Sunday, October 30, 2011

3 Tahun Itu Lama

3 tahun, sangat sekejap untuk belajar kemahiran kedoktoran, tapi sangat lama untuk menunggu.
Dalam masa 3 tahun macam-macam boleh berlaku. Air boleh bah. Hati boleh berubah.



Ya Allah
Jika dia benar untukku
Dekatkanlah hatinya dengan hatiku
Jika dia bukan milikku
Damaikanlah hatiku
Dengan ketentuan-Mu


Lirik lagu Permata Yang Dicari by DeHearty. Tak nak fikir pasal ni langsung lagi sebab nak study dulu.

Distances do not ruin relationships but doubts do!

Friday, October 28, 2011

Do Not Disturb



I'm busy studying to be a doctor now!
Please do not disturb me!
I want to focus on my study first!

Wednesday, October 26, 2011

Do No Harm!

Alhamdulillah, rasa bersyukur sangat masuk unit Head and Neck sebab dapat doktor-doktor yang semuanya baik dan tak garang. Siap bagi nasihat, tips dan tunjuk ajar lagi. Semua doktor pun best, ada cara masing-masing tapi yang paling aku suka cara Dr.Ayman. Banyak nasihat yang dia ajar. Dan perkataan yang memang selalu kedengaran bila berada dalam kelas beliau ialah....

DO NO HARM!

Okay, tapi itu bukan benda yang aku nak cakap. Nak cuma cerita sikit yang hari tu Dr.Ayman tegur waktu presentation (pembentangan) TBL. Dr.Ayman marah bila kita tak fokus bila kawan-kawan kita bentang kat depan.

Iyalah kan? Sedangkan doktor bercakap kat depan pun susah nak fokus, inikan pula kawan sendiri. Dr.Ayman marah kalau kami tidur atau dengar mp3, atau main Ipad/Ipod/Iphone ketika kawan tengah bentang assignment di depan. Sepatutnya kami kena tumpukan perhatian terhadap apa yang dibentang dan bagi sokongan kepada kawan-kawan!


Tersentuh bila Dr.Ayman cakap...

"You're thousands kilometers away from your parents, and then you just come here to sleep?"
You have to make your sponsorship worth it! Don't you feel/think about this?
Or it is just me that is too sensitive about this?


Lebih kurang macam tu lah dia cakap. Aku pun tak ingat ayat sebijik-sebijik macam dia cakap. Bila fikir balik, kenapa dia pula yang perlu sensitif dengan perkara ni sedangkan dia dah jadi doktor pakar! Padahal kita yang baru belajar ni tak sensitif pun dengan benda ni. Suka-suka hati je boleh tidur dalam kelas lah, ponteng lah apa lah.


Aku nak contohi Dr.Ayman dari segi semangatnya yang tinggi tu. Aku pun bercita-cita nak jadi lecturer doctor. And if I'll become one, I hope I can be a doctor like Dr.Ayman. Aku nak ajar students dengar penuh semangat macam dia. Okay, let's start studying now!

p/s : Macam mana nak jadi pengajar yang best kalau buat presentation pun ntah hape-hape!

Monday, October 24, 2011

Jangan "Cop" Saya Macam Tu! Politik Lagi?

Tak tahu lah berapa kali aku tulis dalam blog ni yang aku tak nak fikir mana-mana belah politik lagi. Tapi still, ada orang "cop" aku. Ya Allah, tak tahu kenapa wujudnya orang yang suka judge orang macam ni.


Okay, di sini aku pernah pakai songkok, lepas tu terus orang cop menyebelahi kerajaan. Lepas tu pernah pergi ceramah BTN, terus kena cop lagi! Aku tak tahu kenapa ada STALKER yang suka buat cerita ni.

Lepas tu ada pula yang cakap,

"Kenapa tak nak fikir politik lagi? Kau cakap je la yang kau ni on the gov side kan?"


Aku pelik juga bila jumpa orang sebelum ni yang ramah dengan aku, tiba-tiba asal nampak aku je mula masam mencuka dan melarikan diri. Puas aku fikir kenapa. Rupanya aku dah di COP menyebelahi sesuatu parti.


Astaghfirullah...Lepas tu ada orang tanya,

Family kau on which side? Kau mesti ikut family kan?

Nak tahu sangat? Okay, family aku (first relative) ada campur-campur. Kakak yang tengah dan abang aku dalam barisan pembangkang, kakak yang bongsu dalam barisan kerajaan.Abah dulu kerajaan sekarang tak mengundi, arwah mak pembangkang sebab dia asal Terengganu! Tapi tak ada pula kami nak bergaduh anak beranak sebab berlainan pandangan politik?

