Friday, March 16, 2012

Bestnya Mereka~

Hari tu dalam perjalanan nak ke kelas Arab dari Syatby ke Gami' Ibrahim, terserempak dengan senior 6th year. Senior satu sekolah dulu jugak.

Mula-mula dia tanya,
" Balik Malaysia ke tahun ni?"

Aku : InshaAllah balik kot. Nak buat attachment. Abang balik ke?

Tetiba pulak aku tertanya soalan yang kurang bijak tu. Senior tu pun cakap,

"Lorh~ Mestilah balik. Abang kan dah tahun akhir dah ni!"

Ceit~! How come I could forget that. Whoa~ Bestnya diorang. Dah nak habis da..Lagi beberapa bulan je nak graduate.

Aku ni? Lagi 2 tahun lebih; tu pun kalau lulus tiap-tiap semester. Tapi kan, bila fikir-fikir balik aku rasa dua tahun tu sekejap je. Buktinya, masuk SASER dulu pun rasa macam 2 tahun tu lama sangat bila baru mendaftar tu. Last-last bila dah habis rasa rindu pulak zaman sekolah.

Aku rasa pejam-celik pejam celik sekejap je dah masuk tahun 4. Rasa macam baru lagi masuk kelas persediaan untuk datang ke Mesir. Aku masih ingat lagi macam mana waktu aku mula-mula sampai ke Mesir waktu tahun 1 tu. Sekejap je rupanya~
Kucing yang merenung masa depan~

So, tak mahu mengeluh dah lepas ni. Aku nak enjoy belajar kat Mesir ni puas-puas, dan nak grab advantage nak ambil semua ilmu yang ada kat mesir ni sementara aku masih di sini. Nak belajar Arab, ilmu agama sikit dan medik of course!

Lepas ni, dah tak mau fikir "bila la aku nak habis belajar ni". Yang penting, study kena enjoy! Jangan stres-stres, senyum selalu. Kau senyum je tiap masa, lantak la orang nak kata kau gila pun. Janji hormon endorphin tu keluar dan buat kau rasa bahagia. Kalau kau masam-masam muka, nanti hormon kortisol (cortisol) pulak yang dirembes lalu membuat kau stress. Cewah~

Okay la, patik nak membaca buku Obstetric ni. Patik rasa patik nak jadi seorang Gynecologist yang berjaya la suatu hari nanti. Kalau susah, patik ambik family medicine je kot. Haha~ Chow!

p/s : Bila difikir-fikir balik, 4 tahun tu x sempat nak belajar semua benda sebenarnya. Bukannya lama pun, sekejap sangat sampai tak sempat. Haih~

2 comments:

ijA said...

all the best..setting comment buatlah pop up window ke lagi senang..

Gynecologist bahagian apa ek?

Khairi Malik said...

Tq for wishing. Hehe...akan dipertimbangkan pasal pop up window coz ada yg tk suka.

gynecologist tu kirannya sakit puan la..general.