Friday, June 3, 2011

Synthesis of Digimon

Tak sia-sia aku tengok Digimon. Boleh berimaginasi untuk subjek biochemistry nih. Haha...

Contoh : V-mon boleh pilih, samada dia nak bertukar jadi Fladramon ataupun Lightdramon.


Ini veemon!
Kalau Veemon nak bertukar jadi Fladramon, dia kena guna Crest of Courage.
This is egg of Courage. And if Veemon use this egg, it will become.....

Fladramon!

Tapi, kalau dia tak nak tukar jadi Fladramon, dia boleh guna Egg of Friendship untuk evolusi jadi benda lain.
This is egg of Friendship, and it will become...

Lighdramon!!

Ok, same goes to Inosine Monophosphate in the purine biosynthesis. IMP can become AMP or GMP.

If IMP undergo oxidation by degydrogenase, it will become XMP, and then being transaminased and lastly be GMP!

If IMP is added with aspartate and helped by AMPS (adenylosuccinate) synthase, it will become AMPS and then need adenylosuccinase to release fumarate and then become AMP!

Ok, sekian sahaja imaginasi saya pada hari ini. If you imagine the subject as something interesting, you will enjoy studying it! Ok, nak sambung study! Lepas exam nak sambung tengok digimon.

p/s : Good luck kawan-kawan untuk exam biochem esok!

4 comments:

afiQFaiz said...

kesik~
ko lupe, ade lg 1 digi-egg : digi-egg of Miracle

nnt veemon digivolve jd Magnamon! yeay!

:p

Muhammad Anas bin Kamarudin said...

baru nak cakap... afiq faiz beat me to it...

aminh said...

tambah digiegg je? takde coenzyme? takde enzyme?

khairi malik said...

afiq = ala..kalau guna digivice, dia boleh direct shinka jadi XV mon! :P

aminh = ada, but it is not your level. You don't have to know that. Tu PhD.