Sunday, October 16, 2011

Takde Life!

Orang slalu cakap budak medik ni takde life! Isy....ye ke?

1
Orang cakap
Budak medik ni asyik study je...Mana ada masa nak keluar.

Pra-klinikal
Eh? Tak busy pun. Boleh je keluar tiap-tiap hari pun?

Dah masuk klinikal
Okay~ Memang suntuk masa. Terkejar-kejar nak study lecture dan re-study topik praklinikal

2
Orang cakap
Budak medik ni muka semua serius!

Pra-klinikal
Haha...aku ni tiap-tiap masa bergelak ketawa.

Dah masuk klinikal
Okay, we're not allowed to laugh (sometimes even smile) when patients are in the room coz it's rude to do so! No wonder semua jadi doktor serius!

3
Orang cakap
Budak medik ni xde life!

Pra-klinikal
Huh? Kitorang ni hang out, bowling, movies, shopping dan macam-macam. Ape plak xde life nye?

Dah masuk klinikal
Okay...bila aku boleh keluar ni eh? Hurm~


Okay, patutlah doktor-doktor nampak pendiam dan matang. Rupanya doktor-doktor dilatih untuk jadi pendengar, bukan pencakap.

Doktor-doktor dilatih untuk tidak ketawa dan senyum sinis di hadapan pesakit sebab itu dianggap kurang ajar. Patutlah doktor-doktor nampak serius!

Dulu, I always wonder why doctors are so serious and quiet. But, when I am in training and learning to be one, now I know why! It's about medical ethics!


p/s : Boleh ke aku yang riuh ni jadi pendiam? Haha...x logik ah!

3 comments:

Pikah said...

tak bule kluar mlm laaa lps ni ekekeke lambat lg!! :P

Khairi Malik said...

eh? awak pun da x lame je lagi...hehe

pilotHans said...

tul laa..klo kite jupe dr..bayankan dia senyum sinis..sure dlm hati kite rase x besh..