Monday, December 31, 2012

Tahun Baru 2013

Bagi sesiapa kat Malaysia, mungkin lagi beberapa jam je tapi kalau kat mesir ni lambat lagi nak masuk tahun baru. Malam pun belum lagi kat sini ha....

Okay, cuba kita pandang semula 2012, 2011, 2010, 2009, 2008, 2007, 2006, 2006, 2005, 2004, 2003 dan seterusnya. Pandang ke belakang. Kemudian toleh semula kepada 2013. Apakah akan sama? Jika ya, celakalah kita.

Harap-harap kita berubah menjadi seorang Muslim yang lebih baik. Mungkin wajah kamu tak nampak tanda-tanda penuaan tu, tapi umur kamu tetap meningkat dan ajal itu kian hampir dari hari ke hari...Sudah cukup ke persiapan ke sana?

Semoga aku menjadi manusia yang mengamalkan amar makruf nahi mungkar. Amin~ :)

p/s : Pasal azam baru, aku dah pasang awal2 time awal muharram tu lagi, Lagi satu, azam tak semestinya pasang time tahun baru. Bila2 pun boleh pasang. :)

Sunday, December 30, 2012

Aku Ada, Kau Ado?

Okay, kali ni post yang bukan emosional, cuma mungkin sedikit luahan lah kot. Bila aku nampak orang post sesuatu contoh nya pergi makan angin di luar negara seperti di Europe, pergi makan restoran mahal dan order makanan sedap-sedap, dan dapat sesuatu ataupun mempunyai sesuatu. Contoh...

A upload gambar dia jalan-jalan di Paris. Kemudian caption pada gambar itu..."Kau ado?"
B upload gambar set makanan yang dia order di Coffee Roastery, kemudian dia letak caption, "Kau ada?
C upload gambar baju baru yang dibeli dari Zara ke facebook dan tulis "Zara anyone?"
D selalu pergi ke gym dan memuatnaik gambar tubuh terbaru dia kat fesbuk dan taip "Aku ada six pack, kau ado?"


Duh, bila someone tulis something macam ni, aku rasa seoalah-olah seorang yang ada mak bapak bertanya kepada anak yatim piatu macam ni, "Aku ada parents, kau ado?"

Don't you think it's quite rude? Or orang kaya pergi kat orang miskin tepi jalan dan tunjuk jam tangan Rolex dan kata, "Aku ada ni, kau ado?"

Aku rasa kalau kita ada something tu, tak perlulah nak menunjuk-nunjuk. Cukuplah "tunjuk" dengan cara menggunakan apa yang kamu dapat sahaja. Lagipun itu memang hak kamu untuk guna apa nikmat yang kamu dapat. Tapi jangan letak caption yang sengal-sengal sebab kamu nanti akan buat orang sakit hati, cemburu dan lebih teruk, kamu mungkin buat orang rasa down dan inferior.

Kalau nak upload gambar sekali pun, buatlah caption yang elok sikit yang tidak mnyakitkan hati orang yang melihat. (but please tak payah upload langsung pun takpe). Okay, tak semestinya gambar itu dimuatnaik, tapi juga diungkapkan melalui kata-kata. Contoh, "Eh, aku pergi gym, baru sihat. Kau tak nak gi gym ke? Kau macam tak sihat je?"

Wah sesuka hati kau kata orang tak sihat. You go to gym to get your body healthy but at the same time you're a smoker. Yeah your lungs are so healthy I guess. Of course we can see your well built body but we can't see your black lungs.

Okay, lagi satu honestly aku tak ada duit coz duit aku semua habis buat braces. Then someone tanya, "eh kau tak pergi mana-mana ke? Aku pergi ***** nanti. Kau kena keluar buka sikit minda kau."

Can't you just ask "kau tak gi mana-mana ke nanti?" Perlu ke cakap "kau kena buka minda kau"?
So selama ni minda aku tertutupkah? Minda kau terbuka sangatkah?

Haih..Entah la malas nak mengomel banyak-banyak. Tapi satu je la nak cakap, sebelum cakap apa-apa, fikir balik apa yang kau akan cakap tu menyinggung perasaan orang atau tidak. Kau mungkin kau ingat kau bergurau,  tapi kata-kata kau tu cukup meninggalkan kesan yang SANGAT MENDALAM dalam hati seseorang. Okay bye!

Wednesday, December 26, 2012

Indolence

The title of this post may not be named correctly, as I'm not the one who just sitting on the couch while watching tv and eating chips. What I am trying to say here is, being lazy to study.

I've read from an article from Reader's Digest. It says that some careers are physically challenging, some are mentally challenging while the rest are emotionally challenging. But Medicine (the course I am taking), is all three.

So doctors should be trained to cope the stress since they were in medical school. That's why there are some professors and residents are being so mean towards the medical student like us.

Today, in the morning, a resident came into the class and he taught us the technique of doing physical examination on patient. But there was something made me feel quite uncomfortable. Instead of calling volunteers to do the examination, he chose to pick us randomly. And after the "chosen ones" finished doing their examination, he told the mistakes done by them in front of us all. Afraid of myself being chosen, I just kept staring down and tried not to make any eye contact with him.

From the bright side, it is good because we would know what we did wrong and we could correct our mistake so that we won't do it again in the OSCE exam. But from my deep side, telling someone's mistakes in front of others is quite inconvenient. It'll make you looked dumb and as if you totally don't know anything on doing physical examination.

When the another resident came and substituted him, I was so relieved. At least I don't have to keep my eyes staring at my both feet. But while he was telling us the mistake done by a friend of mine, he told us not to be frustrated when someone corrects our mistake. And then he said something about Sayyidina  Umar Al-Khattab, but I forgot what it was.

Okay, do you know why I was hoping that I wouldn't be chosen? Yeah, coz I know nothing! I don't know how to do the examination because I don't study. I had fever for several days and every nights I just felt like wanted to sleep and my brain can't focus studying. I don't study at all and I am not even get it starts.

I just hope that I will be more productive in studying and be more active in participating discussion in class. This common cold and flu makes me lazy/ Duh~


Friday, December 21, 2012

Blunted Emotion

Pernah tak kita rasa takut, sedih, marah, rasa bersalah? Yup, mungkin perasaan-perasaan ini tak berapa 'best' untuk dirasai. Tahu tahu tak yang kita kena bersyukur sebab Allah kurniakan kita dengan perasaan yang pelbagai macam ni?

Hari sudah hari ketiga aku dalam Department of Neuropsychiatry ni. Teringat semalam, doktor ada cerita tentang satu simptom iaitu blunted emotion.

Apa dia blunted emotion ni? Blunted emotion ni maksudnya dia memang tak ada perasaan LANGSUNG. Tak ada rasa marah, sedih, takut, rasa bersalah, gembira dan sebagainya. Dr.Hesham ada bagitau yang dia pernah jumpa satu kes Schizophrenia ni, dia bunuh semua ketiga-tiga orang anak dia.

When the doctor asked, "Do you know that you killed your children?

Patient : Yes!

Doctor : So why you did it anyway?

Patient : Coz a voice told me to do so.

Doctor : Who is the last person you kill?

Patient : My youngest daughter.

Doctor : What did she say before you kill her?

Patient : She said "please papa don't kill me".

Doctor : What did you do after that after she beg you not to kill her.

Patient : I killed her.

Doktor cakap patient tu jawab soalan-soalan tu dengan muka selamba ; emotionless! Bahaya kan?

Som kalau ada perasaan takut, marah, sedih tu....Bersyukurlah, sekurang-kurangnya anda masih punya perasaan. :)

Sunday, December 16, 2012

Down

Hari ni rasa lemah; tak bermaya. Tadi aku jawab exam O&G dengan teruk. (Bukan jawab dengan teruk, tapi aku rasa result bakal menjadi teruk). Cuba bayangkan, kita dah baca benda tu , dan benda tu keluar dalam exam tapi kita tak ingat. Why? Muhasabah diri balik. Mungkin dosa-dosa sebelum ni buat aku jadi lupa agaknya.


Habis sahaja exam, ramai yang bincang jawapan. Aku tak mahu dengar apa yang mereka bincangkan, tapi seolah-olah kau tak boleh lari. Mereka sengaja bincang dengan suara yg kuat nak bagi aku dengar. Dan from what they've discussed, my answers mostly got wrong. I feel so depressed and down (plus a little bit lose of hope).


Sudahlah masa yang diperuntukkan untuk jawab soalan tu sedikit, tapi minta jawapan nak banyak-banyak. Nak 4 complication lah, 4 indication lah. Why 4? Tak boleh ke 2 je? Kalau nak mintak banyak, boleh tak bagi masa banyak sikit at least 5 minutes for a question? It was as if I was forced to answer without thinking much. Do you think I can give the answers spontaneously without thinking? Like seriously?


I think I'll just get 15 marks at most out of 30. And for the MCQs, what made me feel so bad was.....I heard of those topics before, I think professor once taught and told us in the class about that but why I can't remember? What making me more depressed was, I attended all the lectures and classes but how could I didn't remember? Even my friends that skipped the class could answer that. Feel so dumb.

Kenapa plak aku speaking ni tetiba kan? Asal emo je mula la nak speaking. Okay la...seriously, aku rasa sangat stress, depress, dan sebagainya.  I just target to pass the exam. Not aiming for A. Salam~

Friday, December 14, 2012

Do Exercise!

Ops~! Sorry for deleting the previous post. The entry contains some opinions of mine that may cause misunderstanding. Besides, the picture I attached contains an inappropriate word which is not nice to be read.

Okay, now I need to focus on the exam as the exam is just around the corner. (It the day after tomorrow!!).

Here I would like to give you a study tip(s).....
[should I put the letter s behind the word "tip""? It's a noun or showing plural?]


