Friday, September 30, 2011

Awas, Anda Mungkin Tidak Normal!

I logged in my facebook account and saw a picture posted by Dr. Aziz Marwan.

Okay, semester lepas baru je belajar psychology and human behavior. Dan sekarang, saya masih tak tahu nak jawab soalan ni.

Kawan-kawan please~

Inferior

Buka blog kawan-kawan, baca Alexmed, memang aku lihat ramai kawan aku yang telah pun buat attachment. Rasa seronok bila baca pengalaman mereka. Tapi aku ni masih lagi belum buat attachment walaupun sudah tiga tahun berturut-turut aku pulang ke Malaysia.

Lepas tu bila dapat result, aku tengok keputusan aku kali ni memang jatuh. Keputusan memang agak tidak memuaskan. Lulus tu memanglah lulus, tapi sekurang-kurangnya aku mahu juga tengok huruf A tu banyak sikit. Ni huruf C yang yang ada. Memang rasa macam diri ni bodoh sangat.

Orang kata, kalau nak masuk tahun klinikal ni, teori kena "kuat". Sebab tu seelok-eloknya buat attachment supaya tak lupa apa yang kita telah belajar dan dapat lihat applikasi teori itu secara klinikal. Tapi aku ni dah lah teori pun banyak yang dah lupa, cuti kali ni tak buat revision langsung, attachment pun tak buat. Jadi, macam mana nak masuk tahun klinikal ni? Boleh ke go on?

Lagi satu benda yang aku amat risau ialah bahasa arab. Tahun klinikal ni kena pandai bahasa Arab terutamanya ammiah. Aku ni dah lah tak pandai bahasa arab, macam mana nak ambil history patient dan bercakap dengan pesakit nanti?

Sangat rasa down dan rendah diri. Memang rasa seronok sebab dapat masuk tahun klinikal, tapi memang banyak benda yang lemah.

1) Teori tak kuat, benda yang aku belajar pun tak ingat sangat. Cuti pun tak revise semula.
2) Tak pernah buat attachment. Jadi tak tahu applikasi teori dalam klinikal sangat.
3) Tak pandai bahasa arab. Susah nak bercakap dengan pesakit.


p/s : Kena kuatkan semangat. Setiap masalah tentu ada penyelesaiannya.

Tuesday, September 27, 2011

Ooo...Macam Ni Rupanya Orang JPJ

Okay, tak nak tulis semua benda. Tulis pun gua panas. Aiceh~ Tadi test lesen memandu dengan JPJ.

Naik bukit first time aku fail, buat kali kedua pun fail. Lepas tu orang JPJ tu marah aku. Dia panggil aku bodoh, tunggul kayu, buta tuli semua keluar. Kalau aku dah fail tu, fail kan je lah. Tak yah la nak marah-marah. Dah la cakap orang sesedap hati. Mungkin dia tak sedar yang kata-kata tu satu doa, dan doa yang buruk akan kembali semula pada dia. Last-last nanti dia yang jadi bodoh balik. Ha....Biarkan!

Apa faktor fail? Bukan sebab aku tak reti or tak ingat. Tapi KLAC kereta lain-lain. Kereta yang aku selalu guna klac dia pendek, lepas sikit dah jalan. Ni klac panjang, lepas banyak pun tak jalan-jalan. Konpius aku.

Lepas tu test jalan raya. Alhamdulillah, okay la walaupun kat simpang (SETIAP SIMPANG) bagi aku fail sebab selalu salah masuk dan hilang kawalan steering. Dan nasib baik jugak lah Puan JPJ perempuan yang duduk kat sebelah aku tu okay orangnya. Tak marah-marah, siap bagi aku tips dan tunjuk ajar lagi.

Sangat bengang dengan JPJ laki tu, tapi sangat hormat akak JPJ perempuan tu. Kalau nak marah, marah je la tanpa menggunakan bahasa kesat. Contohnya, "awak ni tak reti-reti lagi ke?", "Awak ni belajar ke tak?"...ha...kan manis kalau marah tak menggunakan bahasa macam BAHLOL, BODOH semua tu. Lagipun kalau orang sakit hati, dosa dia sebab menyakitkan hati tu tak kan terampun kalau tak minta maaf dari orang yang disakiti. Allah cuma boleh memaafkan dosa kita dengan Allah, tapi dosa sesama manusia, sendiri mau ingatlah.


