Monday, November 29, 2010

Rindu Section 4, Masuk Section Baru, Kuliah Baru

Sekarang ni dah dekat nak exam final. Rasa macam baru je lagi aku dalam section 4. Tapi section baru aku section 3 ni pun tak kurang seronoknya. Alhamdulillah, groupmate baru memahami..Satu kepala, boleh bekerjasama. Ok, flash back group A section 4 starts~

Section 4 dulu...

Dulu kat group A section 4, ada sorang ni...Aku respect sangat.Selalu trigger groupmate lain buat kerja. Pernah waktu first year dulu, dia offerkan diri untuk buat slide show power point presentation untuk semua orang. Dan hasilnya, Alhamdulillah~ Kerja kami jadi mudah. Cuma present je, slide show dan word document semua dia buat. Isy, bagus betul budak ni.

Kesimpulannya, dia ni memang boleh buat kerja, rajin, dan macam-macam lagi lah. Haih~ Siapa dia budak tu eh? Ha...ni dia...Dr Shukri Suliman~ Huhu

Student yang sangat rajin dalam section 4 group A dulu..dan masih rajin hingga kini~ Aku harap kita still satu group lagi~

Section 3 sekarang...
Tapi sekarang aku dah masuk section 3, dah jarang jumpa bebudak section 4. Nak jumpa kat luar susah, maklumlah masing-masing sibuk. Kalau dulu, selalu study kat library sama-sama dengan budak section 4. Sekarang ni dah tak leh nak jalan sesama pergi library dengan budak section 4 lagi sebab jadual lecture dah lain.

Tapi Alhamdulillah, aku tak keseorangan pergi library. Sebab...Aku selalu ajak Afiq Fahimy pergi library sekali dengan aku. Tapi aku study kat library selalu tak lama. Kalau jam 3 petang je, aku dah blah balik rumah ; mengantuk~ Tapi Afiq Fahimy boleh lagi stay belajar di kerusi sampai pukul 6 petang.

Kadang-kadang, aku tak faham macam mana dia bahagikan masa belajar. Dah la sibuk dengan aktiviti persatuan, nak belajar lagi. Haih~ Tapi Alhamdulillah, dia boleh bahagikan masa dengan baik. Itu lah kan, beban yang Allah beri ni sebenarnya sesuai dengan kesanggupan hambaNya. Bukan senang nak bahagikan masa macam tu. :D
Afiq, terima kasih sebab pinjamkan duit waktu aku betul-betul kering tadi. Terima kasih sangat~

Kuliah A sekarang...
Dulu aku kuliah B, tapi lepas masuk section 3 ni, kuliah aku pun berubah. Terus naik kuliah A. Mula-mula nak masuk kuliah A, aku segan sangat. Ialah, manakan tidak, tak pernah-pernah masuk kelas A sebelum ni, alih-alih tetiba masuk kuliah A.

Alhamdulillah, semenjak masuk dalam kuliah A ni, aku diterima oleh budak-budak lecture A dengan baik (ye ke? haha). Aku selalu sangat duduk sebelah Mike dan Sayuti. Respect sangat dengan Sayuti.

Aku ni selalu berangan dalam kelas, jadi mesti ada banyak yang aku tertinggal sebab berkhayal dan "ter-absence epileptic" sekejap. Jadi, Sayuti selalu terangkan balik kat aku apa yang prof ajar waktu aku tengah berangan tadi. Haha..Kalau aku tidur, Sayuti tolong kejutkan aku. Hui~ Baguih dok ada budak ni.

Dan hari tu kat asrama, aku tak sengaja terkeluar kata-kata kesat kat dia sebab aku melatah. (pak cik dah tue~). Tapi dia ok je, tak kisah pun walaupun aku cakap dia teruk-teruk macam tu. Haih..Sori sangat Sayuti. Seriusly, waktu tu aku tak sengaja cos angin tak berapa nak elok. hihi~
Respect sangat sebab kau still boleh sabar bila aku cakap @#$% kat kau ari tu. Maaf~
Lain kali tak buat lagi...

Korang ni memang baik lah...InsyaAllah, kalian memang layak & patut jadi AJKT sebab kalian ni ada keistimewaan masing-masing.

1. Shukri = rajin,
2. Afiq Fahimy = pandai bahagi masa
3. Sayuti = penyabar

Harap sangat kalian bertiga boleh naik majukan PCI...Kawan-kawan, kita undi kawan kita ni ye?

p/s : Macam mana lah nak jadi baik macam diorang ni ye? Hurm~

Friday, November 26, 2010

Agama Kita Sama

Alhamdulillah, baru sahaja pulang dari Kaherah. Seronok dapat jumpa ustaz-ustaz rumah BKAN Pahang. Lama sungguh tak jumpa. Tadi jumpa ustaz yang aku agak rapat, ustaz Naim namanya. (Ini bukan ustaz Naim kelas tafaquh). Lepas tu berborak-borak lah kami....Sehinggalah part ni...