"You don't know what you know until you answer the MCQ exercises. When most of your answers are wrong, then you'll realize that you're not ready for exam yet. "

conclusion : MCQ exercise is very important. TQ

I put new label in this blog. "Study tips". If you want to see how I study, just click the label posts.

Wednesday, December 12, 2012

Kadang-kadang aku terfikir, ada orang ke baca blog aku ni? I mean...selain dari student universiti alexandria yang aku belajar ni jugak? Ada ke orang-orang lain kat Malaysia ke kat mana-mana yang baca blog ni? Aku rasa post aku ni kawan-kawan terdekat aku je yang baca. Haha.....

Terima kasih kpd yg sudi membaca. Sekarang sy kena study untuk exam. Tak sempat nak berblogging. (Ceh~! padahal tadi fesbuk bole plak lama kemain.) Okay bebeh bye!

Saturday, December 8, 2012

Perempuan Dan Surgery

Bismillahirrahmanirrahim

Beberapa hari yang lepas, kelas aku kena masuk OR (operation room); iaitu tempat yang aku paling tak suka. [Aku tak suka surgery, any surgery and I hate OR]. Okay itu tidak penting, yang penting sekarang ialah apa yang aku nak sampaikan.


Operation yang kami tengok ni ialah C-section, indicated for having previous 2 times of CS (#OhMyEnglish!) . Anesthetist memberikan suntikan epidural kepada pesakit itu sebelum pembedahan dibuat. Tapi ketika doktor bedah perempuan tu grasp perut dia dengan volsellum , patient ni menjerit kesakitan. Pelik! Sepatutnya kalau kita dah bagi ubat pelali, dia tak sepatutnya rasa sakit.

Jadi, anesthetist terpaksa bagi patient ni general anaesthesia. Okay itu satu point. The next point is, doktor bedah perempuan ni memang muka nya sangat emosional. Bila dia grasp perut patient dengan volsellum, dia mencebikkan muka apabila patient tu menjerit. Malah dia siap mengomel dan membebel sendirian. Mungkin bengang agaknya sebab masa terbuang begitu sahaja dek nak menunggu kesan ubat pelali.

a) Name this instrument
b) 2 indications


Mungkin disebabkan oleh emosi doktor ni tak stabil, beberapa masalah mula timbul.
1) Urinary catheter yang sepatutnya dimasukkan ke dalam urethra tersalah masuk ke dalam vagina. Instead of urine, blood from vagina yang keluar dari catheter tu.

2) Aku tak tahu apa kesilapan yang doktor ni buat semasa separating rectus muscle or incising uterus, ketika nak suture uterus tu, darah tak henti-henti keluar. Sampaikan bila suture dah complete, darah still keluar dari tempat suture tu. Lagipun waktu kami tengok time doktor tu incise patient, memang nampak obvious dia incise dengan ganaszzzz~!

3) Doktor yang mengajar kami bertanya, femoral artery originate dari mana? kami tak ingat. Kemudian doktor tanya doktor bedah yang tengah buat kerja tu soalan yg sama. Kemudian doktor perempuan tu cuma tersengih sambil geleng-geleng kepala (lupa jugak la tu maksudnya.) So it's mean, even doctors who already graduated from medical school can't remember everything right? (the answer is external iliac)
1) What is shown in this picture?
2) Pre-requisites of this instrumental procedure.

Bila surgery dah habis. Seorang kawan cakap macam ni. "That's why perempuan tak sesuai jadi surgeon sebab perempuan ni senang emo. Sikit-sikit terpengaruh dengan emosi."

Bagi aku, aku kurang setuju dengan kenyataan tu. Mungkin betul apa dia cakap. Tapi bukan semua doktor perempuan tak pandai kawal emosi dan tak semua doktor lelaki tidak emosional. Jadi, apa salahnya kalau perempuan nak jadi surgeon, lagipun nampak lebih sesuai untuk department O&G ni.

p/s : Everybody makes mistake. No matter what gender are you, when you'll be a doctor soon, you'll make mistakes at least a little. (#OhMyEnglish!)

Good luck untuk exam o&g 16 disember ni. :)

Sunday, December 2, 2012

Bukan Poyo

Kebelakangan ni selalu sangat aku post status pasal Palestin di facebook. Ada juga yang cakap aku ni poyo lah, hipokrit lah apa lah. Aku tau je aku ni jahat. Tapi aku tak adalah sampai nak ignore pasal Palestin.

Apa yang aku post di facebook pun bukan mengharapkan like dari orang. Tapi kalau boleh nak kawan2 baca apa yang aku share supaya kita cakna sama-sama. Dan kalau boleh aku nak kawan-kawan beri komen tentang pendapat yang aku post sebagai status itu.

Lepas tu, aku letak profil picture save Palestin, pun orang cakap juga. Kononnya, ala...x yah letak profil pic palestin pun takpe, dlm hati kan ada. Entah la...sometimes people just want to watch the world burns. Okay apa aku mengarut ni. Baik aku study. Bye~!

Wednesday, November 28, 2012

Susah ke?

Teringin sangat nak belajar bahasa Arab tapi bahasa Arab ni susah.

Ustaz (pelajar agama) : Tak susah ke ambil medik ni?

Student medik : Biasalah, belajar pasal manusia; makhluk ciptaan Allah yang paling unik tentu lah susah. Studying the greatest creature made by Allah is never easy.

Student medik : Ustaz, saya nak belajar bahasa arab tapi susah.

Ustaz : Biasalah, kalau nak belajar bahasa yang paling mulia ; bahasa Al-Quran dan bahasa syurga ni bukannya mudah. Studying the language of Holy Quran is never easy, but you'll get reward for that inshaAllah. :)

p/s : Sort of motivating kan? 

Tuesday, November 27, 2012

Ambil Medik

Ramai je orang tanya aku, "Kenapa kau ambil medik? Memang nak jadi doktor sejak kecil ke?"

Huhu...Honestly, cita-cita aku time kecik ialah aku nak jadi seorang cikgu. Nak tahu sebab apa? Sebab aku boleh conteng papan hitam (time tu skolah still gune black board dengan kapur dan time tu aku suka sangat conteng papan hitam). Dan sekarang pun masih ada menyimpan impian nak jadi guru (sikit-sikit).

So, kenapa pulak aku ambik medik? Aku ambik medik ni sebab orang kata medik ni susah dan mencabar, so aku pun try la apply medik dan nak tengok sendiri betul ke orang cakap medik ni susah. Tengok-tengok dah 5th year dah pun ha. Lagi setahun je nak habis. And I found out that medik ni memang susah, tapi tak adalah sampai susah macam nak gila. Tak gila pun lagi InshaAllah.

Sebab tu aku ingat, nanti bila dah besar aku nak jadi lecturer yang mengajar medik. Orang kata susah sebab kena ambik PhD dulu baru boleh mengajar, kalau setakat ada degree dengan master je tak boleh jadi. So what? Dah itu minat aku nak buat macam mana. Haha...

Sekarang kena kuatkan teori. Memang betul, orang yang pandai teori TAK SEMESTINYA pandai skills. Tapi skills pun boleh dipelajari dan berlatih, itu bukan bakat.
 Tapi kalau orang tak pandai teori CONFIRM la tak pandai skills. Ya lah kan? Nak buat praktikal macam mana kalau xde teori kan?

So, jom study jom.

p/s : Entering study mood and excel mode.

Tuesday, November 20, 2012

Orang Macam Aku

Orang macam aku kah nak tolong Palestin? Kononnya rasa bersemangat nak tolong Palestin, tapi banyak sangat kekurangan kat dalam diri ni :-

Bangun subuh pun hampir habis waktu, sedangkan sepatutnya aku subuh berjemaah di masjid. Kalau bilangan org yg solat berjemaah di masjid time subuh tak sama macam solat jumaat, susahlah Islam nak menang kan? Sepatutnya aku pergi masjid. (orang sepatutnya bangun sebelum subuh untuk qiamullail dan doakan Palestin)


Selepas subuh, tidur balik. Sedangkan orang kata kalau tidur lepas subuh rezeki tak masuk. Sedap sungguh tidur. Lama aku tidur. (Saudara kat Palestin tak tidur sebab lari dari serangan bom dan peluru.)


Alarm handphone aku berbunyi pukul 7 pagi kemudian; aku patut bersiap untuk ke kelas. Ya Allah, enaknya berada dalam dakapan selimut tebal. Rasa macam malas sungguh nak pergi kelas. Ah, pergi lewatlah sikit lagipun doktor mesti akan datang lambat. (Sedangkan kanak-kanak kat Palestin tak dapat belajar sebab asyik melarikan diri dari tentera Israel yang kejam, aku boleh malas pula.)


Bangun dari katil 10 minit kemudian, terus menuju ke bilik air. Haih~ Sejuknya air pagi-pagi ni. Tuan rumah ni pun satu, kenapa la tak pasang water heater lagi padahal dah nak masuk winter dah ni. Terpaksa la mandi air sejuk sambil mengomel-ngomel memaki tuan rumah. Padahal saudara di Palestin yang menjadi pelarian tu tak ada tempat perlindungan untuk memanaskan badan. Tidur dalam keadaan yang sangat sejuk di musim winter ni.


Di kelas, entah mengapa hari ini doktor mengajar sangat lama. Selalunya doktor mengajar selama 1 jam setengah je, tapi kali ni extend sampai 2 jam. Kalau macam ni mana sempat nak rehat, nak makan? Nak solat zohor lagi, sempat ke nak makan ni? (Saudara kat Palestin sekarang makan apa ye?)

keadaan di Palestin sekarang ini

Balik kelas, dari petang sampai malam aku tak study pun. Malas sungguh nak study. Susah rasanya nak buka buku. Berat sungguh nak pegang pen untuk menulis nota. Kalau dah buka buku/angkat pen pun tak larat, macam mana nak angkat senjata kalau diajak berjuang ke Palestin?