Hidup umpama roda, mana tahu bila kita dah tua nanti orang pulak jerkah kita kan. Mana tahu kot-kot kalau kita sakit datang jumpa doktor, tapi doktor pulak jerkah kita kan? "Bodoh la kau ni, kesihatan sendiri pun tak pandai jaga. Sengal nak mampus!" Okay, saya tak mahu jadi doktor macam tu. Saya doktor baik. :P


Okay, lepas tu cikgu aku marah aku sebab aku sebut "pakej lulus". Secara jujur, aku tak tahu yang menyebut "pakej lulus" itu salah di sisi undang-undang JPJ. Tak faham kenapa. Tak tahulah kalau pakej lulus tu sebenarnya duit rasuah "kalau nak lulus kena bayar lebih" kan? Wallahu'alam...


p/s : Nasib baik lulus. Kalau tak, tak berbaloi kena marah tapi tak lulus. Alang-alang fail, baik aku marah pegawai tu balik.

Sunday, September 25, 2011

Tak Sempat??

Haih~ Walaupun bercuti di Malaysia ni CUMA 2 bulan JE, tapi macam-macam benda berlaku kat Malaysia ni. Biasalah, masa memang pantas berlalu.

Baru-baru ni, abang aku ada bincang dengan abah yang dia nak kahwin. Alhamdulillah, kami sekeluarga pun tumpang gembira. Tapi malangnya, dia cadang nak kahwin dalam range bulan 12 ni hingga bulan 3 tahun depan. Jadi, aku sedih sikit lah.

Sedih kalau tak sempat tengok abang sendiri berkahwin. Iya lah kan, siapa tak sedih bila abang sendiri naik pelamin, kita pulak tak dapat pulang ke tanah air sebab menimba ilmu. Kalau boleh, nak jugak tengok abang kandung sendiri berkahwin.

Lagipun, kali terakhir aku sempat melihat walimatulurus di rumah sendiri ialah bila akak aku yang ketiga berkahwin. Itupun waktu aku berada di tingkatan dua. Waktu tu manalah faham lagi benda-benda macam ni. Jadi, tak best sangat lah. Ni abang aku je yang belum kahwin, jadi aku harap sangatlah yang aku dapat tengok majlis kahwin abang aku ni.

Takkanlah abang aku kena tunggu aku balik ke Malaysia dulu baru boleh kahwin? Tak adil lah macam tu. Tak apalah abang, semoga abang berbahagia hingga ke akhir hayat. Sob Sob...Aiceh~

p/s : Semua adik beradik yang lebih tua dari aku dah berkahwin dan akan berkahwin tak lama lagi. Tapi aku tak nak kahwin waktu belajar, nak pengalaman kerja dulu. Muahaha

Friday, September 23, 2011

Allah Knows Best

Ada suatu pagi, aku bangun. Perkara pertama yang aku fikir selepas bangun dari tidur tu ialah....."pulang ke Iskandariah".

Aku tak faham. Aku sebelum ni sibuk nak balik Malaysia, nak berada di sini lebih lama. Tapi entah mengapa, jauh di sudut hati timbul pula rasa sayu. Rasa ingin kembali semula ke Iskandariah. Biarlah walau terpaksa menghadapi sikap kasar orang arab, yang penting aku dapat pulang.

Apa yang membuatkan aku teringatkan Iskandariah?
Masalah di Malaysia? Isy, setakat masalah kecik macam tu takkan lah terus aku nak tinggalkan Malaysia?

Rindu kawan-kawan? Haih~ Kat Malaysia ni pun boleh je jumpa kawan-kawan. Hari tu pun jumpa Faezs Salleh kat Kuala Terengganu. Kiranya, nak kata rindu kawan di Mesir tu, tak ada lah sangat.

Tak sabar nak belajar? Isy, orang pemalas macam aku ni tak logik pula kalau dikatakan tak sabar nak belajar.