Aku : Ustaz, ustaz pernah tak pergi Sharm El-Sheikh?

(ustaz belum sempat jawab aku dah cakap macam ni)

Aku : Eh, lupa pulak. Ustaz mestilah tak pergi tempat-tempat macam tu.

Ustaz : Kenapa ana mesti tak pergi tempat tu?

Aku : Ye lah, ustaz mana boleh pergi situ.

Ustaz : Baiklah, apa yang menyebabkan ana tak boleh pergi ke sana tapi membenarkan anta pula untuk pergi?
tak sempat nak betulkan rambut sbelum bergambar dgn Utz Naim. Haih~
* aku tak sempat jawab...

Ustaz : Sebab ana ambil kuliah agama? Sebab tu ana tak boleh pergi ye? Maksudnya pelajar medik boleh la pergi sana?

Aku : er.........

Ustaz : Kuliah kita berbeza. Ana ambil bahagian agama, anta ambil bahagian perubatan. Tapi agama kita sama. Yang melarang kita pergi ke tempat-tempat macam tu bukan kursus kita, tapi agama kita.

Ok, aku terdiam seribu bahasa. Perbualan seterusnya dirahsiakan.

p/s : Itulah, tanya lagi soalan macam tu. Kan dah kena tazkirah dengan ustaz. Haha...Tapi tak apa, nasihat itu baja.

Sunday, November 21, 2010

Pulangkan

Dalam lecture hall, tarikh dirahsiakan, lecture hall mana pun dirahsiakan.

X : Eh, nak pinjam pen.
Aku : Ok, nah!

X guna pen sampai habis lecture. Dia tak ingat nak pulangkan. Mungkin dia terlupa.
Keesokan harinya, aku pulak....

Aku : Eh, nak pen semalam.
X : Nah, pinjam lah. (Dia bagi pen aku yang aku pinjamkan kepada dia semalam)
Aku : ....(dalam hati : What?? Pinjam lah?)
X : Nanti sebelum balik pulang balik tau.
Aku : Er....Ok.

Ok, ni siapa yang pinjam dan siapa patut pulang ni? Haih~

p/s : "Akan ku jejaki mu ke mana jua, hingga akhir masa....Sayang~"
Ok, ni petikan dari lagu Misha Omar ; Pulangkan.

Friday, November 19, 2010

"Awak Akan Rindu Mesir Suatu Hari Nanti"

Aku selalu merungut duduk kat Mesir ni. Tak puas hati itulah, inilah. Sedangkan aku sepatutnya bersyukur sebab ada ramai lagi pelajar lain yang jauh lebih layak untuk belajar di luar negara, tapi Allah SWT dah memilih aku untuk datang ke sini. InsyaAllah ada hikmahnya. Padahal ramai lagi orang yang mempunyai keputusan yang bagus.

Belajar di Mesir ni, memang banyak cabarannya, lebih-lebih lagi apabila melayan kerenah Arab Mesir. Kadang-kadang sangat menyakitkan hati. Kemudahan pun ada yang kurang. Aku telefon ayah aku, mengadu masalah. Aku juga ada beritahu yang...

" Menyesal belajar kat sini, kan bagus kalau belajar kat Malaysia je dulu"

Bila dengar aku cakap macam tu, Abah mengucap panjang. Abah suruh aku mengucap dan bersyukur sebab dapat belajar di bumi anbia ni. Abah cakap, ramai yang orang nak belajar di Mesir, tapi aku antara orang yang dapat ke sini. Jadi aku patut bersyukur. Abah suruh aku bayangkan, macam mana agaknya kalau aku dapat pergi ke negara Barat seperti UK, USA, ataupun Rusia? Adakah aku akan jadi 'manusia'? Adakah tingkah laku aku akan dijaga seperti aku di sini?

Memang benar, negara Mesir ni negara Islam. Jadi tingkah laku pun terjaga mengikut kehendak Islam. Kalau aku ke negara Barat, tentu aku akan jadi 'liar', lebih teruk dari sekarang. Di sini ada kawan-kawan sesama Islam yang saling nasihat menasihati, ada senior-senior yang sering mengajar benda-benda baik, ada junior yang selalu membuatkan aku untuk menjaga tingkah laku . Lagipun,sepatutnya aku bersyukur sebab di sini aku boleh ambil kesempatan untuk mempelajari ilmu agama. Tapi pandangan mata aku kabur, cuma fikir nak berseronok.