Aku buka facebook. Aku lihat di newsfeed, ramai orang cakna pasal Palestin. Ramai orang post gambar-gambar kanak-kanak Gaza dibom, dibakar dan ditembak. Ramai orang share gambar pejuang-pejuang Palestin yang mati syahid dalam pertempuran. Aku rasa sebak, aku rasa sedih. Aku sedih melihat keadaan mereka. Tapi bila lihat keadaan aku sendiri yang banyak dosa ni, aku rasa lebih sedih. Walaupun keadaan mereka begitu, tetapi sekurang-kurangnya mereka mati syahid jika gugur dalam peperangan. Tapi kalau aku mati sekarang ni?


p/s : Baiki diri supaya hati jadi bersih. Bila hati dah bersih, doa senang makbul. Doa untuk kemenangan Palestin In Sha Allah akan termakbul.

'Orang macam aku' kah nak tolong Palestin?

Saturday, November 17, 2012

I Love Palestine


PARIS

KOREA

CAIRO, EGYPT

I love Palestine! O Allah please save Islam, please return the land to the Palestinians. Ya Allah, please save Muslims in all over the world. :)

Maher Zain sings Palestine Tomorrow Will Be Free.... I'm sure it will become true.

Thursday, November 15, 2012

Precious Baby

Tahu apa maksud precious baby ni? Aku pun tak pandai nak bagi definisi mengikut kamus dewan atau pun berdasarkan apa yg ditetapkan oleh WHO. Precious baby ni pada fikiran aku ialah bayi/pregnancy yang sangat ditunggu-tunggu oleh pasangan.

Contoh precious baby,
1) Anak sulung...sebab tak pernah dapat anak, jadi anak pertama ni sangat ditunggu-tunggu.

2) Kononnya satu pasangan ni dah pernah ada 4 anak, dan  mereka kesemuanya perempuan. Jadi, jika anak dalam kandungan yang baru ni ialah anak lelaki, maka kandungan ini ialah precious baby bagi pasangan ni. Memang menunggu kehadiran anak lelaki. Dan begitulah juga kalau orang yg menunggu anak perempuan
.
3) Jika sebelum ini anak yang lahir semuanya meninggal, maka kandungan kali ini si pasangan akan sangat berharap kandungan ini akan lahir hidup-hidup. Jadi mereka akan jaga kandungan ini dengan baik kerana menganggap kandungan itu ialah precious.

But my O&G doctor says,

All babies are precious.

Yup, that's true. Tak kisahlah kalau yang ditunggu tu anak lelaki, tapi dalam kandungan tu anak perempuan (bukan seperti yang diimpikan), kita tak boleh cakap bayi perempuan dalam kandungan itu not precious. Kalau not precious, maksudnya kita akan jaga kandungan tu sambil lewa je kah?
Atau bila bayi itu lahir nanti, kita tak anggap dia sebagai anak kandung kah? 
See! Tak kisahlah anak lelaki ke, anak perempuan ke, anak sulung ke, anak ke-12 ke, yang penting semua anak/ kandungan/ bayi itu ialah precious, BERHARGA!

A baby was burnt to death in Gaza by Israeli Armies

All babies are precious and should be raised with care and love. But in Malaysia, people 'kill' their own offspring by doing illegal abortions, put them in plastic bag and throw them away in the river or trash can and feed them to dogs.

Now let focus on our relatives in Palestine, Gaza. All babies are precious but in Gaza, babies are being killed. bombed and burnt by Israelis to death. Where is the love? Do they (Israelis) know that all babies are precious no matter what the religions/races are? In Islam, we are prohibited to kill babies and women in war!     How pure our religion is and how cruel Israelis are. Please Muslims, let us pray for our brothers and sisters there. InshaAllah, Palestine will be free one day.

p/s : It's hard to boycott Israel's products but we can try. Yes we can! InshaAllah. Don't give money to them because they will buy a bullet by every single cents we spend.

Sunday, November 11, 2012

Next : O&G

Hari ini aku agak emosional. Sudahlah exam pun ala kadar je aku jawab, ditambah pula dengan satu dua perkara yang cukup buat aku rasa tak seronok hari ni. Tapi biarlah, sampai bila aku nak tulis post emo-emo ni kan? Buat tambah dosa je.

Walau macam mana pun, aku bersyukur sebab hari ni hari terakhir (InshaAllah) aku berada di Department of Paediatrics. Selepas ni aku tak jumpa lagi makhluk-makhluk comel yang bergentayangan di depan mata.

Selepas ni akan masuk Department of Obstetric and Gynecology pula...Sangat mencabar bagi aku sebab aku memang paling tak suka department ni. Haha....Mula-mula waktu hari first class masuk O&G, aku rasa macam suka gila subjek ni tapi bila dah lama-lama rasa macam (-__-).

Apa-apa hal pun, no matter what department I'm dealing with after this, kita kena study all out. Tak kan lah nak belajar apa yang kita suka je kan? Siapa tahu satu hari nanti, department yang aku tak suka ni lah specialist yang aku akan jadi. Hahaha....Tak mau lah aku. Aku nak jadi specialist Family Med je.

Okay la...Aku sebenarnya stress sikit la exam tadi. So sekarang nak tido. Salam.

Sunday, November 4, 2012

"Kampung"


Dah lama entri ni tersimpan dalam draf. -_-

Kalau ada yang masih belum tahu, sekarang ni aku sudah berpindah di rumah di Cleopatra. Tidak lagi tinggal di Gamaah. Sudah sebulan aku tinggal di rumah baru, dengan suasana baru, ahli rumah baru, dan "famili" baru (jiran-jiran rumah atas).

Pelik tak dengan tajuk post kali ni? Kenapa "kampung"? Ha....ni la nak bagitau ni. Kawan-kawan yang tinggal di bangunan ni rapat antara satu sama lain seolah-olah tinggal di sebuah kampung. Ambil berat antara satu sama lain, tolong menolong, gotong royong dan sebagainya. (ceh~ saya tidak dibayar untuk ini).

Memang sewaktu malam raya hari tu, kami sama-sama gotong-royong siapkan juadah pagi raya. Rumah aku, Fikri siapkan daging masak cili kering (betul ke aku tulis ni? -_-").
Rumah Thorde masak ayam masak merah,
rumah Azim Azmi masak soto (kicap yang pedas)
dan rumah Azriq Aliq Ajiq masak ayam rendang Terbaik~! (bak kata Muizz).

Aku? Haha..buat jemput sirap dan cekodok pisang je. Alhamdulillah la..Raya haji kali ni lain sikit sebab tak pernah aku sambut dengan kawan-kawan se-meriah begini. (Tak macam melambung sangat ke aku puji budak-budak ni? :P) Sebelum aku masuk rumah di Cleopatra ni, kawan-kawan pun ada mengusik. Kata mereka...

"Aku rasa kau tak boleh 'masuk' dengan budak-budak ni. "

"Wah, x lama lagi kecik main bola, main Fifa, main PES dan hisap rokok la lepas ni".
(sila klik gambar untuk tumbesaran)

You know what? Kenapa kita perlu dengar cakap orang kan? There is a process everybody can do named "ADAPTATION". Sebelum nak masuk rumah ni dulu, aku memang berpegang dengan dua peribahasa ni.

1) Masuk kandang harimau mengaum, masuk kandang kambing mengembek. (betul ke?)
2) Jadi seperti ikan di laut, walaupun sekelilingnya masin tapi dagingnya tetap tawar.

Tak perlu lah aku jelaskan secara detail tafsiran peribahasa ni mengikut situasi aku. Faham-faham sendiri lah. Apa yang aku fikir, sekarang ni cuma tinggal 2 tahun sebelum aku tamat belajar. Kalau boleh aku tak mahu pindah lagi. Mungkin selepas ni akan berlaku salah faham atau perselisihan pendapat antara kami, tapi itu tak boleh menjadi alasan untuk aku berpindah dan mencari ahli rumah baru kan? Toleransi tu sangat penting.

Okay, sebelum saya lebih mengarut dengan lebih panjang eloklah saya solat magrib dahulu. Lepas ni nak pergi rumah terbuka kawan pulak. Salam~

Saturday, November 3, 2012

Fikir Pasal Budak-budak Sikit Boleh?

Alhamdulillah, demam dan diarrhea aku semakin beransur pulih. Harap-harap penyakit yang datang buat sementara ni dapat menggugurkan sedikit dosa-dosa aku yang bertimbun dan menggunung tinggi tu.

Tadi macam biasa lah ada clinical round dan hari ni aku datang awal setengah jam ke hospital. Sementara menunggu doktor datang, aku pun merayap (macam lipas plak) la dekat wad-wad yang ada kat tingkat satu tu.

Kemudian, aku nampak dua orang nurse ni bergaduh. Apa punca pergaduhannya? Wallahualam. Tak tahu pula aku apa puncanya dan berdosa pula jika aku buat-buat cerita. Tapi apa yang pasti, memang bertengkar mulut dan bertikam lidah di situ.

Aku cuma pelik...Diorang ni fikir satu benda tak? Boleh tak PERLAHANKAN sedikit volume suara tu kalau nak bergaduh pun? Yes I know your races can't speak softly and fluently because I know it's running in your blood, but at least try to think about the kids!

1) Kenapa nak bergaduh cakap kuat-kuat kat hospital? Malah kalau kat hospital, kereta yang lalu kat luar pagar hospital pun tak dibenarkan membunyikan hon (sepatutnya macam tu la...). Patient dah la sakit, kita tambah pula bunyi bising. Ni boleh bergaduh pulak DALAM hospital?

2) Lagi satu, tempat yang korang bergaduh adalah di PAEDIATRIC HOSPITAL. Hospital KANAK-KANAK! Tidak ke trauma budak tu nanti kalau dah biasa sangat tengok orang bergaduh? Tidak ke budak tu nanti akan terikut-ikut perangai panas baran kau tu? Tidak ke nanti budak tu akan ada masalah failure to thrive? (*that's why kalau ada orang bergaduh, kita kena palingkan muka anak kita supaya jangan tengok) Cewah macam aku ada anak pulak.

