Monday, October 10, 2011

Please Don't LIKE Surgery

Rasa agak stress bila ramai orang cakap,

"Malangnya kalau ambil surgery dulu sebab kalau nak surgery better ambil internal med dulu"

Ada juga yang cakap macam ni...

"Siapa ambil internal med selepas ambil surgery cuma sia-sia je~"

Okay, ayat kedua tu memang agak offensive dan cukup menyinggung perasaan. Cuma orang yang tidak berhati perut je tergamak cakap macam tu.

Tadi Dr. Ayman, coordinator untuk Head & Neck Surgery masuk dalam kelas. Dia bagi semangat dan support sikit untuk kami-kami yang ambil surgery dulu ni ha...


Put yourself in tough/stress situation!
I will ask you question more difficult day by days to put you into stress. Then when you're in stress, I will give you an easy question to see whether you can cope the stress or not.

Ha...lebih kurang macam tu lah. Dia cakap, surgeon ni kena biasakan diri bekerja dalam keadaan stress. Betul juga kata dia, takkanlah nak cari keadaan yang betul-betul sunyi, air conditioned baru boleh belajar kan? Kenalah letak diri dalam keadaan stress. Jadi, anggaplah kata-kata orang tu sebagai ngiauan kucing jua seadanya.

Jadi, ambil surgery dahulu sebelum int med ni bukan bermaksud sia-sia, apatah lagi malang. Malah, cabaran lebih hebat untuk kami..Allah beri ujian setanding dengan kemampuan hambaNya, jadi mesti kami ni mampu! InshaAllah~


Don't like Surgery, but LOVE surgery!
Betul juga apa yang doktor tu cakap...Iyalah, sebagai contoh, Does person you like also means she is the person you love?
But if you love someone, it also means that you like her right? Ha....

'Like' tak semestinya 'love', tapi 'love' semestinya 'like'!


Kesimpulan...
Please don't like surgery, but LOVE surgery!

4 comments:

TomYaM bAsi said...

huhu.. i love surgery.. walaupon markah cukup2 makan jer... study awal2... soalan final surgery sukar diramal jadi tekan elok2 osce.. gud luck budak surgey..

Khairi Malik said...

kak nadwa~

akak, saya suka gambar kawen akak. hehe

oh ye ke? sy dah lah tak kuat basic..ada idea x?

Anonymous said...

fokus dalm klas masa doc ngaja..tmbh2 msa round...kdg2 kita dgr apa y org len xdgr klu kta fokus..kdg2 hnya doc tue je y sbut psl hal y doc len xsbut @ lupa nk sbut...insyaAllah...smua slmt...btulkan niat lillahhita'ala tiap kali pergi klas....ok techik?

-keep it secret- ok?

Anonymous said...

fokus dalm klas masa doc ngaja..tmbh2 msa round...kdg2 kita dgr apa y org len xdgr klu kta fokus..kdg2 hnya doc tue je y sbut psl hal y doc len xsbut @ lupa nk sbut...insyaAllah...smua slmt...btulkan niat lillahhita'ala tiap kali pergi klas....ok techik?

-keep it secret- ok?