Friday, April 8, 2011

Human Right 'Kosa Kata'

Bila belajar Human Right ni, memang banyak kena belajar vocab. Erm..antaranya...

1) Inherent = kekal
2) Constitution of Medina = Piagam Madinah
3) Judicial = keadilan (justice)
4) Treachery = ketidakjujuran
5) Endowed = dikurniakan
6) Amelioration = merawat, memulih baik
7) Ratified = didesak (Akmal cakap..haha)
8) before the law = berdasarkan undang-undang
"before" di sini bukan membawa maksud "sebelum"

9)arbitrary = secara rambang, tanpa sebab yg kukuh
10) tribe = kaum kerabat
11) genocide = pembunuhan beramai-ramai
12) prevail = mengatasi

Patient's right?

1) chaperoned = ditemani
2) breaches = sempadan pemisah
3) provision = penyediaan (from verb "provide")
4) redress of grievances = baik pulih selepas malpraxis (lebih kurang macam tu la kot)
5) confidentiality = sulit
6) anonymization = mengalih (remove) maklumat diri pesakit dari bahan kajian/ sampel
7) non stigmatization = tak boleh diaibkan (not deserve to be shamed)
8) mutatis mutandis = pengubahsuaian
9) refraining = berhenti membuat tabiat yg buruk
10) sexual promiscuity = bertukar-tukar pasangan
11) sanctioned by law = dipersetujui dengan undang-undang

Hahah..ini berdasarkan apa yg aku faham la..Kalau aku ambil course Law, mesti vocab aku power giler.

Just a test..
Based on Universal Declaration of Human Right, article 26, technical and professional education shall be....?

A. Free and compulsory
B. Available
C. Equally accessible

Hahah..Memandai je aku buat soalan sendiri. Ok, good luck esok!

p/s : Kadang-kadang kita tahu maksud perkataan bahasa inggeris tu, tapi kita tak tahu apa maksud dia (perkataan yg lebih tepat) dalam bahasa Melayu.

1 comment:

Zawani said...

terer,boleh dah amik law ni..hehe.