3) Dan alasan yang terakhir ialah...please lah jangan buat bising. Student nak belajar pun tak senang dalam keadaan bising. Kadang-kadang bila prof mengajar kat depan, mesti ada background bunyi suara budak-budak menangis kat belakang. Tapi itu biasalah kan; nama pun hospital kanak-kanak mesti lah penuh dengan jeritan dan tangisan kekanak riang ribena. Tapi kalau suara mak cik bergaduh? Uih rasa tak leh terima mak aih~

Okay la..sekian sahaja omelan dari saya. But please talk politely and clearly. Don't talk something bad or insulting others. Buh bye~!

Tuesday, October 30, 2012

Yang Difikirkan (paeds)

Bismillahirrahmanirrahim.....

Hari ni saya nak ajak kawan-kawan berbincang tentang suatu kes paediatric. Kesnya begini, ada seorang budak yang telah di-diagnosed sebagai penghidap nephrotic syndrome. Nenek budak ni ( penjaga) selalu mengomel/mengeluh.

Katanya, dah banyak kali keluar masuk hospital dan dah banyak rawatan yang diberi tapi masih tak ada perubahan. Tak ada pun regression of abdominal swelling. Malah, katanya cucunya itu jadi bertambah teruk dengan adanya scrotal swelling.

When I heard that, I immediately was thinking that the boy may have steroid-resistant nephrotic syndrome or persistent nephrotic syndrome. But then a friend of mine tried to find out why the boy's condition became worse by asking the nanny on how did she gave the boy his medication.

Ini ceritanya....

Dari apa yg kawan saya ceritakan, nenek dia ni pada mulanya berikan ubat kepada cucunya seperti biasa. Tapi cucunya ni selalu sahaja muntah-muntah. And the nanny thought that the vomiting is due to the medication. She thought the drugs are the cause of the vomiting. (Why do I have to mention the same thing twice? -_-")

So, she then stopped the boy's medication. For her, whether she gives the medication or not, the boy's condition are still the same. So, what's the point of giving drugs if the drugs could make him worsen? Itu apa yang nenek kanak-kanak ini fikirkan.

Gambar sekadar hiasan :P


Jadi, aku tak tahu siapa yang betul atau siapa kah yang salah.
Adakah keadaan budak tu bertambah teruk apabila mengambil ubat yang dipreskripsikan?
Adakah keadaan budak tu bertambah teruk walaupun sudah diberi rawatan?
Atau adakah keadaan budak tu bertambah teruk sebab nenek dia buat sebegitu rupa?


I'm now start to confuse. Who should be blamed for this?

The hospital? (for not treating the boy well)

The doctor? (Who prescribed the drug for the kid but did not explain the details to his guardian)

The nanny (for stopping the medication after thinking that the drug is the cause of vomiting)

or us? ( because still can not do GOOD history taking from the patient and thus causing provisional misdiagnosis?)

p/s : If you be the paediatrician, you're not only dealing with the patient, but the whole family of the patient! er...btw, who know the cause of vomiting in this patient?

Monday, October 29, 2012

Sentap

Subhanallah...aku tersentap sangat bila jumpa picture ni kt wall salah seorang sahabat. Betapa kotornya hati aku. Agak-agak kalau nak cuci hati ni, boleh tak jadi bersih macam hati orang lain? Ke memang dah susah nak cuci hati aku yang kotor ni? Adakah tetap akan meninggalkan kesan degil? Astaghfirullah~


Wednesday, October 17, 2012

Lagi 2 Tahun

Tak sangka aku dah 5th year kt University Alex ni. Sekejap je. Masuk tahun ni, lagi 2 tahun nak habis. Dalam masa dua tahun, macam macam boleh berlaku.

Sedangkan perang pun boleh berlaku dalam masa seminggu.
Dalam masa 2 tahun, macam-macam boleh buat
Dalam masa 2 tahun, hati boleh berubah.
Dalam masa 2 tahun, banyak perkara kita boleh lalui.

Paling sedih, seorang demi seorang senior yang sudah tamat pengajian pulang ke Malaysia. Harap-harap, persahabatan kami akan berkekalan insyaAllah.

Ada yang anggap 2 tahun itu sangat lama. Sampai tak sabar-sabar nak habis belajar. Ada yang anggap dua tahun tu sangat sekejap. Tak sempat nak cover semua topik medik yang sudah dipelajari serta nak belajar kemahiran-kemahiran yang seorang doktor patut tahu.

Ada juga perempuan yang risau sebab tak kahwin-kahwin lagi. Bimbang kononnya bila dah bekerja nanti, tak ada sesiapa yang berani masuk meminang sebab standard tinggi sangat.

Ada juga lelaki yang sudah mula menyimpan duit elaun sedikit demi sedikit untuk kumpul duit nak kahwin, nak beli kereta dan sebagainya. Nak kumpul duit banyak-banyak sebab nak kahwin dengan orang yang standard tinggi. Harap-harap si bakal isteri tak demand tinggi. Lelaki pun bukan banyak duit sangat.

Ada juga yang nak ambil kesempatan ni untuk ambil ilmu-ilmu lain di bumi mesir ni selain dari ilmu perubatan. Ada yang belajar agama, belajar bahasa, belajar memasak, belajar berdikari dan sebagainya.

Ada juga orang yang masih mengekalkan hubungan jarak jauh dan percaya antara satu sama lain. Bak kata orang putih, distance does not ruin relationship but doubts do! Harap-harap hati masing-masing tak berubah. Jangan pula sudah ada orang di Malaysia, tapi jatuh cinta dengan orang di sini pula.  Semoga tidak berubah hati. InshaAllah kat Malaysia tu setia menunggu. Don't be a betrayer.


Ada juga yang sudah berumah tangga dan menunggu cahaya mata untuk lahir di bumi anbia ni. Aku pun tak sabar nak jadi pak cik dan nak bermain-main dengan anak kepada kawan-kawan aku. Cepat la sikit! Haha...Ada juga yang sudah ada ikatan pertunangan dan cuma menghitung hari bahagia untuk berkunjung tiba. Ceh, macam ayat novel. Nyampah plak dah aku.

Okay lah, sebelum lebih ramai manusia-manusia yang muntah kerana membaca post saya yang meloyakan ini, lebih baik saya mengundur diri. Salam~

p/s : Lama tak update blog sebab rumah tak ada internet plus charger laptop rosak. Tahu tak kat mana jual charger laptop acer kat alex ni? :P

Tuesday, October 16, 2012

Congenital Anomaly

" If you find a congenital anomaly, search for other anomalies"

Doktor selalu pesan macam tu. Dalam minggu ni sahaja, aku dapat tengok 2 kes Down Syndrome. Kadang-kadang rasa sedih bila tengok kanak-kanak yang kena down syndrome ni. Wajah mereka comel, ada sesetengah dari mereka yang agak aktif dan ingin bermain seperti kanak-kanak lain.

Kes 1
Down syndrome associated with VSD.

The most common congenital heart disease in Down Syndrome patient is Endocardial Cushion Defect, the second one is VSD and the third one is Fallot Tetralogy. That's what my professor told us in class.

Comel budak perempuan ni. Sesekali budak ni tercungap-cungap untuk bernafas. Sangat kesian.

Kes 2
Down syndrome associated with Leukemia

Kali ni budak lelaki. Pun comel seperti kanak-kanak lain. Baik je budaknya. Kulitnya dipenuhi bintik merah purpura. Paling aku sedih bila dapat tahu yang budak ni ada bleeding tendency. Kesan cucukan cannula pun masih lagi berdarah. Rasa kasihan sangat.

Kadang-kadang rasa sedih bila tengok kanak-kanak yang comel ada penyakit yang berbahaya. Okay, itu sahaja. Tak ada point pun nak tulis sebenarnya. Adios~

p/s : It's important to ask about consanguinity. 




Sunday, September 2, 2012

Get Motivated

To those that read my post which I've deleted yesterday entitled "Doktor Tak Berguna", I bet you all know what I feel right now. So down and depressed for being insulted like that. Would you imagine how could a sis insult her own biological brother? She did it as if I'm her step-brother; someone she really hates.

On the 1st September was my birthday. When I logged into my facebook account, I saw many posts from friends of mine wishing my birthday.

When I felt so weak, I saw a post from my O&G doctor. It was motivational enough to keep me feeling good.

Here it is..

I hope I will be a great doctor. No matter what bad things they say (even my own family), I won't lose hope and keep my faith & I'll keep being strong and looking forward of being one of the great doctors inshaAllah.

Thank you professor Amr Adel. I hope I'll be great doctor as you are.

p/s : I know my English is bad. But I don't care what you're saying. :P

Friday, August 24, 2012

Molek Perangai

Kalau tengok dalam iklan dalam tv, selalu kita "diajar" dengan akhlak berbudi bahasa. Lagu Siti pun ada sebut "budi bahasa budaya kita". Tapi semua orang ke yang mengamalkan sikap berbudi bahasa tu? Okay, ni ada dua tempat yang aku rasa agak bengang juga lah dengan manusia-manusia ni....


Peristiwa 1

Tempat : Tunas Manja Tanjung Lumpur, Kuantan
Manusia terlibat : Kakak Cashier

Waktu tu dah lewat, pasaraya tu pun dah nak tutup. Aku faham je diorang pun dah kemas-kemas nak balik. Jadi aku pun beli barang cepat-cepat tak sempat nak memilih. Kemudian, aku pun letak barang-barang yang aku nak dibeli di atas kaunter. Baru sahaja aku letak, kakak cashier tu letak tanda "tutup" di atas kaunter tu.

Kemudian, kakak tu membebel...

"PERGI KAT KAUNTER SEBELAH! Orang dah nak tutup baru sibuk nak membeli! Huh!"

