Friday, December 23, 2011

Talent Is A Gift, but Skills Are Reward

Aku selalu tertanya-tanya, "Layak ke aku ni nak jadi doktor?" Iyalah, sudah tahun 4 tapi masih belum kuat teori, masih banyak yang tak tahu. Lagi dua tahun je nak habis, rasa macam tak cukup untuk pandai semua benda dalam masa tiga tahun terakhir ni.


Memang aku rasa sangat lemah; tak bersemangat. Dalam "ward training", aku takut nak ambil darah pesakit. Bukan takut tengok darah, tapi takut sekiranya aku cuai lalu mencederakan pesakit. Bimbang jika aku penyebab "haematoma" kalau salah cucuk jarum. Nanti lain pula penyakit yang datang kepada pesakit tu nanti.


Rasa sedikit putus harapan. Kemudian, teringat yang seorang doktor aku pernah cakap,

"To be a doctor, you don't need talent but you need skills People born with talent, but skills need to be learned"

Yes! That is true. Skills could not be inherited, it needs to be learned. Talent is a gift, but skills are reward ; reward given from Allah to the ones who have worked hard to get something.

Another doctor which I knew from facebook said,

"You'll be a good doctor, only if you want so.........BADLY!"


"Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan dengan jalan sabar dan mengerjakan sembhyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk."
-Surah Al-Baqarah ayat 45


p/s : Ya Allah, jauhi aku dari sikap putus asa :)

Wednesday, December 21, 2011

Masihkah Kau Ingat?

Masihkah kau ingat??

Ha...Ingat tak hari tu, PERUBATAN nak buat pwtc, tapi ada kekangan. Ada revolusi Mesir, dan kita pun balik Malaysia. Lalala...Tak kan tak ingat kot? Ala~ Zaman-zaman darurat dulu. Tak ingat?

Macam mana nak buat kan? Kita hanya merancang tapi Allah SWT yang maha berkuasa menentukan. Kun fayakun~ Kalau jadi, jadilah ia kan?

PWtC kembali lagi~!!!!!
(sila klik pada gambar untuk melangkah jauh bayi nespray ke blog pwtc)


Okay, sekarang ni PWtC kembali semula dan akan berlangsung pada


3-6 Februari 2012


Seminar Perubatan : Perubatan Islam

Hari Terbuka

Hari Keluarga PERUBATAN

Tempat kat mana? Kat dewan Cairo~ Lalala....Okay, jadi jom la pergi beramai-ramai nanti.

Terbuka untuk semua ahli perubatan

Oh, Yeah~ Program menarik sangat ni, membuak-buak pulak dah semangat aku ni. Cewah~
(Dah la exam time tu)

Takpe, yang tak exam boleh pergi ye kanak-kanak. Ayuh~!!!

Tuesday, December 20, 2011

Tuesday, December 13, 2011

Everything Will Be Fine

Tadi, hari pertama kami masuk department of internal medicine. Kemudian, kami kena buat history taking untuk pesakit diabetes. Sebelum ni, kami cuma tahu ambil history taking pesakit surgery contohnya macam swelling, ulcer dan sebagainya. Tapi tadi, memang kami seakan-akan tak pandai nak ambil history walaupun dah belajar di department of surgery dulu.

Alhamdulillah, doktor Diabetic department, Dr.Noha cakap,

"Relax, you'll learn it day by days. You don't have to rush."

Wah, rasa motivated sikit!

Yup, it's true.

To be the best, it needs time and experiences

An ice actually was water before it is cool
It takes time to experience the freezing process to become and ice


And to those of you who used to watch pokemon when you were a kids,

Even a pathetic little magikarp will become a strong Gyrados
It just needs time and experiences to evolve.


So, do not give up or give in if you think you did bad in the exam
By experiences and times, you'll become a great doctor one day~ :)

Monday, December 12, 2011

1 Minit untuk Saya



Can you do me a favor?
Just spend 1 minute of your life to watch this video

Please~

Please~



thanks~ Ni yang khairi malik sayang korang ni. :P

Thursday, December 8, 2011

Tak Sabar!

Bila saya tengok satu benda ni

Saya rasa tak sabar

Tak sabar sangat~!

Tak sabar apa ye?
Tak sabar nak kahwin?!!!

Eh, bukanlah! Ke situ pula kalian fikir ye?



Benda ni best dan seronok

Tu yang buat saya tak sabar

Counter Strike ke? Ataupun game Pro Evolution Soccer (PES) yang seronok sangat tu?

Haih~ Ni lebih seronok dari game tu la....

Nak tau apa dia?

Ni dia~
Huih~

Ni apa ni?Applikasi untuk I-pad/ I-touch/I-phone ?

Eh, bukan~
Tak main la I-pad, I-touch, I-phone semua tu~ (sarcastic tone)



Ni la benda yang best tu sampai buat aku tak sabar

Nak tahu apa dia.....?

Baiklah, ni saya nak bagi tau. Sila ambil perhatian okay~

Ini ialah...........









Eh, baru saya ingat, saya ada exam lah esok! Kena study ni!!!


Alahai~
Saya baru je nak bagitau ni benda apa, tiba-tiba kena study untuk exam pulak.
Tak sempat nak bagitau. Haih~


Kalian tunggu kejap ye? Nanti saya bagitau~

Tunggu ye! Jangan tak tunggu!

Saya nak study kejap. Nanti saya bagitau ye?

Minta diri dulu, doakan saya boleh jawab exam esok. Salam~

Friday, December 2, 2011

My Nomenclature

Saya ada banyak nama. Selain nama penuh....

Ada panggil Khairi.
Family panggil Heri
Cousin panggil Eri.
Best fren panggil Arie
Mak cik, saudara-saudara panggil Ayie

Kat sekolah SASER, cikgu dengan kawan panggil "kecik"

Waktu kerja sementara jadi fasilitator, ada panggil cikgu, ada panggil abang

Cikgu Khairi...dah lama x dengar nama tu. hahah~

Ada satu sekolah, student aku panggil aku abang K. Ceh, macam datuk K bunyi nya..

Kat universiti, lekat nama Kecik. I like that name by the way. Don't know why~

But...there are some modifications made -_-"

Nik Taufik panggil "techik" , dan Afiq Faiz panggil "kesik"


But....I like all of them. No matter what you call me,"arie", "kecik", "kesik" or "techik" whatever, I still like them coz it means that you are remembering me and put me as "someone" into your life.

So touched....

Satu lagi post aneh yang aku buat dek kerana stress exam. Lol~!

Bila saya stress saya makan kek. Sedap~

Thursday, December 1, 2011

Stress Exam

Dah tengok video klip lagu Bad Day by Daniel Powter?

Bagi aku, video klip lagu tu sangat sweet jalan cerita dia.


Bukan jiwang ye..tapi romantik! Hahah...

Okay, jangan layan sangat ape aku mengarut ni. Ini namanya stress exam. Sekian~!