Mesti ke kalau family ambil A kita ambil A? Kalau ayah aku peneroka, aku kena jadi peneroka juga ke & tak boleh jadi doktor? Sedangkan iman tak boleh diwarisi, inikan pula pandangan politik or apa-apa lah!

Common guys! Antara faktor kenapa aku tak menyebelahi mana-mana pihak lagi ialah sebab aku nak tengok macam mana perangai orang-orang di setiap pihak. Nak tengok perangai orang pihak A macam mana, pihak B macam mana. Tapi kalau dah memang perangai suka cop -cop orang macam ni, memang ke laut lah.

Siap memulaukan orang lagi. Perangai suka cop orang macam ni bukan nak tarik lagi minat orang, tapi nak menolak dan mengurangkan lagi orang sebab buat orang lagi menyampah dan meluat!

Sekarang ni orang ramai duduk atas pagar, sebab pagar tu lebih tinggi dari padang. Dari kedudukan atas pagar tu, kita boleh nampak padang di sebelah mana yang lebih bersih dan padang di sebelah mana yang paling bersemak samun! Kita pun bukan nak duduk di pagar sampai bila-bila, bila sampai masa dan jumpa padang yang sesuai dan bersih, barulah kita turun ke padang sebelah yang bersih tu.


Aku cuma kecewa bila kawan yang rapat sebelum ni, tiba-tiba tak nak bercakap dengan aku sebab dia dengar cerita yang aku ni menyebelahi satu parti politik ni. Tak tahu sebenarnya siapa yang tak nak kesatuan tu. Persahabatan cuma rosak sebab khabar angin yang tak pasti kesahihannya. Mudah sungguh minda kena pengaruh!


Kalau kita nak tarik minat orang, janganlah ban/pulaukan dia/larikan diri dari dia. Tapi tunjuklah sikap yang elok. Ni bila dah buat perangai macam ni, orang lagilah nampak buruk kita.

When you're judging others, you're not defining who they are. But it defines who you are!

Stop stalking others lah! Kalau kau stalk orang tapi benda tu betul tak apalah jugak. Ni ramalan semua lepas ke laut~

Ada jugak yang cakap,

"Alah, area kau kat Malaysia kan area orang kuat kerajaan".

So what? Yang menyebabkan nampak kuat tu sebab diorang ramai, mungkin aku antara orang yang minoriti sokong pihak pembangkang. Memanglah area aku pembangkang tak nampak kuat sebab tak menang lagi. Nanti kalau dah menang barulah nampak pembangkang kuat. Haih~


Okay, dah la penat mengarut dan emosional malam-malam ni. Tapi sangat kecewa bila dapat tahu hal sebenar. Rupanya aku di "ban" cuma sebab orang cop aku ni menyebelahi kerajaan.


Sebab apa tetiba cop aku? Sebab aku pakai songkok? Sebab aku pergi BTN? Sebab aku tak ada pegangan politik?


Mulai dari hari ni, dah tak nak kisah orang nak cakap apa pun. Orang nak pulau ke, tak nak bertegur sapa ke, lantaklah. Ada aku kisah? Please, kalau tak tahu cerita sebenar macam mana boleh sesat ke BTN, senyap-senyap je lah. Diorang tau tak sebenarnya apa terjadi? So, Tak yah nak mereka cerita. Kalau betul-betul nak tahu, tanyalah sendiri kepada tuan empunya badan. Jangan main serkap jarang je. Fitnah tu berdosa dan lebih teruk dari.......? (fikir sendiri!)

p/s : Sumpah sakit hati. Orang tak nak bercakap dengan aku cuma sebab aku pergi BTN!

Monday, October 17, 2011

Forgive to Forget

Forgive to forget....
Okay, now remove the first three letters

Give to get!


"..hendaklah mereka memaafkan serta melupakan kesalahan orang-orang itu; tidakkah kamu suka supaya Allah mengampunkan dosa kamu? Dan (ingatlah) Allah Maha Pengampun lagi Maha Mengasihani". (An-Nuur [24] : 22)


Sangat bengang....Tapi tak boleh ikutkan nafsu amarah...

It is easy for you to apologize, but it is hard for me to forgive and so much harder to forget. Ya Allah...help me to be someone who always forgive others.

And help me to be someone who always asking forgiveness from You, of course!

Sunday, October 16, 2011

Takde Life!

Orang slalu cakap budak medik ni takde life! Isy....ye ke?