Terkejut aku bila akak tu cakap macam tu. Lantak aku la aku nak beli pun, duit aku! Yang kau mengomel tu lain kali tak yah lah bekerja kat situ! Berhenti terus kan senang? Geram aku rasa....Tapi malas nak bertekak. Aku pun terus pergi kaunter sebelah.

Orang kat kaunter sebelah pun tak kurang juga "biadap"nya. Muka masam bukan main, siap mencebik lagi.  Tak lama kemudian, ada pekerja di situ dah nak balik. Nak tahu tak? Akak cashier kat sebelah yang marah aku tadi terus menggedik dengan pekerja laki tu. Gedik nak mampus.

"Eh, awak nak balik dah ke? Tunggu la kite awak~!" Peh~ Gediknya aku tengok. Okay, no doubt la pekerja laki tu hensem la jugak tapi ko tak yah la layan orang berat sebelah macam tu. Isy, betapa sakitnya hati aku. Ya Allah sabar je la...


Peristiwa 2

Tempat : Unit Ambil Darah, Hospital Tengku Ampuan Afzan Kuantan.
Manusia terlibat ; Nurse yang garang

Abah aku patut datang ke hospital pada 21 ogos untuk buat ujian darah. Oleh kerana tempat tu tutup, abah aku pun pergi la pada keesokan harinya. Pada hari esoknya, abah aku pun tanya la pekerja kat situ DENGAN LEMBUT.

Abah kata, "Saya datang sini semalam tapi tak ada orang pun. Tak kerja ke semalam?"

Kemudian Nurse yang garang tu meninggikan suara macam ni...
"Saya ni nak beraya pak cik! Mana ada orang lagi kerja raya ke-empat! Siapa suruh pak cik datang semalam? Tak kan saya nak kena datang kerja sebab pak cik!"

Terkedu aku dengan nurse tu cakap macam tu. Bapak biadap gila. Kemudian, abah aku tunjuk kertas appointment kat nurse tu. Memang appointment tu tertulis bahawa abah aku perlu membuat ujian darah pada 21 Ogos. Kemudian, nurse tu mungkin dah malu agaknya so she started to blame other.

"Oh, pak cik! Ni semua nurse unit Cardiology punya pasal ni. Apa la diorang ni suruh pak cik datang hari raya. Nurse unit cardio memang semua tak boleh pakai."

Aku cuma diam. Bila sendiri dah malu, mula nak menyalahkan orang lain?

Aku rasa kan, kalau majikan nak ambil pekerja, mereka tak boleh tengok pengalaman bekerja atau kelulusan/tahap pendidikan semata-mata, tapi paling penting mereka perlu melihat BUDI BAHASA pekerja mereka! Aku bengang ni. Sekian terima kaseeyyyy~!

p/s : Aku boleh memaafkan orang, tapi aku TAKKAN LUPA apa yang orang buat kat aku. Can forgive, but never forget the damn people who made you suffer.

Thursday, August 16, 2012

Pengalaman Berniaga di Bazar

Huih~ Memang penat tolong akak berniaga kat bazar. Dengan pelanggannya pelbagai ragam. Siap ada kutuk depan2 lagi, cakap kita tak cekap mengira duit la apa lah..nasib baik bulan puasa kalau tak .....haih~

Okay, ni antara "rule" yang aku kena ikut bila berniaga tolong akak kat bazar. Wah, pengalaman ni,...

1) Sentiasa senyum walaupun penat puasa.

2) Kena buat baik dengan orang yang berniaga bersebelahan dengan kita. Jangan masam-masam muka. Anggap mereka tu jiran kita. Sebelah kanan gerai akak aku ni orang berniaga satay, sebelah kiri pulak orang jual air. Memang dua-dua baik dan lawak nak mampos. Pecah perut aku ketawa kalau dorang duet buat lawak.

3) Kalau pelanggan perempuan datang, peniaga lelaki macam aku ni kena gelar mereka dengan berhati-hati. Kalau yang datang beli kuih tu perempuan agak sebaya atau tua dua-tiga tahun je dari kita, aku kena panggil "adik". Kalau yang datang tu mak cik, aku kena panggil "akak" dan kalau yang datang tu nenek-nenek, kita kena panggil mak cik. Pendek kata kena gelar dengan gelaran yang lebih muda la..Baru diorang nak datang. hihi...

4) Kalau pelanggan lelaki pulak, peniaga laki gelar macam biasa. Tapi peniaga perempuan macam akak aku kena gelar lain sikit. Kalau pak cik kena panggil abang, kalau atuk-atuk kena panggil pak cik. Kalau agak2 sebaya ataui muda/tua 2-3 tahun kena panggil "abang!". Ha...lain sikit.

5) Persaingan tu perkara biasa. Jangan dengki kalau tengok perniagaan orang lebih maju.

6) Peak hour (orang datang ramai-ramai secara bergerombolan) akan menyerang pasa pukul 5.30 hingga pukul 6. Waktu tu memang tak menang tangan. Jadi, tak boleh buat kerja lembap-lembap, kena cepat! Kalau lambat nanti kena sound! Haha..Aku banyak kali kena sound.

7) Memang lumrah la...pukul 3 lebih dah kena start datang set up khemah. Lepas tu pulak tutup gerai semestinya selepas magrib dalam pukul 7.40 macam tu. Kiranya memang aku memang sentiasa berbuka di gerai di bazaar je. Jarang dapat berbuka di rumah. Cuma dapat berbuka di rumah kalau kuih-muih yang dijual habis awal je. So, tutup awal la...hihi

8) Kuih muih yang nak diisi ke dalam plastik tak boleh diisi guna tangan. Kena guna penyepit ataupun plasti sebagai alas tangan. Walaupun tangan kita bersih dan walaupun kuih tu berbungkus contohnya macam kuih tepung bungkus.

9) Kuih yang mudah hancur kena letak dengan penuh berhati-hati tapi kena letak dengan cepat! Kalau lembap sangat nanti kena marah dengan customer, kalau cepat sangat nanti kuih hancur. Contohnya agar-agar, kuih kaswi dan sebagainya la..

10) Kalau ada kuih-kuih atau air yang tak habis dijual , jangan dibuang macam tu. Membazir! Sebaiknya bagi kuih yang tak habis tu kat gerai gerai jiran kita dengan free! Akak aku selalu bagi air dengan kuih yang tak habis kat gerai sebelah dan sebagai balasan, akak aku selalu dapat satay free. haha...

Okay, setakat ni dulu pengalaman saya. Selamat berpuasa menghabiskan baki-baki ramadan ni dan selamat menyambut hari raya. Dan kepada yang bakal berumah tangga, semoga berbahagia dan semoga semuanya berjalan lancar. Amin`~

Kalau sesiapa yang berkesempatan, sila la datang ke bazar ramadan felda jengka 6. Hihi..

p/s : Tak dapat nak pergi kenduri kawan-kawan sebab tolong akak berniaga lepas raya di pasar tani.

Wednesday, August 8, 2012

Sweet Home Hansel

Sudah hampir seminggu aku berada di Malaysia. Memang agak sibuk dengan aktiviti menolong kakak di bazar. Kadang-kadang untung, kadang-kadang cuma cukup balik modal. Bersyukur sebab sekurang-kurangnya aku tak adalah kebosanan di Malaysia tak tahu nak buat apa.

Nak buat attachment kononnya hari tu tapi tak jadi. Nak pergi kenduri kahwin kawan pun tak jadi sebab ada hal-hal lain yang perlu diselesaikan. Seronok sungguh berada di Malaysia di samping keluarga. Rasa macam tak mahu balik Mesir pun ada.

Ada beberapa point yang tak penting ingin diketengahkan di sini.

1) Ada sahabat dan keluarga jauh di Malaysia yang berkecil hati dengan aku sebab mereka kata aku balik Malaysia tanpa memberitahu mereka. Persoalannya, adakah saya perlu memberitahu kepada setiap orang bahawa saya akan balik Malaysia? Perlu ke saya bagi mesej di facebook seorang demi seorang? Perlu ke saya buat pengumuman di Masjid selepas solat sunat tarawih untuk memberitahu semua orang bahawa saya sudah pulang?

2) Ada juga kawan yang tanya tentang souvenier dari Mesir. Aku pelik. Parents dan adik beradik aku pun tak sibuk suruh bawak souvenier dari Mesir. Mereka cuma mahu aku selamat sampai di Malaysia sahaja. Itu sahaja yang mereka mahukan, tak ada lah siap suruh beli itu ini. Ini keluarga jauh yang bau-bau bacang pula sibuk suruh bawa buah tangan. Lepas tu kawan yang sebelum ni tak pernah bertegur pun tiba-tiba tanya mana hadiah. Why?

3) Ada sahabat-sahabat di Mesir yang turut pulang ke Malaysia ajak aku untuk berekspidisi/ bergerak ke mana-mana bersama. Tapi bagi aku, sebelum-sebelum ni kan dah selalu keluar dengan kawan-kawan satu universiti di Mesir. Jadi di Malaysia ni, apa kata kita berjalan dengan kawan2 satu tingkatan atau satu sekolah rendah pula? Takkan waktu semester kita jalan dengan kawan universiti, waktu cuti pun dengan kawan universiti juga? Takkan nak rapat ukhuwah kawan universiti je, ukhuwah kawan sekolah pun kena jaga juga kan?

