Sunday, March 20, 2011

Buat Jahat Balas Baik

Kalau orang buat baik kat kita, kita pun kena buat baik kat orang. Kalau orang buat jahat, kita tetap kena buat baik. Ok, in this case, I was the antagonist!

During the curfew, I got a call from Ustaz Asri, Timb. YDP BKMIP. He asked me to do some favour. What was that? Permintaan dia senang sangat iaitu ;

Minta aku tolong kira berapa orang semua pelajar Pahang yang belajar di Alexandria!

It might sound simple but at that time I was busy packing and preparing myself for evacuation.
I just kept thinking of the alluring, astounding moment ; returning to Malaysia!!

Ustaz tu cakap, kalau aku dah kira bilangannya, dia minta aku telefon dia balik dan maklumkan kat dia. Huh? Aku pun bukannya rajin sangat nak buat "kerja amal" macam ni. Then, what did I do?
I switched off my mobile phone so that the ustaz never could call me back. My instinct (not my conscience perhaps) said, "Alah, ramai lagi orang. Tanyalah orang lain"

Bila aku di Malaysia, dan ada masalah pasal pasport dan tiket, ustaz tu pula tolong aku buat visa, bincang masalah tiket aku dengan pegawai Yayasan Pahang, pergi pejabat Yayasan Pahang jauh-jauh. Kalau nak difikirkan balik, apa aku kisah kan? Dah memang kerja dia sebagai timbalan YDP. Kena lah buat semua benda tu.

Tapi rasa kasihan pula sebab tak pasal-pasal masalah aku ni dia nak uruskan. Rasa bersalah dan malu. Aku tak tolong dia dulu, tapi sekarang dia tolong aku.

This may sound like 'cerekarama' thingy or a little bit of drama. In fact, it is karma!

Wait~! There is another thing which makes me feel guiltier. The day before yesterday, I called him and asked him,

" Ustaz, dari airport Cairo jauh tak dengan Ramsis? Sebab saya nak balik Alex tapi turun kat Cairo"

Ustaz tu jawab,

Ustaz :Oh, takpe. Nanti ana ambik enta kat airport Cairo. Ana selalu free jer. Nanti enta call lah ana kalau dah sampai, boleh ana dengan kawan ana pergi ambik.

Aku : Er..tak nyusahkan ustaz ke?

Ustaz : Eh, tak ade lah. Ana dah biase ambik orang kat airport ni.

Wachaa! Hambik ko! Rasa bersalah tak? Aku kalau boleh nak minta kawan-kawan dari Alex untuk datang Cairo ambil aku. Tapi, waktu aku sampai tu diorang ada kuliah, aku akan sampai airport bukan hari cuti. Eh? Tapi aku sampai petang kan? So, tak leh ke ambik aku? Haha...Ala, aku balik sorang-sorang pun bole~ Lagi adventure! Kelas gitu~

Ok la, sekian sahaja post saya yang rasa bersalah ni. Kesimpulan, sila buat baik pada semua orang.

p/s : Tapi aku pendendam orangnya. Kalau orang buat jahat sekali je, tapi aku ingat sampai mati. Inikan pula orang buat jahat banyak kali.

3 comments:

Pza Ngah said...

sudah pulang???

selamat pulang~
ahh xbalek ngan ronbongan ramai2 budak alex ke?

Anis Amirah Nawawi said...

khairi, kau memang jahat ^.^

khairi malik said...

kak fiza = sudah pulang~

anis = haha..rasa bersalah aku.wei, rindu kt ko!