Tak tahu apa sebabnya. Rindukan Iskandariah? Ya! Tapi mengapa? Iskandariah bagus?
Mengapa aku rindukan Iskandariah sedangkan aku selalu sakit hati dengan orang arab?

Tak tahu kenapa. I don't know but I'm sure Allah knows~

Allah knows best~

p/s : Kita lebih tahu diri kita dari orang lain. Allah lebih tahu tentang diri kita dari kita sendiri.

Wednesday, September 21, 2011

Bukan Lesen Memandu Komputer

Entah hape-hape tajuk aku tulis ni. Okay, saje nak tunjuk eksyen sikit kat kawan-kawan yang aku ni ambik lesen cuti ni. Okay, harap maklum. Ini bukan lesen ujian memandu komputer bersepadu ICDL. Ini lesen betul-betul kelas D punya. Aiceh.....

Aku ambil kelas special yang tak de lah special mana pun. Kiranya pakej lulus la...Ada 10 jam belajar sebelum ujian kelayakan.

Hari pertama (2 jam)
Lesson : Tahu masuk gear, tahu start enjin, tahu signal, lampu kecemasan bla bla bla dan bla lagi.
Aku : Tak belajar kereta auto, jadi susah sikit. Asal aku lepas klac je, enjin mesti mati. Asal enjin mati je aku lepas klac. haha...Sampai aku give up la sikit-sikit.
Cikgu : Mula-mula cikgu stress dengan aku sebab kereta asyik mati. Tapi lepas tu, beliau sangat berpuas hati dengan aku. Hahaha,...nama beliau ialah cikgu Mie.


Hari kedua (2 jam)
Lesson : Tekan minyak, pusing-pusing stereng, memandu dalam hujan, tukar-tukar gear, reverse
Aku : Mule-mule macam terror sekejap, lepas kena puji terus nak langgar board kat bahu jalan.
Cikgu : Asyik berborak dengan aku tanya pasal Mesir. Tanya pasal rusuhan lah, universiti lah, itu lah ini lah. Sampai aku hilang fokus!


Hari ketiga ( 2 jam)
Lesson : Parking biasa, parking 3 penjuru, bukit
Aku : Susah giler...Lambat aku belajar kali ni. Sampai berpeluh sakan, nak nangis pun ada. Sampai banyak kali jugak lah terlanggar pembahagi jalan. Sampai kena sambung hari seterusnya.
Cikgu : Tak henti-henti marah aku. Memang hari tu dia marah aku sakan. Dua hari sebelumnya nampak baik je.


Hari keempat (4 jam)
Lesson : Sambung buat parking dan bukit, JALAN RAYA

Aku : Memula buat parking dan bukit tu dah terror sikit sebab dah berlatih awal-awal. Lepas tu tetibe je cikgu bawak aku ke tengah jalan raya and then dia cakap, "hah, bawak lah!"

Atas jalan raya : Tak leh bawak laju-laju, tukar gear pun sekat-sekat lagi, masuk simpang semput-semput. Terkejut bila lori besar berduyun-duyun potong aku sebab aku lambat sangat. Dan aku hampir terlanggar sebuah kereta dari arah depan sebab gagal kawal stereng. haha~

Cikgu : Sekejap marah sekejap okay. Lepas tu, tetibe suruh aku add facebook dia. Haha..Pape lah cikgu.


Kesimpulan : Benda lain semua dah okay kot tapi aku cuma masih lagi tak pandai nak masuk simpang.

p/s : Post bersambung....

Nak Balik Alex~!

Sangat bengang dengan seseorang
Dengan siapa? Alah, baca lah post sebelum ni.
Nak kutuk lebih kaw-kaw dalam blog ni....

Tapi post sebelum ni pun dah cukup kaw dah
Lagipun berdosa pulak tulis benda buruk pasal orang yang dah sediakala buruk ni

Kalau ikut hati yang panas ni, macam-macam boleh buat
Tapi mengenangkan dia tu ada kaitan dengan kita je

Lantak kau lah...kau tak puas hati sangat dengan aku
Aku kat Malaysia ni beberapa hari ni je,
Lepas tu oleh lah kau hidup dengan aman dan tenang bila aku balik Alex esok.