4) Aku tulis status dengan niat untuk bergurau. Aku bergurau pun bukannya benda yang mempermainkan agama atau perkara penting. Aku cuma cakap , "bosan hari ni tak buat apa". Terus sampai ada yang bagi tazkirah, sindiran dan sebagainya. Kata mereka, hidup ni banyak tujuan seperti berdakwah dan mengabdikan diri kepada Allah seperti membaca Quran, solat sunat dan sebagainya jadi tak ada sebab untuk rasa bosan. Saya tahu itu. Tapi maksud saya ialah aktiviti lain seperti memancing, mandi sungai atau sebagainya. Saya pun insyaAllah tak lupa bahawa berdakwah itu hukumnya wajib ke atas setiap umat Islam termasuk saya. Saya pun inshaAllah tak akan bosan dalam melaksanakan kehidupan seharian sebagai Muslim. Saya minta maaf atas status yang membuat anda tersinggung.Haih~

5) Untuk semester yang baru ni, saya berazam untuk menjadi seorang yang pendiam at least SEDIKIT. haha...Saya tahu ramai orang kurang senang dengan sikap saya yang happy tak tentu hala. InshaAllah aku nak try ubah sedikit.

Semoga ramadan kali ini meninggalkan sesuatu yang bermakna buat aku.

p/s : Nak banyak luangkan masa dengan family. Tak perlu nak luangkan masa dengan orang lain banyak sangat. Sekejap-sekejap sudah. Parents and Siblings come first.

Sunday, August 5, 2012

My Favourite Athletes

Aku sebenarnya tak nak ambil tahu pasal olimpik, tapi terambik tahu jugak. Sebab best pulak olimpik kali ni. Banyak shocking news, new record dan sebagainya lah...

Actually, there are many of them that I like. But here are three of them that I like most.


No 3
Michael Phelps

I read that he won 17 medals all this while and 14 of them are golds. Not really sure about this. Some people say that he took drugs and weeds. But no one should believe media for 100% right? Haha.. May be they are jealous and start to make story about him.
If that was true, who cares? I don't!



No 2
Dato Lee Chong Wei

He lose the match, but he wins many hearts.
Haha..This is a quote made by one of his fan. He even said sorry on twitter after the match ended. Dear DLCW, you shouldn't say sorry, but we are the ones should say thank you to you. You've won the 1st silver medal for Malaysia. Congratulations.

The reasons why I respect him
a) He is Malaysian!
b) He's polite and warm. He is being friendly to all people and don't mind of taking pictures together or giving  autographs.
c) He is very humble (not arrogant) that he makes all people love him.



No 1
Oscar Pistorius, the Blade Runner

I don't think that I should give reasons why I respect him the most. If I was born with no limb, I just stay at home and do nothing. But he did not. He was born as an athlete.
Did you know that between the ages of 11 - 13, Oscar played water polo, rugby and tennis? Wow...Instead of doing nothing or waiting to be help to move, he did all that!
Don't look at his legs, but look at his records! He is even can beat other runners with normal two-legs.

He is the fastest man with not legs that goes to Olympic Games!

Okay, thanks for reading my miscellaneous post. They are three athletes that I like most. How about you? Can you please describe yours in your comment?  :P

Saturday, August 4, 2012

Rasuah Hingga Ke Sempadan

Alhamdulillah, aku sudah selamat sampai ke rumah di Malaysia. Perjalanan dari Alex-Cairo-Abu Dhabi-Kuala Lumpur- Pahang memang memenatkan. Dan sekarang aku tak boleh tidur..Jet lag barangkali.

Honestly, antara satu sebab kenapa aku nak balik Malaysia ialah aku nak lari dari perangai arab yang kadang-kadang menyakitkan hati. Memang betul bahawa yang jahatnya cuma seorang dua, tapi ramai lagi beribu yang baik hati di luar sana. Tapi yang jahat seorang dua ni yang selalunya membuatkan kerana nila setitik rosak susu sebelanga.

Tapi arab ni seolah-olah "tidak melepaskan" aku untuk lari dari perangainya begitu sahaja. Walaupun aku cuma beberapa jam terakhir di Mesir, mereka tetap menunjukkan perangai teruknya; mereka tetap akan menyusahkan kita. Mereka ni memang "hebat" sebab boleh "tunjuk perangai" kat kita walaupun kita cuma sedikit langkah sahaja lagi untuk keluar dari negara ini.

Antara perangai comey mereka....

1) Dalam perjalanan ke lapangan terbang, tremco mula buat masalah. Tayar tiba-tiba meletup dan terpaksa diganti dengan tayar yang baru. Tapi, pemandu cuma menelefon kawan dan terus menunggu tanpa menukar tayar. Kami pun mempelawa untuk menghulurkan pertolongan, maklumlah kami pun tahulah juga sikit-sikit bab-bab menukar tayar ni. Tapi pemandu tu cakap alatan tak cukup lah, apa lah. Bila kami marah suruh cepat, dia kata tak ada orang nak tukar tayar.

Bila kawan dia sampai untuk menolong, aku tengok peralatan yang digunakan cukup je. Tak ada alatan baru yang ditambah pun. Kawannya cuma menolong menukar tayar. Kami pelik...Kenapa tak cakap je awal-awal tadi? Kan kami boleh je nak tolong tukar tayar? Haih~ Kamu ingat kami ni tak pandai sangat ke dalam bab-bab ni?


2) Bila mahu check in, bila lalu ikut security gate tu, pegawai tu mintak duit baksyish/rasuah. Ya Allah, di bulan ramadan yang mulia ni boleh juga dia minta rasuah? Aku pun bagaikan terperangkap. Aku tahu memberi rasuah tu suatu dosa, tapi beg aku sudah pun masuk ke dalam, cuma aku yang berada di luar. Jadi, nak atau tidak kami "terpaksa" bagi LE 20 seorang untuk masuk ikut gate tu.

3) Kemudian, pegawai yang check/monitor beg tu tiba-tiba tahan aku. Dia tanya "ada apa dalam beg kau ni? Cuba kau buka". Aku tahu aku tak bawa benda2 yang berbahaya jadi aku ignore je apa dia cakap. Aku cuma bawak patung Spongebob untuk adik aku, salah ke? Dan dia buat benda yang sama kepada Acap. Dia suruh acap buka beg, dan dia marah Acap..Dia kata, "Kenapa bawa madu banyak sangat? Kau tak boleh bawak banyak2 ni.!" Nak tau berapa botol madu yang acap bawa? Cuma 4 botol! Tu semua alasan nak duit tips! Aku tak taulah acap bagi ke tak duit tips tu tapi aku memang tak bagi!

4) Kemudian, timbang bagasi. Setelah buat grouping weighing, kami terlebih 5 kg. Ceh, 5 kg je pun (bak kata Nisa Hasyim...hihi). Tapi orang yang timbang beg tu kata "kalau nak settle, kena bagi duit." Dan aku tak tau apa yang terjadi lepas tu sebab aku sakit hati sangat sampai aku tak nak ambil tahu. Tak tau lah acap bagi ke tidak. Masalahnya pegawai lain yang ada kat situ buat derk je tengok kawan dia yang timbang beg tu minta duit kat kami. Boleh subahat plak. ceh!

5) Aku ingat group kami je kena "tipu". Rupanya group2 budak melayu yang lain pun kena tipu. Ada seorang budak ni (dari Cairo kot), tiba2 out of no where ada orang "volunteer" nak tolak troli begnya masuk ke dalam. Bila dah sampai, dia minta duit dengan bayaran yang tinggi coz kalau tak dia takkan pulangkan beg troli tu. Isy, itu perangkap nama dia. Jahat!

Dear Egyptian, no matter how many times you do riot
No matter how many times you change your president
But if you don't change your attitude and manner, you will stay like this forever

Pada hari ini, bermulanya Ramadan 1433 di Malaysia. :)
Had a great journey with Acap J, Khairul Afizal, Akhtar, Shuk Suliman and Nisa Hashim, Nor Jannah, Sabirah, Amalina dan Kak Jah.

Tuesday, July 31, 2012

Ramadan di Mesir

Bismillahirrahmanirrahim....

Alhamdulillah, sekarang kita dah berada di pertengahan bulan Ramadan. Cepat sungguh masa berlalu. Dan honestly, walaupun aku rasa tak sabar nak balik Malaysia untuk beraya bersama keluarga, tapi pada masa yang sama aku rasa sedih nak tinggalkan Mesir di waktu bulan Ramadan. Antara sebabnya ialah...

1) Di Mesir , Ramadannya meriah , Syawalnya sederhana. Sedangkan di Malaysia Syawalnya meriah tapi Ramadannya cuma bazaar je meriah.

2) Di bulan Ramadan di Mesir, boleh tengok orang baca Quran di mana-mana dan tak kira siapa. Konduktor tram, pak guard, professor, doktor, pekedai, mekanik semua ada Al-Quran di tangan dan banyak membaca Al-Quran. Kalau di Malaysia, nak tengok orang bawak pun susah, inikan pula nak baca.

3) Solat fardhu jemaahnya meriah. Sewaktu bukan bulan Ramadan pun solat jemaahnya sudah meriah, bila bulan Ramadan sudah tentu bertambah-tambah meriah. Sampai solat di tengah2 jalan. Tak kira pangkat dan usia, semua turut solat jemaah sekali. Solat bersama-sama. Kalau di Malaysia, susah nak tengok orang pakai baju kot atau blazer solat di tepi-tepi jalan, susah nak tengok orang berpangkat nak solat di sebelah mekanik atau buruh bina bangunan. Maklumlah takut kotor pulak baju mahal-mahal kalau tersentuh dengan tukang sapu sampah/mekanik/orang buat bangunan. Malah menteri cuma solat dalam kalangan menteri, ada sesetengah tu tak nak solat dengan jemaah yang menyebelahi politik lain.

4) Talking about food, sebenarnya kat Mesir pun banyak makanan sendiri yang unik. Ada roti nama dia Taif/Toif kalau x silap. Roti bulat-bulat leper, kecik je. Comel sangat, sedap pulak tu. Banyak lagi makanan lain yang ada bulan ramadan je. Kalau di Malaysia, bazaar popular dengan air tebu, air soya tapi di Mesir popular dengan air Subya (betul ke aku eja nih?), 'Enab (anggur), Tamar hindi dan sebagainya. Sama je!