Abah juga ada cakap, "Awak akan rindu Mesir suatu hari nanti". Ya, aku pun dapat rasakan begitu. 6 tahun je aku di sini. Tapi sekejap je 3 tahun dah berlalu. 3 tahun yang akan datang pun tentu akan berlalu dengan pantas. Nanti bila aku pulang ke Malaysia, tentu kenangan di Mesir di bermain dalam fikiran aku suatu hari nanti.
Aku bersyukur sangat dapat datang ke Mesir ni. Dapat pergi ke bumi anbia, dapat pergi ke negara yang banyak ilmu tentang Islam. Cuma aku je tak fikir benda tu semua.

Ya Allah, ampunilah aku kerana tidak pandai bersyukur atas nikmat yang telah Engkau berikan~

p/s : Jangan pandang benda yang buruk je tentang Mesir ni, cuba pandang benda yang baik.

Sunday, November 14, 2010

Ruginya Tak Pergi Seminar

Alahai, rugi sungguh rasa bila tak dapat sertai seminar ibadah pesakit hari tu. Padahal ada je orang minta tolong ganti, tapi aku yang tak nak. Haih, nak buat macam mana dah aku yang tolak rezeki.

Tapi aku bersyukur juga sebab diberi kesempatan untuk lihat suasana macam mana seminar tu berjalan. Cuma tolong jual barang Alex YE je. Agak penat dan kebosanan sebab sorang-sorang je duduk kat bawah tu tak ada orang teman. Haih~


Barangan Alex YE

Isy, kesian Ajk Pendaftaran, buat kerja sampai lapar. Tak pe, sila makan
Makanan banyak tak habis


Afiq Aziz, duta bihun Alex YE :P


Antara peserta yang mengikuti seminar. Amboih~ Segak bergaya sungguh masing-masing ek?Bukan senang nak tengok diorang pakai macam ni hari-hari biasa :P Okeh, mereka-mereka ini masih single, kepada sesiapa yang berkenan, sila isi borang secepat mungkin!

Apa-apa hal pun, tahniah kat Abang Ihsan selaku pengarah program (kalau tak silap r~ :P). Berjaya sungguh program atas arahan Abang Ihsan ni. Abang Ihsan kat luar nampak macam garang, depan kamera senyum pulak. Sebenarnya Abang Ihsan ni peramah je orangnya.Aiceh~ Okeh, Abang Maro sila jangan marah sebab saya ambil gambar kandid. Senior kesayangan tak bole marah-marah.
(hek ele....Kandid pun abang tetap sempat pose jugak. Aiseh~)

Ni AJKT Ekonomi kita sekarang.... Okeh, pasni jadi Pengerusi PCI pulak boleh? Saya vote untuk Abang Haris!! Kawan-kawan, sila calonkan dan undi Abang Haris jadi pengerusi~ Nanti nak buat post khas la nak promote Abang Haris. Boleh kan? :P

Yeay, Kak Aliah Hanum ada janji something dengan saya. Isy, tak apalah kak, saya tak kisah pun. Saya ikhlas. Aiceh~

Okeh, sekian sahaja saya melalut pada tengah hari ini. Maklumlah rumah baru ada internet. Itu yang aku sakan memandu komputer laju-laju dan menggunakan internet dengan jayanya. Kepada budak rumah bawah, sila jangan download guna torrent. Korang kena ingat, kita ni berkongsi router. Jadi jangan mendownload dengan laju.

p/s : Rumah saya dah ada internet, sila jangan jeles. Dan hari ni kami nak berpindah jauh dari rumah kami duduk sekarang ni. Sangat jauh nun jauh mata memandang. Sila datang ke rumah kami kalau ada masa lapang. Kalau tak ada masa lapang pun kena datang. :D

Sunday, November 7, 2010

Takut Naik Motor

Dah banyak kali. Amar Afi nak tumpangkan motor. Tapi aku tak nak.
Abe pun ada ajak. Tapi aku tolak.
Shauki pun ada ajak, tapi aku tak berani.
Sampai semua tanya, kenapa takut eh?

Okeh, ini bermula satu cerita. Aiceh....Tak yah la cerita. Ni ada la reason dia.

1. Kat area rumah aku kat Jengka tu banyak je orang yang merempit sana-sini. So, pernah dah banyak kali tengok orang eksiden depan mata. Ada sekali tu, anak saudara sendiri eksiden sebab terlanggar jeep. Alhamdulillah, nasib baik selamat.

