Saturday, July 30, 2011

Oleh-oleh

Waduh, tarikh flight dah dekat tapi oleh-oleh tak beli lagi. Bertambah lagi rasa bersalah bila ramai kawan yang aku tak berapa kenal pun, tapi suruh bawak balik untuk diorang jugak.

Lepas tu ada sepupu jauh, boleh kata bau-bau taik jugak la..Eh, silap. Bau-bau bacang jugak la...Dia minta bawa balik tudung untuk dia. Jadi, aku macam peliklah. Sedangkan family yang agak rapat pun ada aku tak bawak balik, inikan pulak aku nak bawak hadiah untuk dia yang entah siapa-siapa tu. Haih~


Duit pun dah kehabisan sebab pergi Dream Park. Ni pun rasanya tak sempat nak beli oleh-oleh. Tak sempat dari segi duit. Lalala~Nanti mesti anak-anak saudara yang melambak tu kerumun aku nanti. Haih..Susah betul menjadi seorang ammu nih.

Okay lah..Semoga aku dapat balik Malaysia dengan tenang. Amin~

Wednesday, July 27, 2011

Ada Masalah?

Bila aku yg lelaki ni jalan dengan budak-budak perempuan
- eh, x baik lah. Ikhtilat ni~

okay~

Bila aku jalan dengan kawan-kawan lelaki
- eh, lain macam je? ada apa-apa ke?

Bila aku jalan dengan senior
- sejak bila jadi adik angkat ni?

Bila aku jalan sorang-sorang
- kera sumbang!

Bila aku tak berjalan
- pemalas!

p/s : Kita tak boleh nak puaskan hati semua orang!

ni yg nak kena ni

Monday, July 25, 2011

Belum Lagi!

Alhamdulillah, selesai sudah exam di Sem 6. Rasa macam nak menjerit sekuat-kuat hati. Tapi suara plak serak tak boleh jerit kuat-kuat. Lagipun malu nak jerit dengan kawan-kawan. Tak pe ah, balik nanti jerit tekup dengan bantal.

Tadi ramai yang kata, "Selamat tinggal Mowassah!". Selamat tinggal tahun teoritikal dan ayat-ayat yang sewaktu dengannya. 4th year, clinical year, here I'm coming~!!! Amboih, budget je. Haha...

Entah la..Tapi bagi aku,

Selagi aku tak dapat result, selagi tu aku tak rasa dah nak naik 4th year!

Bila aku cakap macam ni, ada yang cakap, "eh, nape cakap cmtu? Nak fail sangat ke? Jangan lah mintak macam tu!"

Haih~ Bukannya mintak macam tu. Sesiapa pun tak nak fail exam. Cuma apa yang aku boleh cakap, aku tak tahu result aku tu macam mana. Bagus ke tidak, lulus ke gagal, boleh masuk 4th year ke tidak. Aku tak yakin nak cakap yang aku dah nak masuk 4th year selagi tak keluar result.

Sekarang, usaha sudah. Jadi sekarang cuma kena berserah kepada Allah SWT. Secara jujur, aku bimbang dengan subjek Anatomy dan Pharmacology. Lagi satu, bila fikir balik, apa je sangat yang aku belajar dan aku masih ingat sampai sekarang? Aku rasa macam most of everything I've learned aku lupa macam tu je. Macam tak layak je rasanya diri ni nak masuk tahun klinikal.

Balik Malaysia ni, kena study balik sikit-sikit. Selagi aku tak nampak result exam, selagi tu aku tak berani jamin yang aku dapat masuk 4th year tahun depan. =(

p/s : Bukan meminta benda yang tak elok, cuma tak berani jamin

Saturday, July 16, 2011

Antara Kawan Dan Study

Menulis boleh lepaskan rasa stress. Jadi, tolong jangan tanya kenapa aku hyperaktif sangat update blog. Semua tu nak lepaskan stress ye kawan-kawan. Kalau tak baca pun tak apa, lagipun kesian kat orang yang bukak blog ni bagaikan terpaksa baca setiap post yang baru siap ditulis.