1
Orang cakap
Budak medik ni asyik study je...Mana ada masa nak keluar.

Pra-klinikal
Eh? Tak busy pun. Boleh je keluar tiap-tiap hari pun?

Dah masuk klinikal
Okay~ Memang suntuk masa. Terkejar-kejar nak study lecture dan re-study topik praklinikal

2
Orang cakap
Budak medik ni muka semua serius!

Pra-klinikal
Haha...aku ni tiap-tiap masa bergelak ketawa.

Dah masuk klinikal
Okay, we're not allowed to laugh (sometimes even smile) when patients are in the room coz it's rude to do so! No wonder semua jadi doktor serius!

3
Orang cakap
Budak medik ni xde life!

Pra-klinikal
Huh? Kitorang ni hang out, bowling, movies, shopping dan macam-macam. Ape plak xde life nye?

Dah masuk klinikal
Okay...bila aku boleh keluar ni eh? Hurm~


Okay, patutlah doktor-doktor nampak pendiam dan matang. Rupanya doktor-doktor dilatih untuk jadi pendengar, bukan pencakap.

Doktor-doktor dilatih untuk tidak ketawa dan senyum sinis di hadapan pesakit sebab itu dianggap kurang ajar. Patutlah doktor-doktor nampak serius!

Dulu, I always wonder why doctors are so serious and quiet. But, when I am in training and learning to be one, now I know why! It's about medical ethics!


p/s : Boleh ke aku yang riuh ni jadi pendiam? Haha...x logik ah!

Monday, October 10, 2011

Please Don't LIKE Surgery

Rasa agak stress bila ramai orang cakap,

"Malangnya kalau ambil surgery dulu sebab kalau nak surgery better ambil internal med dulu"

Ada juga yang cakap macam ni...

"Siapa ambil internal med selepas ambil surgery cuma sia-sia je~"

Okay, ayat kedua tu memang agak offensive dan cukup menyinggung perasaan. Cuma orang yang tidak berhati perut je tergamak cakap macam tu.

Tadi Dr. Ayman, coordinator untuk Head & Neck Surgery masuk dalam kelas. Dia bagi semangat dan support sikit untuk kami-kami yang ambil surgery dulu ni ha...


Put yourself in tough/stress situation!
I will ask you question more difficult day by days to put you into stress. Then when you're in stress, I will give you an easy question to see whether you can cope the stress or not.

Ha...lebih kurang macam tu lah. Dia cakap, surgeon ni kena biasakan diri bekerja dalam keadaan stress. Betul juga kata dia, takkanlah nak cari keadaan yang betul-betul sunyi, air conditioned baru boleh belajar kan? Kenalah letak diri dalam keadaan stress. Jadi, anggaplah kata-kata orang tu sebagai ngiauan kucing jua seadanya.

Jadi, ambil surgery dahulu sebelum int med ni bukan bermaksud sia-sia, apatah lagi malang. Malah, cabaran lebih hebat untuk kami..Allah beri ujian setanding dengan kemampuan hambaNya, jadi mesti kami ni mampu! InshaAllah~


Don't like Surgery, but LOVE surgery!
Betul juga apa yang doktor tu cakap...Iyalah, sebagai contoh, Does person you like also means she is the person you love?
But if you love someone, it also means that you like her right? Ha....

'Like' tak semestinya 'love', tapi 'love' semestinya 'like'!


Kesimpulan...
Please don't like surgery, but LOVE surgery!

Sunday, October 9, 2011

Have A Little Faith

Distances do not ruin relationship, but doubts do!
Have faith, be loyal and honest!

Okay, jangan jiwang-jiwang sangatlah! Pergi revise lecture tu hah! Kalau prof tanya mulalah tak dapat jawab!

Saturday, October 8, 2011

Blurred~

Orientation should be made to make students understand the clinical situations. Definition of orientation..."an adjustment or adaptation to new environment, situation, custom or set of ideas."

But.....

What is ILA? TBL ?

Still don't get it! I know what each letter stands for, but have no idea what we should do or where we should be during those TBL or ILA session.


Don't know where classes will be held, can't find our class, then being late and as the result, we'll be scolded severely by professors.


But please have some patience, Khairi (or mocking like you have it!)...The timetables still do not come out yet. After getting those, inshaAllah everything will be fine! Adaptation takes time!


Feel so sorry for those who returning Egypt late and missed the orientation session, they're absolutely digging their own grave! (or may be not :P)....Hope they won't be "blurred" on their first day like I did.


p/s : Was I made the first step into the clinical year with the wrong foot?

