Tuesday, November 1, 2011

Analogi Seorang Menteri

Bayangkan ada seorang menteri. Contohnya menteri tu diberi duit dan diamanahkan untuk guna duit tu bagi membantu rakyat. Dan macam mana perasaan kalau menteri tu tak guna duit tu untuk rakyat, malah guna untuk diri sendiri, apa perasaan anda?


Mesti anda akan cakap, "menteri makan duit rakyat" lah, "menteri guna duit haram" lah apalah.

Okay, sekarang reflect kat kita sendiri. Bayangkan..... Ini adalah analogi

duit peruntukan diberi kepada menteri tu
duit tajaan kita/duit parents kita.

Menteri diamanahkan bantu rakyat dengan duit tu
kita diamanahkan study ke mesir dengan duit tu

Menteri tak guna untuk rakyat, guna kepentingan sendiri
Kita tak guna untuk study, pergi lecture. Malah lecture selalu ponteng sebab malas/main game, tapi duit tu digunakan untuk melancong, beli gadget mahal, makan restoran mewah, pergi gym dan buat benda lain.

Kita cakap menteri guna duit haram sebab duit peruntukan diguna untuk diri sendiri
Er...duit kita pakai ni tak haram ke kalau tak guna untuk pergi lecture dan study? Sebaliknya buat benda lain? Nak buat benda lain boleh, tapi jadikanlah benda tu sebagai sampingan!

I repeat...
Nak buat benda lain boleh tapi jadikanlah benda tu sebagai sampingan.


Aku tau kalian pandai kalau tak pergi lecture pun result flying colours. Aku jugak markah yang rendah dari korang. Kalau tak datang sebab injured/sakit/ ada hal penting yg tak dapat dielakkan tak apalah. Nak buat macam mana kan? Bukan kita minta pun nak jadi macam tu.

Jangan pergi gym hari-hari tapi kelas 4 hari seminggu.

p/s : Siapa makan cili, dia lah rasa best!

2 comments:

TomYaM bAsi said...

nak like tak der butang like..
tapi like 100X lah..
huhuhu

Rekti said...

Written brilliantly.