Sunday, June 26, 2011

SLE & Amyloidosis

Alhamdulillah, dah dapat tahu keputusan MultiSystem Disorders hari tu dan gembira bila section 3 dapat tempat antara yang terbaik. Tumpang gembira untuk Akmal, Farhana dan Alia. See? Setiap perkara ada hikmah. Orang mungkin kutuk kita, yang penting kita menang.

Bila aku ingat balik waktu pembentangan hari tu, aku tersenyum sendiri. Tu rasanya kali pertama aku bercakap di depan kawan-kawan satu batch. Jadi, lepas ni harap-harap tak adalah orang cakap aku tak pernah pergi depan bagi talk. Kelas gitu~

Hari aku bentang tu, aku bersyukur sangat sebab tak takut sangat. Gemuruh tu still ada, tapi tak exaggerate sebab :

1) Time aku present tu, aku tak pakai cermin mata. So, aku tak nampak aku bentang depan siapa. Aku tak nampak pun siapa yang tengah tengok aku bentang. Aku cuma nampak bayang-bayang orang.

2) Waktu tu cuma kawan-kawan lecture A je yang tengok aku bentang sebab kawan-kawan lecture B ada kuliah waktu tu. Bilangan orang yang tengok tak berapa ramai, jadi tak adalah takut sangat. Kawan-kawan lecture B pun ada yang tak pernah tahu pun aku bentang hari tu.

Sebenarnya, persoalan sekarang bukannya siapa menang atau kalah. Tapi,

Kalian faham tak apa yang dibentang?
Adakah kalian cuma datang kerana terpaksa?
Datang semata-mata support kawan?
Datang sebab suka tengok kawan bentang?
Atau pun memang ikhlas datang untuk ilmu/info?

Kalian betul-betul faham tak tajuk SLE yang aku bentang? Tahu apa itu SLE dan mekanisme dia?

SLE is type 3 hypersensitivity. Caused by autoimmune complex ....form thrombi .....accumulate in small blood vessel and obstruct it .......endothelial necrosis.......cause autoimmune reaction

titik (......) to stand for "leads to".Ok, kalau nak faham tajuk SLE ni, boleh la tanya kawan-kawan section 3 Group B dan D. InshaAllah kami boleh beritahu sedikit sebanyak pasal SLE. Penting untuk tahun klinikal, kelas skill hari tu baru je kitorang tengok patient dengan SLE. Jadi, take note that SLE ni penting. Ok, good luck exam kawan2. Salam~

p/s : Untuk tajuk Amyloidosis, boleh tanya Alia, Farhana, Alham dan Iqbal untuk lebih lanjut. :D

1 comment:

Pza Ngah said...

SLE
penting tuk int med. nnt hari2 jumpe pt SLE...hari2 diagnose SLE.kekeke
dh nk tamat preclinical.all the best tuk klinikal ye!

lastly.all the best exam!!