Saturday, March 10, 2012

EDD

Alhamdulillah, tadi hari pertama masuk O&G Department. Aku rasa aku suka O&G sebab nampak macam best. Tapi orang fikir lain pulak bila aku cakap aku suka O&G; orang cakap aku gatal sebab suka belajar benda-benda bab orang perempuan nih. Haih~ Manusia2x...Tak tahu la apa lagi yang dia tak puas hati dengan aku ni. Takpe la...kalau dia rasa dia bahagia buat macam tu, aku pun senang hati.

Tadi belajar pasal EDD iaitu Estimated Due Date atau pun Expected Delivery Date. Aku pun tak tahu mana satu yang betul. Hentam saja lah labu! Ni cara nak mengira tarikh beranak. Sebelum cari EDD, kena cari LMP (Last Menstrual Period). Sebab apa kena cari LMP dulu? Sebab Pregnancy selalunya dikira sejak hari pertama LMP. Pregnancies are dated in weeks starting from the first day of a woman's last menstrual period (LMP).

Starting from the first day of LMP, we have to add 9 Months and 7 Days. Contohnya kalau dia start LMP pada 10/3/2012, maksudnya EDD (tarikh beranak) dia adalah pada 17 Disember 2012. Tapi tak semestinya dia akan melahirkan anak pada tarikh EDD tu. Mungkin jadi lebih cepat atau lebih lewat. Full term baby ialah baby yang dilahirkan selepas mak dia mengandungkan dia selama 37 Weeks to 41 Weeks(lebih kurang 9 bulan). Tapi tak semua baby adalah full term. Kalau mencapai age of viability sudah cukup iaitu more than 28 weeks (7 bulan).

Hihi...aku excited sikit belajar ni sebab aku adalah salah seorang yang lahir tak cukup bulan. I wasn't a full term baby. Maksudnya arwah mak aku kandungkan aku lebih kurang 28 minggu je, lepas tu aku lahir. Kiranya tak mencapai lah tahap full term baby 37 weeks tu. Okay, let's start counting bila sepatutnya aku dilahirkan.

Aku lahir pada 1 September 1990, tapi tak cukup bulan. Kiranya
37 - 28 = 9 weeks
9 weeks = 2 months and 1 week remaining
Jadi, aku sebenarnya patut lahir pada 8 November 1990!

Jadi, LMP arwah mak aku ialah....
8 November 1990 - 9 months 7 days
LMP = 1 February 1990!

Okay, mengarut je aku ni. Excited sangat dapat mengira tarikh lahir sebenar. Padahal ini anggaran je, bukan tepat pun. Aku rasa aku mungkin jatuh cinta dengan O&G. :)

2 comments:

Anonymous said...

comel la gaya bahasa awak ni..hehe

Anonymous said...

comel la gaya bahasa awak ni..hehe