Wednesday, October 26, 2011

Do No Harm!

Alhamdulillah, rasa bersyukur sangat masuk unit Head and Neck sebab dapat doktor-doktor yang semuanya baik dan tak garang. Siap bagi nasihat, tips dan tunjuk ajar lagi. Semua doktor pun best, ada cara masing-masing tapi yang paling aku suka cara Dr.Ayman. Banyak nasihat yang dia ajar. Dan perkataan yang memang selalu kedengaran bila berada dalam kelas beliau ialah....

DO NO HARM!

Okay, tapi itu bukan benda yang aku nak cakap. Nak cuma cerita sikit yang hari tu Dr.Ayman tegur waktu presentation (pembentangan) TBL. Dr.Ayman marah bila kita tak fokus bila kawan-kawan kita bentang kat depan.

Iyalah kan? Sedangkan doktor bercakap kat depan pun susah nak fokus, inikan pula kawan sendiri. Dr.Ayman marah kalau kami tidur atau dengar mp3, atau main Ipad/Ipod/Iphone ketika kawan tengah bentang assignment di depan. Sepatutnya kami kena tumpukan perhatian terhadap apa yang dibentang dan bagi sokongan kepada kawan-kawan!


Tersentuh bila Dr.Ayman cakap...

"You're thousands kilometers away from your parents, and then you just come here to sleep?"
You have to make your sponsorship worth it! Don't you feel/think about this?
Or it is just me that is too sensitive about this?


Lebih kurang macam tu lah dia cakap. Aku pun tak ingat ayat sebijik-sebijik macam dia cakap. Bila fikir balik, kenapa dia pula yang perlu sensitif dengan perkara ni sedangkan dia dah jadi doktor pakar! Padahal kita yang baru belajar ni tak sensitif pun dengan benda ni. Suka-suka hati je boleh tidur dalam kelas lah, ponteng lah apa lah.


Aku nak contohi Dr.Ayman dari segi semangatnya yang tinggi tu. Aku pun bercita-cita nak jadi lecturer doctor. And if I'll become one, I hope I can be a doctor like Dr.Ayman. Aku nak ajar students dengar penuh semangat macam dia. Okay, let's start studying now!

p/s : Macam mana nak jadi pengajar yang best kalau buat presentation pun ntah hape-hape!

5 comments:

TomYaM bAsi said...

seribu langkah bermula dari langkah yg pertama.... jom berusaha.. suka dr. aiman ngajar jugak..

Khairi Malik said...

kak mardhati dulu head and neck gak ke?

TomYaM bAsi said...

tak dulu git .. tapi dia kan ader ajar lecture...

Pza Ngah said...

sy head n neck! dr tarek koraitim ! dr waleed, dr essam. dorg mmg superb, damn good! doirg x cite psl ktrg kn khairi?

Khairi Malik said...

ya Allah akak..x perasan plak komen ni. Haah, doktor ada jugak cakap pasal batch akak. Even ada picture group akak kat frame picture atas meja doktor if i not mistaken. :)