Pernah tak kadang-kadang kita berasa yang kita dalam dilemma?
Tak tahu samada patut memilih kawan atau pun pelajaran.
Contoh, kawan ajak keluar sedangkan exam cuma dua tiga hari lagi
Kita rasa serba salah

Kalau tak keluar, nanti apa pula kawan-kawan kata
Kalau keluar, takut tak sempat nak habiskan ulangkaji pulak

Kalau kita beri alasan untuk study, kawan-kawan boleh jawab


"Ala...Tujuan kita keluar ni untuk lepaskan stress lah!"
Sedangkan jadi lebih stress sebab tangguh ulangkaji dengan keluar


"Lepas ni pun boleh study"
Sedangkan cara study kita berbeza. Ada yang study laju, ada yang perlahan



"Kau ni tak support kawan la.."
Kalau fail exam, kawan support kita tak dengan pulang awal bersama-sama waktu summer? Last-last balik sorang juga kan? Cuma boleh support dari jauh.


Dan pelbagai lagi jawapan yang akan kawan berikan kalau kita tak nak hang out dan memilih untuk study. Kita rasa bersalah kalau tak ikut kawan, dan kita rasa menyesal kalau kita keluar. Pernah tak rasa macam tu?

Kemudian, bila kita dah keluar, dan masa tak mencukupi untuk habiskan ulangkaji, kawan cuma boleh cakap...

"Eh, kenapa kau keluar jugak dengan kitorang hari tu? Ko boleh je tolak, kitorang bukannya paksa pun. So, jangan nak salah kan kitorang plak"

Isy, bukannya nak salahkan sesiapa. Tapi, faham tak yang kita ni ada perasaan MUDAH RASA BERSALAH? Memang kita boleh tolak, memang tak ada orang paksa, tapi perasaan serba salah tu yang mengganggu fikiran!

Susah cari kawan yang membantu
Ramai kawan yang membantut
Lebih baik cari kawan yang membatu

p/s : Aku tak pandai, aku ambil masa yang lama untuk faham sesuatu topik. Dan sekarang, banyak lagi aku tak habis baca. =(

Tanpa kawan, siapalah aku. Tanpa ilmu, hinanya aku!

Saturday, July 9, 2011

Jika Kamu Dibelenggu Kemalasan Untuk Belajar...

Jika kawan-kawan rasa begitu berat dan malas untuk mula buka buku dan belajar, cepat-cepat sebut lafaz isti'azah

"Aku berlindung dengan Allah daripada syaitan yang direjam"


Walaupun ini bukanlah ayat Al-Quran, tapi ia tetap lafaz yang mempunyai kedudukan yang tinggi kerana lafaz ini diajar oleh malaikat Jibrail kepada Rasulullah SAW untuk dibaca sebelum mula membaca Al-Quran.


Sesungguhnya syaitan itu memang tak suka kita buat ibadah.
Belajar itu satu ibadah.
Jadi, jika rasa malas mula muncul, cepat-cepat baca lafaz isti'azah.


p/s : Good luck kawan-kawan! 4 down, 6 more to go!
Jangan malas study pharmacology!

Tuesday, July 5, 2011

Langkah Terhenti

Tadi result exam midterm reproductive keluar....Macam biasa lah, tak ada apa yang boleh dibanggakan, tetapi banyak benda yang boleh ditangiskan.


Pathology cuma dapat 5 dari 10.

Tapi itu tak apa lagi, sebab next exam paper patho boleh buat betul-betul. Struggle untuk lulus.

Tapi yang sedihnya ANATOMY

cuma 4 dari berapa soalan ntah...

Campur exam endocrine yang aku dapat 1 betul dari 4, baru jadi 5.

Markah anatomy midterm yang aku bawa untuk dicampur dengan markah final cuma LIMA!


Sedih. Sangat sedih. Kalau pathology, boleh la budget markah ke apa, boleh baiki kesilapan lagi sebab untuk exam final ni.
Tapi anatomy? Exam anatomy dah berlalu, memang tak boleh nak diperbetulkan lagi.
Tak tahu lah macam mana result anatomy aku ni nanti. Bimbang kalau fail lagi.
Cukup ke nak lulus dengan berbekal kan lima markah je midterm?


Kaki longlai, jantung terhenti berdegup. Terbayang-bayang suasana summer di Alexandria pada bulan September. Terfikir berapa duit yang bakal keluar untuk tukar tarikh tiket pulang. =(

p/s : Menangis air mata darah pun, bukan boleh buat apa.

Sunday, July 3, 2011

Dah Fikir Lain Dah

Yeay! Balik Malaysia ni tak boring sebab akan bekerja.
Nak tolong akak jual kuih-muih kat bazaar Ramadhan.
Sementara tunggu buka puasa, boleh gak curi-curi makan kuih kat belakang van.
Haha...