5) Dan yang paling aku suka ramadan di Mesir ialah solat tarawih di Masjid Ibrahim. Best! Tu je aku boleh cakap. Aku siap boleh dapat kawan baru lagi kat solat tarawih. Waktu tazkirah (gap antara 4 rakaat solat tarawih), orang sebelah selalu tanya nama, borak-borak siap ajak datang rumah la...Dan ada yang harap boleh jumpa lagi di mana2 di masa akan datang. Terharu aiseh~!

Okay, laptop aku pun dah panas. Nak sahur lagi...Buh bye la kengkawan. InshaAllah lusa aku da nak balik Msia. :)

Saturday, July 28, 2012

Bukan Jual Mahal

Hari tu borak-borak dengan kawan-kawan. Seorang kawan aku tiba-tiba mengeluarkan kenyataan begini,


"Perempuan ni jual mahal, orang nak tapi dia tolak. Katanya nak fokus study dan masih belum bersedia. Tapi dalam status facebook, selalu post pasal mencari prince charming lah, nak jadi pelengkap hidup lelaki lah apa lah. Aku tak faham perempuan ni. Kata tak nak tapi status facebook cakap sedang 'menunggu'?


Dan kawan aku yang lain menjawab kenyataan itu. Memang ada benarnya..Jawapannya lebih kurang begini.

Bukan jual mahal, tapi sebenarnya orang yang ditunggu tu orang lain, tapi yang merisiknya orang lain. Jadi perempuan ni terpaksa lah tolak. Status facebook 'menunggu' tu as if satu sindiran la untuk orang yang ditunggu tu supaya cepat-cepat masuk meminang. Cuba kalau orang yg kau tak nak tu confess kat kau, and at the same time kau dah ada someone else in mind, kau akan terima bulat-bulat orang yang confess kat kau tu? Mesti fikir 2-3 kali juga kan?


O yeah? So girls are so picky in choosing partner? Honestly, I think they do have right to choose their partner too. Bukan terlalu memilih, tapi mereka dah ada orang lain dan masih menunggu orang tu. That's what I guess lah!  My conclusion : mereka bukan jual mahal tapi menunggu orang lain. Hope it's not one-sided love. Kalau tak sampai ke tua la kau menunggu.

Let them wait for their perfect prince. I'm obviously not your prince charming coz I'm not perfect. Your prince charming is in another castle. (Macam game super mario plak dah!)

Girls say: "If you want to make us your chef, be our imam first!"

Guys say. " If you want to find your prince charming, you have to behave well like a princess first!"

p/s: Have you ever heard a term called "single but not available"?

Friday, July 20, 2012

O Allah, Please Save Islam

Alhamdulillah, I just returned home from Masjid for Fajr prayer. Then I logged in my facebook as usual. Guess what I've found in the news feed? They are all statuses about saving Islam, saving Muslims in Myanmar, Syria,  Palestine and Indonesia. Alhamdulillah, there are still somebody out there that care of what is happening to Muslims in all over the world. They keep getting updated on the latest news.

We may not be able to help them by going there and joining them to fight for their right, but at least we could share these news and make everybody noticed of what is happening to our Muslim brothers and sisters there.
At least we can remind other people to keep on praying for them. 

We may not be able to join them to fight, and we may do not have enough money to donate but at least we can pray for them. Do you know the power of a prayer? Do you believe that your prayer can do a miracle and change the world? I do!

Here some pictures and statuses that I've found from facebook....

SYRIA

Our brothers in Syria is breaking their fast...We eat luxurious food while they just eat some dates and sweets. Did you noticed what is written on the bricks? 


MYANMAR 

Do you know what is happening in Myanmar? Our Muslim brothers are keep on being killed by Buddhist there. No one came for help because "we" prefer to watch them being killed on tv.

INDONESIA


This is a video of a project named Save Maryam.  Majority of people who live in Indonesia are Muslims but every year,  2 million people in Indonesia leave Islam for Christianity. So, are you just prefer to see our Muslim sisters and brothers to convert into Christian?

MALAYSIA

Just a stupid, rubbish Malaysian newspaper. Guess what's written? They called Muslims in Syria as terrorists. I just can't believe and don't know why they wrote so. 
Malaysia itself is a Muslim country, but its newspaper says other Muslims as terrorists?

Do you know why stupid people become reporters and authors of newspaper in Malaysia? The answer is ; because all smart people prefer not to tell lies and accuses! Only stupid people do.


EGYPT
This is a facebook status from a friend of mine. Summary : 2nd night of Tarawih prayer [تراويح]‎ ,at football field in Faculty of Engineering, Alexandria University of Egypt. She was amazed with the recited Du'a Qunut. The contents of the Du'a are :

- Praying to Allah so that He helps their leader (president) in managing their country.
- Praying to Allah so that economy in Egypt will be improved.
- Praying to Allah so that He saves Egypt and always keeps Egypt in peace.
- Praying to Allah so that He helps all Muslims ALL over the world.
- Praying to Allah so that He saves Muslims in Syria and Burma (Myanmar)
******
Tarawih prayer in Egypt at Masjid Ibrahim. So many people right? Do you see thousands of people praying tarawih like this in your country? I can't find this in my country.

No doubt, I will miss Egypt so much when I return to my country soon. What she said is true, one of the things that makes Ramadhan in Egypt really meaningful is the Du'a Qunut. I never find Imam reciting Du'a Qunut like this in Malaysia (or I am the one who still can't find it). 

Please, pray for Muslims in all over the world. They need our help. :)

p/s : My English is bad. Please ignore the grammar mistakes and inappropriate vocabulary.

Thursday, July 19, 2012

Ramadan Datang Lagi~

Alhamdulillah....Esok (jumaat) di Mesir sudah mula berpuasa. Dan aku ada azam untuk puasa kali ni. Azam bukan dipasang pada awal tahun sahaja, tapi setiap kali Ramadan pun kena pasang azam. Kalau bagi kebanyakan orang, mungkin ada yang ingin baca Quran dari mula sampai khatam.

Tapi bagi aku, aku berazam nak khatam al-Quran dengan bermula dari muka surat yang aku tengah baca sekarang. Maksud aku, bukan dari mula, bukan dari page 1. Yup, kemampuan setiap orang lain-lain. Hihi...Aku pun berharap aku lebih istiqamah dalam beribadah.

Lagi satu!
Nak kurangkan marah dan perbanyakkan senyum

Huh...Memang susah! Tapi harap2 boleh...Tadi tarawih pertama cuma di masjid belakang rumah. InshaAllah esok di Masjid Ibrahem. :)

Wednesday, July 18, 2012

Subjek Elektif

Alhamdulillah, exam final dah pun habis dan sekarang cuma ada kelas elektif. Honestly, walaupun ini kelas elektif, tapi apa yang diajar tu aku rasa sangat berguna (walaupun aku tak berapa nak faham..haha) Dan InshaAllah apa yang diajar ni mesti akan digunakan waktu kerja jadi doktor nanti. Dan aku rasa sepatutnya kelas elektif ni kena "rotate", supaya semua orang dapat merasa semua kursus serba sedikit. Tidaklah kita cuma dapat tahu ilmu dari kursus yang kita pilih sahaja.

Terbaca status seorang sahabat, ayat dia lebih kurang macam ni...

"Kelas elektif tak bermaksud kelas tu kita boleh tidak hadir hanya kerana ianya bukan kursus wajib,
tapi elektif tu bermaksud pilihan!"

Yup, sangat setuju. Tapi sebenarnya ketidakhadiran ni pun mungkin sebab terlalu dengar sangat cakap senior. Senior cakap kononnya kalau tak pergi kelas elektif ni pun tidak apa-apa, sebab kalau tak datang pun boleh je ambil exam. Dan senior kata lagi, kalau exam pun result bukannya keluar dan kita takkan tahu result elektif ni macam mana. Aku rasa kata-kata senior tu yang membuatkan kita terikut-ikut untuk turut tidak hadir.

Maaf saya cakap di sini. Tapi saya rasa tak semua kata-kata senior kita perlu ikut. Kalau yang baik tu memang kita sangat-sangat kena ikut, tapi pasal ini tak perlu ikut kot. Bukan apa, sebab mereka (senior2) pun masih belum graduate lagi, dan mereka pun belum tahu apa akibat kalau kehadiran ke kelas elektif tidak cukup. Mungkin tak hadir ke kelas elektif pun tidak apa kata mereka, tapi siapa tahu kalau2 disebabkan ponteng di waktu 4th year, kita perlu menerima akibat di akhir 6th year? Kita tak tahu kan? Wallahualam...

Apa-apa pun, aku bukannya rajin sangat nak pergi kelas lebih-lebih lagi exam dah habis. Tapi tak mahu ambil apa-apa risiko. Apa-apa yang kita buat ni pun, mungkin kita tak dapat balasannya dengan segera. Tapi siapa tahu kalau-kalau balasan itu akan menimpa di tahun yang lain?

Apa-apa pun ini pendapat aku je la...Bimbang juga aku kalau kredit hour tak cukup, nanti tiba-tiba 6th year tak boleh nak grad sebab kedatangan elektif tak cukup. Senior tak grad lagi so diorang tak tau lagi kan? Huhu...

p/s : Aku bukan tak suka orang tak datang kelas elektif. Tidak! Ini pendapat aku je. Lantak lah kalau tak nak hadir pun. Ni cuma pendapat ye. When it comes to opinion, there's no such thing as right or wrong! Peace~!

Saturday, July 14, 2012

Takut Pulak Nak Exam!

Hari ni saya sangat stress. Stress sebab tak habis baca lagi. (Kalau dah tahu x habis baca lagi kau tulis blog ni pehal? Pergi baca buku la!!!)

Haha...Menulis blog ni boleh la kurangkan stress sekilo dua. Aku terlampau bimbang sampai dah give up nak baca. Lagi 70 page lagi tak terbaca. Sempat ke nak habiskan 70 page dalam satu malam? Haih..aku ni bukan boleh baca mengikut tahap kelajuan cahaya macam kawan2 aku buat. Aku ni baca satu perenggan ada la jugak setengah jam. Haha...