2. Kaki aku pernah tersangkut dalam lidi motor, kat tayar motor. Waktu tu pertengahan bulan ramadan, waktu aku darjah 3. Aku ingat lagi, aku kena 14 jahitan. Doktor tak bagi bius/anaesthetic sebab doktor cakap takut aku tertidur terus buat selama-lamanya. Sampaikan bila aku rasa nak tidur waktu doktor nak jahit kaki aku tu, ayah aku tampar kuat2 suruh aku stay wake up.

3. Raya haji hari tu aku jatuh motor depan rumah Mat Top. Tahniah di situ! Sangat malu. Aku bawak motor dah slow dah tapi still jatuh. Tak paham aku.

4. Lalu lintas kat Mesir yang sangat mengerikan. Risau juga kalau ada perkara yang tak diingini berlaku.

Okeh, sekian saja entri saya pada kali ini. Saya lebih rela jalan kaki dari naik motor walaupun saya sudah lambat untuk ke kelas.

p/s : Aku takut naik tremco sebab aku tak reti nak cakap , Ala gambi' ya usto". Haha

Wednesday, November 3, 2010

Mengaku dulang Paku Serpih

Berlaku dah lama.
Baru habis kuliah, jalan balik ke rumah sama-sama dengan Areqa.
Beberapa hari lepas tu, terserempak dengan mentee sendiri
Mentee tanya, "Hari tu jalan dengan awek ke?"
Isy, bukan la! Kawan je.

Rasa bersalah datang dalam diri.
Hari tu dalam perjumpaan mentor-mentee,
Aku ada cakap pasal jaga tingkah laku dan perhubungan
Padahal diri sendiri yang lebih.


يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آَمَنُوا لِمَ تَقُولُونَ مَا لَا تَفْعَلُونَ
Wahai orang-orang yang beriman, kenapakah kamu mengatakan sesuatu yang tidak kamu kerjakan?

Ash-Shaaf:003

كَبُرَ مَقْتاً عِندَ اللَّهِ أَن تَقُولُوا مَا لَا تَفْعَلُونَ
Amat besar kebencian di sisi Allah bahwa kamu mengatakan apa-apa yang tidak kamu kerjakan.

Sepatutnya kalau nak jalan, jangan jalan berdua-duaan
Jalan ramai-ramai baru tak menimbulkan fitnah.
Areqa, pasni kita jalan ramai-ramai.
My bad~

Feel guilty. Two choices/options/solutions :
1) Quit being SC mentor and give it to someone who is better and deserve more??
2) Stop hanging out with the girls/ it's ok to hang out sometimes but make sure being not to very close???

Hope for neither one of them~

p/s : Eyes are everywhere

Tuesday, November 2, 2010

Nama Masuk Blog


Perasan tak? setakat ni je dah banyak nama masuk dalam blog aku ni? Nama korang mungkin ada termasuk kot. Ok, jom tengok situasi di bawah.

Situasi 1
X : Eh, takut la aku nak bergurau lebih-lebih dengan kau.

Aku : Eh, kenapa pulak?

X : Ye la...Aku takut la kalau ko marah dengan aku pastu ko tulis nama aku dalam blog kau!
Aku ; ???

Situasi 2
Y : Eh, nape tetibe nama aku masuk dalam blog kau pulak? Bila masa plak aku buat/cakap macam tu?

Aku : Eh, kan ko buat macam tu. So aku tulis la..Aku tak tipu kan? Dalam tu semua betul kan?

Y : Tapi benda tu benda yang boleh memalukan aku la..

Aku : Jadi, lain kali jangan buat lagi!


Situasi 3
Z : Eh, asyik nama orang lain je masuk blog kau. Aku pun nak juga masuk nama aku dalam blog kau.

Aku : ;Lorh, pehal lak?

Z : Ye la..Ko tulis la post khas pasal aku. Tapi kau tulis benda yang baik-baik je tau. Jangan tulis benda yang teruk-teruk.

Aku : Isy, aku suka tulis benda yang teruk je...Haha

Situasi 4
A : Hebat la blog kau. Boleh promote orang. Promote orang dapat promotion pun bole?

Aku : Promote orang? Ingat blog ni blog Alex YE ke nak promote-promote ni?

A : Ala....kura-kura dalam perahu pulak.

Aku : ???


Okeh, sesiapa yang pernah nama dia masuk blog aku tu, aku nak minta maaf banyak2 sebab tak minta kebenaran dari awal. Dan kalau aku tulis benda yang buruk tu pun, aku nak minta maaf. Tapi lepas ni tetap akan ada nama manusia yang akan masuk blog ni. Haha...

p/s : Manusia mati meninggalkan nama