Saturday, July 16, 2011

Antara Kawan Dan Study

Menulis boleh lepaskan rasa stress. Jadi, tolong jangan tanya kenapa aku hyperaktif sangat update blog. Semua tu nak lepaskan stress ye kawan-kawan. Kalau tak baca pun tak apa, lagipun kesian kat orang yang bukak blog ni bagaikan terpaksa baca setiap post yang baru siap ditulis.


Pernah tak kadang-kadang kita berasa yang kita dalam dilemma?
Tak tahu samada patut memilih kawan atau pun pelajaran.
Contoh, kawan ajak keluar sedangkan exam cuma dua tiga hari lagi
Kita rasa serba salah

Kalau tak keluar, nanti apa pula kawan-kawan kata
Kalau keluar, takut tak sempat nak habiskan ulangkaji pulak

Kalau kita beri alasan untuk study, kawan-kawan boleh jawab


"Ala...Tujuan kita keluar ni untuk lepaskan stress lah!"
Sedangkan jadi lebih stress sebab tangguh ulangkaji dengan keluar


"Lepas ni pun boleh study"
Sedangkan cara study kita berbeza. Ada yang study laju, ada yang perlahan



"Kau ni tak support kawan la.."
Kalau fail exam, kawan support kita tak dengan pulang awal bersama-sama waktu summer? Last-last balik sorang juga kan? Cuma boleh support dari jauh.


Dan pelbagai lagi jawapan yang akan kawan berikan kalau kita tak nak hang out dan memilih untuk study. Kita rasa bersalah kalau tak ikut kawan, dan kita rasa menyesal kalau kita keluar. Pernah tak rasa macam tu?

Kemudian, bila kita dah keluar, dan masa tak mencukupi untuk habiskan ulangkaji, kawan cuma boleh cakap...

"Eh, kenapa kau keluar jugak dengan kitorang hari tu? Ko boleh je tolak, kitorang bukannya paksa pun. So, jangan nak salah kan kitorang plak"

Isy, bukannya nak salahkan sesiapa. Tapi, faham tak yang kita ni ada perasaan MUDAH RASA BERSALAH? Memang kita boleh tolak, memang tak ada orang paksa, tapi perasaan serba salah tu yang mengganggu fikiran!

Susah cari kawan yang membantu
Ramai kawan yang membantut
Lebih baik cari kawan yang membatu

p/s : Aku tak pandai, aku ambil masa yang lama untuk faham sesuatu topik. Dan sekarang, banyak lagi aku tak habis baca. =(

Tanpa kawan, siapalah aku. Tanpa ilmu, hinanya aku!

2 comments:

hamba Allah said...

setuju2

Muhammad Anas bin Kamarudin said...

study... wajib
hang out... harus

hmmm, nk pilih yg mana eh? hee