Friday, October 7, 2011

Doctors In the Making

Alhamdulillah, syukur ke hadrat Ilahi kerana tanpa izin dari-Nya, tak mungkin kita boleh sampai ke tahun klinikal ini. Macam biasalah, tahun baru mestilah ada azam baru. Perasaan bercampur baur tetapi yang pasti rasa teruja ini melebihi rasa gementar aku.


Seperti Pelajar Baru
Perasaan ini datang lagi. Perasaan yang sama bila aku mula-mula sampai di Alex ketika di tahun pertama dulu. Perasaan yang tak boleh digambarkan dan tak dapat diekspress ke dalam bentuk kata-kata.

Kini semuanya seakan kembali seperti asal ; ketika mula-mula masuk tahun 1 dulu. Waktu tu ada kami kanak-kanak (tahun 1), senior tahun 2 dan senior tahun 3 yang semuanya di tahun teoretikal dan belajar di bangunan yang sama. Sekarang, menjadi seperti dahulu, bezanya cuma kami belajar di tahun klinikal.


Guruh dan Gentar
Agak gementar bila senior-senior kata bahawa tahun klinikal ini sangat susah. Susah nak dapat markah, susah nak ikut dan belajar dan beberapa perkara lain lagi yang susah-susah.
Sangat gemuruh bila senior-senior kata yang doktor-doktor tahun klinikal ni garang-garang, dan semuanya kedekut markah.


Azam
Macam biasalah, tiap-tiap semester pun sama ; ingin belajar lebih tekun dari sebelum ni. Tercapai atau tidak, itu perkara kedua sebab tanpa azam, tiadalah hala tuju! Lepas tu, aku nak belajar bahasa arab. Mahu belajar semula apa yang telah dipelajari dalam tahun teoretikal dulu.


Kesimpulan
Bersyukur! Allah dah beri peluang dan rezeki untuk aku masuk tahun klinikal, jadi tak bolehlah aku abaikan peluang tu. Mestilah manfaatkan rezeki itu ke jalan Allah juga. Bagaimana? Belajar dengan tekunlah! Semoga kita semua menjadi lebih rajin selepas ni. Salam~

p/s : Watch out! Doctors of 2014 are in the making!

Saturday, October 1, 2011

"Perangai kau pun bukannya baik sangat..."

Hamboih, bertubi-tubi post aku tulis ni ha...Suka hati lah kan. Kalau nak baca, baca lah. Kalau tak suka, pergi baca blog lain yang lebih berilmiah dan berpengajaran.

Semalam, kakak aku buka akaun facebooknya yang baru sahaja dibuat. Masih lagi mencari-cari kenalan untuk ditambah (add). Kakak pun pergi ke pautan "People you may know". Dan di situ ada lah profil-profil kawan aku sekali. Dan akak aku tertarik dengan seorang ni, dan akak aku perasan yang aku ni "mutual friend" budak ni.

Akak : Adik, cantiknya budak perempuan ni. Kawan kau ke ni? Kawan facebook kau ye?

Aku : Ha'ah, kawan aku. Kenapa?

Kakak : Cantik lah budak ni. Kau tak nak dekat dia ke? Akak berkenan tengok dia ni. (cakap dalam nada berseloroh, tidak serius)

Aku : Tak nak lah, kak. Dia memanglah cantik tapi perangai dia tak berapa bagus. Cantik paras tapi budi tak cantik buat apa.

Kemudian, akak aku "smash" sekali....

Akak : Alah, perangai kau tu pun bukannya baik sangat. Jangan lah nak memilih!

Waduh~ Itulah, kita tak boleh cari yang sempurna kalau kita sendiri pun tak sempurna. Kalau paras tak cantik, tak semestinya budi pun begitu. Kalau dia tidak berapa baik, itu tugas kita lah (lelaki) untuk bimbing dia untuk jadi baik. Cermin lah diri dulu kan?

Kita ni hensem sangat ke nak memilih orang cantik?
Kita ni berpekerti sangat ke nak memilih orang baik?
Kita ni berilmu sangat ke nak pilih orang pandai?
Kita ni matang sangat ke sampai tolak orang yang berperangai kebudak-budakan?
Kita ni sempurna sangat ke nak demand orang yang pandai masak lah, apa lah?

Okay, sangat terasa dengan kata-kata akak aku. Tapi kata dia tu ada benarnya. Jadi kesimpulannya, jangan lah memilih sangat dan jangan cepat menilai orang!


p/s : Memilih boleh, tapi jangan melampau sangat