~

P/S : Bila aku balik alex nanti, boleh r datang umah beraya umah aku plak!

Friday, September 3, 2010

Operasi Mencari Duit Raya

Pergh~ Minggu terakhir ramadhan ni memang memenatkan. Pagi-pagi lagi dah tolong (tolong je) buat kuih untuk dijual di bazaar ramadhan, lepas tu petang pulak ikut akak berniaga di bazaar. Malam pulak lepas tarawikh (8 rakaat je~ :P) terus balik nak buat kuih raya untuk dijual. Huhu..

Antara kuih yang akak aku buat ialah kuih bakar, kuih cara, kuih puteri ayu dan buah melaka. Tapi aku reti buat buah melaka je sebab kuih tu agak senang. Okeh, nak share sikit dengan korang.

Buah Melaka
(untuk bazaar ramadhan/berbuka puasa)
Bahan-bahan :
Tepung pulut, gula melaka/gula kabung, kelapa parut, air, garam.

Cara-cara :
1. Campur je tepung pulut dengan air sikit sampai la jadi satu doh adunan. (Aku tak tahu perkataan yg sesuai). Pastu guna warna hijau ye untuk adunan tu.
2. Buat bentuk bulat dan masukkan gula kabung yang dipotong kecik-kecik ke dalam bulatan tepung tersebut.
3. Apa lagi? Rebus la!! Tunggu sehingga buah-buah melaka tersebut terapung di permukaan air. Lepas tu terus angkat.
4. Golek bebola buah melaka tu dalam bekas yang diisi kelapa parut. Ops, kelapa parut tu letak r garam sikit.
5. Precaution : Gula melaka tu memang kena letak betul-betul tengah kat dalam bulatan kalau tak nanti air gula akan keluar sebab kuih tu bocor.
6. Siap! Boleh la dihidang untuk berbuka atau pun untuk dijual. Lepas tu dapat duit raya. Haha

Amacam? Pandai tak aku mencari duit raya? Haha..Lepas tu malam aku buat kuih raya pulak. Iaitu biskut tembikai. Biskut ni memang aku buat sendiri. Akak aku pulak yang jadi penolong aku. Hehe~

Biskut Tembikai
(Kuih Raya)

Bahan-bahan :
1 biji telur
2 sudu tepung ubi kayu
2 setengah cawan tepung gandum
1 cawan gula yang dah dikisar
1 cawan planta (margerin pape pun bole)
Aising vanilla (aku tak reti eja, haha)
Pewarna warna merah, hijau dan kuning

Cara-cara :
Biskut ni agak cerewet. Kalau aku tulis kat sini panjang pulak nanti. So, aku ringkaskan tahap ekstrem la.

1. Senang cerita, pandai-pandai la korang campur bebahan kat atas ni sampai jadi satu adunan. Pastu, bahagi 3 bahagian. Setiap bahagian guna 1 warna. (merah, hijau, kuning respectively. haha)
2.Pastu buat bulatan warna merah. Balut bulatan merah tu dengan kuning. Dan balut bulatan kuning tu dengan hijau. Lepas tu belah 4.
3. Pastu bakar dalam oven dengan suhu pembakaran terbuka. Lepas siap, boleh r makan.

Yeah, pastu letak biskut-biskut tu dalam balang dan jual. Lalu kau pun dapat la duit raya hasil dari jualan tersebut.

Sebenarnya duit elaun aku hampir habis sebab aku boros. Tu yang aku kena buat semua benda ni untuk menstabilkan ekonomi aku balik. Fuh, ekonomi la sangat! Padahal duit hasil jualan yang aku dapat pun aku boros gak. Last-last habis gak duit aku. Ceh! Tapi takpe sebab seronok buat benda ni.

Gambar2 ni aku ambik dari internet je. Tak kuasa aku nak tangkap gambar kuih yang aku buat semata-mata nak letak dalam blog.
Sebarang tempahan tidak boleh dibuat sama sekali. Kalau nak, try la buat sendiri. Lagi afdhal.

Kuih-kuih ni memang aku tak akan boleh nak buat kat mesir sebab :

1. Kat Mesir aku tak tahu lah ada ke tidak tepung pulut dengan tepung ubi kayu. Mesti tak ada kan?
2. Kat mesir ada jual cawan kertas tak? Haha..Cawan kertas untuk biskut2? Ada ke? Ada ke?
3. Aku tak berani nak bawak tepung bawak balik ke Mesir. Kang tak pasal-pasal aku kena tahan sebab diorang ingat aku bawak dadah pulak.


p/s: Ok la. Korang boleh la try buat benda ni. Renung-renungkan dan selamat mencuba. Hahaha!

No telefon aku kat Malaysia ialah....0104196322 (Celcom)

Wednesday, September 1, 2010

Lari Dari Masalah??

Habis exam final hari tu 26 July. Tapi aku terus ambil tiket balik pada 27 July. Kenapa aku tetibe tukar tiket ye? Senang je jawapan die. Sebab aku ada masalah kat Mesir. Masalah tu memang besar giler la sampai aku tak boleh tulis kat sini. Malah orang-orang yang rapat dengan aku kat Mesir pun tak tahu ape masalah aku.

Masalah tu nampak remeh tapi besar gile sebenarnya. Just can give all of you the clue ; friendship problem. Aku malas nak bertahan lama-lama dengan masalah tu, jadi aku pun buat keputusan untuk balik Malaysia lebih awal.

Tapi setibanya di Malaysia, masalah lain pulak timbul. Lebih besar pula tu. Family problem. Siap ada kena turun naik mahkamah lagi. Masalah adik beradik lain, tapi secara tak langsung terlibat sama untuk fikir jalan penyelesaian masalah.

Saat tu, aku rasa macam tak sabar nak balik Mesir semula. Tak sabar nak lari dari masalah kat Malaysia ni. Tapi, kalau aku balik Mesir nanti, masalah yang aku tinggal kat Mesir tu akan datang semula kacau aku. Haih~ Memang kenyataannya aku tak akan boleh lari dari masalah la..

Post ni berbentuk macam diari sikit kan? Tak kisah la..Aku memang nak cari tempat untuk luahkan masalah ni. Mana lagi? Blog la!! Kalau korang agak menyampah baca blog aku yang berunsur diari ni, sila la ke blog lain yang jauh lebih menarik dan berilmiah dari blog ni. Sekian~

p/s : Kat mana-mana pun ada masalah