Saturday, January 28, 2012

Berpantang

Seperti yang aku tulis dalam post sebelum ni, ni kononnya post sequel lah kot. Tadi nak jumpa doktor yang examine aku hari tu, tapi doktor tu tak datang. Jadi, aku cuma consult doktor di department aku sendiri.

Dr.Omar, doktor Haematology Department cakap chest pain dan abdominal pain aku ni disebabkan oleh acid reflux. Itu adalah provisional diagnosis yang dibuat oleh doktor Omar (diagnosis yang cuma dibuat berdasarkan history, tanpa apa-apa examination atau lab investigation.)

Doktor kata, kena change lifestyle selain dari makan ubat. Pesan beliau :

1) Kurangkan makan makanan pedas
What?? I loooooove spicy food~! (Y_Y)


2) JANGAN makan oily food dan fast food
No more McD?? MacChicken? Quarter pounder?? Hardees? kfc? (o_O)


3) Kurangkan minum minuman berkafein
How am I going to stay up at night without nescafe? How about my minum petang "teh o " panas? ( -_-")


4) Jangan makan coklat. COKLAT! CHOCOLATE!!!!
I can't live without chocolate (T_T)


5) Jangan tidur/baring sejurus selepas makan
(x_x)

Tanpa semua makanan-makanan yang disebut diatas, aku rasa aku xde life! Tapi mesti ada hikmah semua ni kan? Kan?

p/s : Once you suffer from any diseases and you start thinking of the cause, think of your lifestyle first, then you can proceed with other possibilities!

3 comments:

hannaraz said...

moga cepat sembuh :)..

abu said...

kirim salam doc omar

Khairi Malik said...

hannaraz = terima kasih

abu = die kenal nko ke?