Friday, October 7, 2011

Doctors In the Making

Alhamdulillah, syukur ke hadrat Ilahi kerana tanpa izin dari-Nya, tak mungkin kita boleh sampai ke tahun klinikal ini. Macam biasalah, tahun baru mestilah ada azam baru. Perasaan bercampur baur tetapi yang pasti rasa teruja ini melebihi rasa gementar aku.


Seperti Pelajar Baru
Perasaan ini datang lagi. Perasaan yang sama bila aku mula-mula sampai di Alex ketika di tahun pertama dulu. Perasaan yang tak boleh digambarkan dan tak dapat diekspress ke dalam bentuk kata-kata.

Kini semuanya seakan kembali seperti asal ; ketika mula-mula masuk tahun 1 dulu. Waktu tu ada kami kanak-kanak (tahun 1), senior tahun 2 dan senior tahun 3 yang semuanya di tahun teoretikal dan belajar di bangunan yang sama. Sekarang, menjadi seperti dahulu, bezanya cuma kami belajar di tahun klinikal.


Guruh dan Gentar
Agak gementar bila senior-senior kata bahawa tahun klinikal ini sangat susah. Susah nak dapat markah, susah nak ikut dan belajar dan beberapa perkara lain lagi yang susah-susah.
Sangat gemuruh bila senior-senior kata yang doktor-doktor tahun klinikal ni garang-garang, dan semuanya kedekut markah.


Azam
Macam biasalah, tiap-tiap semester pun sama ; ingin belajar lebih tekun dari sebelum ni. Tercapai atau tidak, itu perkara kedua sebab tanpa azam, tiadalah hala tuju! Lepas tu, aku nak belajar bahasa arab. Mahu belajar semula apa yang telah dipelajari dalam tahun teoretikal dulu.


Kesimpulan
Bersyukur! Allah dah beri peluang dan rezeki untuk aku masuk tahun klinikal, jadi tak bolehlah aku abaikan peluang tu. Mestilah manfaatkan rezeki itu ke jalan Allah juga. Bagaimana? Belajar dengan tekunlah! Semoga kita semua menjadi lebih rajin selepas ni. Salam~

p/s : Watch out! Doctors of 2014 are in the making!

3 comments:

ijA said...

all the best..tahniah..

hanna_raz said...

2014...nantikan doktor baru anda! huhu..

Khairi Malik said...

IJA & hanna_raz~
Thanks for the support, compliment and macam-macam lagi lah. Aiceh~ hehe