Kakak nak ambik tempahan buat biskut raya,
Aku pun nak tumpang menyibuk la tolong. Tolong tengok dan tolong rasa.
Orang yang tolong tengok dan tolong rasa ni penting ye peranan dia.
Kena awasi kot-kot la ada serangga perosak masuk dalam adunan kuih
Kena rasa biskut tu sebelum packing. Manalah tau kot-kot tak sedap.


Anak-anak sedara mintak aku bawak balik ole-ole dari Mesir. Aku nak bawak ape eh?
Nak bawak unta ke piramid eh? Ala...Mumia pun boleh la~ Haih..Habis duit aku.
Anak sedara je ada 4+4+3 orang, campur 2 orang adik jadi 13.
Ok, ni ayie/abang chik dah bawa balik hadiah, kiranya raya nanti "no duit raya" okay? hahah
kena bawak 13 hadiah utk 11 anak saudara dan 2 adik
Tu belum anak sendiri lagi. Alahai..


Kalau hok halus je mintok takpe, ni hok besor pong nok gop. Korok mu! Habih duit ak.
Tapi sebab sayang kan, beli je la..Tapi nanti kat Msia kena bayar la balik, Hahah..Kantoi tak iklas.
Beli hadiah untuk mak cik bedah, mak cik tu, mak cik ni...lalala


Kawan-kawan pun mintak bawak balik keychain la..,souvenier la...ape la..
Padahal kawan tak rapat pun, sebelum aku pergi oversea sepatah haram tak tegur aku,
Bila dah gi oversea baru lah terkinja-kinja tergedik-gedik mintak macam-macam dari aku..huh~!


Hahah...Nanti aku nak bawak balik kurma bagi kawan-kawan yang tak rapat tu makan
Lepas tu nak cakap...

"Manis tak kurma ini?"
Manis? Tapi sayangnya perangai kamu tak berapa manis~


Ok, akak aku tanya lagi raya ni nak pakai baju warna apa. Sebab dia nak tempah cepat-cepat. Haih...Tu baru raya, belum kawen lagi. Kalau aku kawen agak-agak mesti dia selalu telefon cakap,

"Dik, kau nak kawen ni pakai baju warna apa? Akak nak tempah siap-siap ni" Haha...


Ok, patik telah memutuskan bahawasanya raya kali ni patik nak pakai baju warna olen. Lalala...olen~ Siapa nak pakai warna olen jugak sedondon dengan saya, silakan. Tapi sampin saya warna hitam je. Nanti kita match sama-sama. Ngahaha~

Itu pun kalau umur aku panjang dan sempat beraya tahun ni. Manalah tahu kot-kot ajal sampai sebelum raya. Ah sudah~ touching plak!

Ok, benda-benda tu semua letak tepi. Yang fenting sekarang ialah study untuk exam. OK?

Ok la..good luck kekawan. Salam~

Saturday, July 2, 2011

Semoga Cepat Sembuh

Walaupun sibuk exam, kena tahu keadaan kawan-kawan sekeliling.
Baru dapat tahu ada akhawat Tahun 2, junior yang kena fibroadenoma.
Semoga awak cepat sembuh~ Amin~

Good luck exam~!


Angau

Sila jangan angau. Study!!! Sekian~

Friday, July 1, 2011

Jangan Malas Study!!

Ok, ni post kepada diri sendiri yang kemalasan study. Nak pujuk diri sendiri supaya rajin study.

Hari tu time malam Palestine Evergreen bersemangat sungguh aku pergi, ambil bahagian. Haih~ Jangan mulut cuma menyebut, hati pun kena lah membawa maksud! Jangan mulut berbicara petah, biar anggota yang bergerak lincah!

Macam mana nak tolong Palestin kalau belajar pun malas?

Macam mana nak tolong Palestin di medan perang kalau kat medan ilmu pun dah malas?

Macam mana nak angkat senjata demi Palestin kalau nak angkat pensel dan buku pun malas?

Sila study ye Khairi! Orang yang malas study macam kau ni ke nak tolong Palestin? Layak ke kau tolong Palestin? Haih~

Please Khairi, turn your computer off and start to open your book NOW!
How could you still playing games and watching movies while our friends there need our help. How could you?

p/s : Khairi2x...Tak ada guna kau deactivate fesbuk tapi still malas jugak nak study.