Susah jugak eh belajar nak jadi doktor ni? Haih...Rugi tak jadi artis youtube, tak yah baca banyak-banyak. (Apa aku merepek ni ya Allah!) Apa-apa hal pun esok all the best lah untuk aku (tak malu wish diri sendiri, nampak sangat forever alone).

Kepada semua manusia yang bakal menduduki exam tak kira la anda siapa pun, apa pun course anda dan di tahun mana pun anda, good luck lah! Itu je. Esok apa yang aku tahu, lepas habis exam nak pergi Cinnabon dengan Anis (yeay, nama anis masuk blog. Tahniah!). Eh, ini bukan ikhtilat ye. Ini Anis versi lelaki.

Okay ah, sebelum saya melalut dengan lebih jayanya, ingin saya memohon maaf kepada sesiapa yg saya pernah buat salah dari hujung rambut sampai ke hujung tempurung lutut atas kesilapan yang saya dah lakukan. (sekejap "saya" sekejap "aku" :P). All the best esok!

Good luck!

p/s : Memang mengharapkan luck semata-mata ni!

Monday, July 9, 2012

Hamba Exam

Saya stress study. Macam nak gila. Aku study baru berapa page, orang lain dah nak habis satu buku.

Aku baca satu ayat 5-6 kali. Tak paham-paham jugak. Tak masuk dalam kepala hotak pun.

Aku suruh orang ajar. Okay, boleh paham. Tapi tak ingat, sekadar paham macam tu je.

Masuk telinga kanan, keluar telinga kiri.

Orang kata ilmu ni cahaya. Cahaya mungkin susah nak masuk sebab hati gelap. Gelap dek maksiat yang aku buat sebelum ni.

Dosa aku memang menggunung tinggi, lebih tinggi dari Everest. Kalau dosa setinggi itu, mana mungkin cahaya ilmi dapat masuk ke dalam hati ni?

Ya Allah, ampunilah dosa ku. Terimalah taubat ku.

p/s : Jauhkan lah aku dari menjadi hamba exam. Jadikanlah aku sebagai hambaMu yang Satu. Amin~

Sunday, July 8, 2012

Berubah

Bismillahirrahmanirrahim....

Cakap pasal berubah ni memang susah. Banyak dugaannya. Cousin perempuan aku nak start pakai tudung labuh, tapi dia bimbang kalau rakan-rakan cakap dia buang tebiat. Kenapa kalau orang nak berubah kita kena ejek?

Aku pun sebelum ni jarang solat jemaah di masjid. Tapi sejak kebelakangan ni Alhamdulillah selalu jugak la latih diri ni untuk rajin melangkah ke masjid. Ada yang bila melihat aku di masjid, sengih-sengih tersenyum sinis. Ada yang tanya,

"Ni sejak bila jadi orang masjid ni? Solat jemaah sebab nak exam je ke?"

Ya Allah..Aku tak tahulah samada kata-kata tu cuma gurauan atau apa. Tapi aku rasa kalau orang nak berubah jadi baik, dengar kata-kata macam tu, seseorang tu boleh rasa down dan tak jadi nak berubah!

Dan kalau kita nampak orang jahat pun, mungkin dia selalu menipu, selalu mencuri, selalu suka buat benda-benda tak senonoh, apa hak kita untuk membenci dia? Perlu ke kita memulaukan dia dan mengutuk dia? Siapa tahu kalau suatu hari nanti, bila dia dapat hidayah, amalan dia akan jadi jauh lebih banyak dari kita?



Kalau jumpa orang yang agak menyimpang dari jalan Allah, sepatutnya kenalah nasihat dan bagi sokongan. Dan kalau nak tegur pun kenalah cara berhikmah, jangan menegur sampai memalukan dan sampai membuka aib dia di hadapan orang lain. Tak perlulah menyebarkan  berita tentang "kejahatan" dia di sana sini. Kalau kita simpan aib orang, Allah pun akan simpan aib kita! Cuba kita nasihat dia elok-elok.


Dan kita pun janganlah nak menjauhkan diri dari dia kononnya bimbang jika "diheret" sekali masuk ke neraka. Haih~ Dah tu boleh lepas tangan macam tu je ke? Cuma menjauhkan diri/memulaukan dia itu sudah cukup? Cuba kita layan dia macam biasa, dan jangan perli-perli dia dengan perkara hitam yang dia pernah lakukan. Dan kalau boleh jangan disebut-sebut pun perkara yang lama. Apa yang lepas tu biarlah lepas, sekarang kena berubah jadi baik. Yang kelam biar jadi silam, jangan diungkit-ungkit.


Mungkin anda lihat saya seorang yang jenis sosial sedikit, mungkin kelihatan agak liar, suka mengumpat, memburukkan orang lain, membohong, buat perkara-perkara tak senonoh dan pelbagai lagi sifat mazmumah dalam diri ini. Tapi sesungguhnya saya sendiri sangat malu dengan dosa/maksiat yang telah saya lakukan tu, sedikit pun saya tidak bangga dengan maksiat yang saya lakukan. Jadi, janganlah menghina atau perli saya, sebaliknya nasihatilah saya. :)

p/s : Nasihat elok-elok, inshaAllah saya terima. Saya bukan jenis tak makan nasihat. Doakan saya jadi baik. Amin~

Thursday, July 5, 2012

Jaga Hati atau Jaga Diri?



Alhamdulillah, satu paper dah selesai. Tinggal lagi 3 paper and the next exam is Paediatrics.  Memang banyak nak kena baca sampai kadang-kadang rasa macam nak give up.

Semalam baca topik Acute Viral Hepatitis. Yup, memang aku tahu HCV (Hepatitis C) tak boleh merebak melalui sentuhan, tapi HCV ni cuma merebak melalui darah atau jarum suntikan. Semalam kami (ahli study group) berbincang sesama sendiri. Bagaimana kalau sebelum ni kami pernah "palpate" pesakit dengan bare hand (tanpa memakai sarung tangan), adakah HCV boleh menjangkiti kami sekiranya ada small cut/laceration di tangan kami? Bagaimana kalau small cut tu not visible by naked eye?

Bimbang juga kalau kena liver cirrhosis. *Fact - After acquiring HCV, it takes 10-15 years for the patient to develop liver cirrhosis. Aiyo...HCV ni boleh buat chronic infection dan incident persistent infection nya ialah sebanyak 85-100%. Bimbang kami bimbang. Alham ada cadangkan supaya kami buat "screening" bila di Malaysia nanti.

Tapi apa yang aku lebih takut ialah ada suatu hari tu, aku berborak-borak dengan seorang pesakit ni (waktu tu masa clinical round dah habis, tapi aku masih di situ) untuk ambil history patient dan berlatih buat palpation. Sementara menunggu doktor, pesakit tu (seorang mak cik )menawarkan aku jus oren. Aku menolak, tapi dia "insist" untuk aku minum. Air jus dituang ke dalam cawan yang selalu digunakannya. Bila dia menghulurkan cawan kepada aku, aku menerimanya lambat-lambat. Aku teragak-agak nak minum. Kemudian pesakit itu perasan dan dia tanya aku, 

"Kau tak sanggup nak minum guna cawan aku ke? Sebab aku ada penyakit?"

Aku bimbang jika aku buat dia kecil hati. Aku terus jawab, 



"Tak! Aku tak bimbang sebab penyakit kamu ni tak merebak melalui cawan". Kata aku sambil memaksa diri untuk mengukirkan senyuman.

Bibir cawan aku dekatkan ke mulut, masih belum menelan walau seteguk pun air jus itu. Kemudian mak cik itu memandang aku. Dek kerana bimbang aku membuat mak cik itu kecil hati, aku terus minum jus di dalam cawan itu sampai habis.

Secara jujur, memang aku tahu HCV tidak merebak melalui air liur secara teori, tapi aku tetap bimbang jika dijangkiti. Apa yang aku belajar tu cuma secara teori, tapi secara realitinya? Memang aku sangat bimbang. Selepas selesai minum, aku terus meminta diri untuk berjumpa dengan doktor. Apabila pulang ke rumah, aku masih bimbang. Bimbang kalau-kalau aku dijangkiti.


Betullah orang kata, jadi doktor ni kena banyak berkorban. Nak belajar medik ni susah, nak kerja pun susah. Siapa kata jadi doktor ni hidup senang? Hidup senang kerana gaji mahal? Kamu tahu kenapa gaji doktor ni mahal? Kerana doktor sangat berisiko tinggi untuk terkena penyakit merbahaya seperti AIDS dan HCV.

Ya Allah, semoga aku dijauhkan dari penyakit-penyakit yang tak diingini. Amin~

p/s: Susah hidup ni kalau asyik nak jaga hati orang lain. Bimbang jika terbuat orang kecil hati.

Friday, June 29, 2012

You're Not Helping


Some students do not study properly, but manage to pass by either dishonestly carrying answers into the examination room or by looking at the examination papers of others.

Some have even gone to the level of using radio receivers. In fact, for the past few years, Muslim students in Bangladesh have regularly rioted around examination time for the right to cheat. Such behaviour is totally un-Islamic. It is cheating no matter what name people might call it or what excuses might be given for it.

Islaam is firmly opposed to cheating in any of its forms. Those who supply answers for cheaters often claim that they are not cheating, but merely helping those in need. “Friends must help each other,” they say. But Allaah has forbidden helping others in sin.

He said in the Qur’aan: { وَتَعَاوَنُوا عَلَى الْبِرِّ وَالتَّقْوَى وَلاَ تَعَاوَنُوا عَلَى اْلإِثْمِ وَالْعُدْوَانِ}

“Help each other in righteousness and piety, but do not help each other in sin and aggression.”

Huh~Why are you looking at my paper?