Wednesday, May 23, 2012

Budak Cepat Mengikut

Dah dua minggu lebih rasanya masuk round Paediatric ni. Memang seronok jumpa kanak-kanak riang ribena. Paediatric hospital is the place where you can find a lot of cute creatures besides kindergarten. Ape aku merepek ni sebnanye?

Heh~ Baru-baru ni belajar tentang growth and development of child. Memang tajuk ni seronok terutama bila tengok primitive reflex mereka. Subhanallah, betapa penyayangnya Allah SWT kat kita kan? Iya lah, cuba bayangkan semenjak kita baby lagi Allah dah beri kita dengan " primitive reflex" .kiranya macam mereka at least boleh "defend" diri mereka bila dalam keadaan bahaya kan?

Kalau kita nak campak baby, mereka tunjuk parachute reflex, kalau kepala dia nak terjatuh ke belakang dia ada Moro reflex. Dan ada banyak lagi reflex yang lain. Selain dari defend diri mereka sendiri, primitive reflex ni juga sangat comel dan boleh menghiburkan orang dewasa contohnya palmar grisp reflex. Letak je satu jari kat telapak tangan bayi, bayi akan secara automatik genggap jari kita. Subhanallah, comel sungguh!

Tapi aku sebenarnya tertarik dengan satu fact ni.

" At the age of 18 months, baby will start to mimic action of others."

So, what I would like to say here is: please teach them good things! Don't let them follow your bad habit. Ni tidak, ada sesetengah mak bapak yang kecik-kecik lagi dah ajar anak buat sign/symbol f*ck guna tangan. Lepas tu ada yang ajar mencarut. Yang kes kat Indonesia tu? Kecik-kecik dah diajar merokok. Haih~

Lagi satu, aku rasa tak perlu kot nak ajar bebudak menyanyi dan menari. Benda tu tak perlu diajar, sedangkan nanti diorang tengok diorang pun akan terikut-ikut sendiri. Kalau diajar dari kecil, apatah lagi? Memang profesional habis la mereka. Tak gitu? Itu la yang sampai ada masuk bintang kecil la, idola kecil la besar nanti jadi penyanyi pelakon pandai pakai seksi-seksi. Sebab apa? sebab dari kecik lagi dah diajar sebegitu.
see this picture? Baby ni nak ikut papa dia buat push up! Haha...comel~

Tengok kat dalam tv, mak bapak bangga bila anak-anak mereka dapat masuk idola kecil dan tom-tom bak siap menari-nari lagi tu. Siap ada yang dah pandai buat gelek dangdut padahal umur baru 5-6 tahun. Haih~ Aku tengok rancangan Idola Kecil dan Tom-tom Bak tu ramai bukan main peserta dia siap bertukar-tukar tiap2 minggu, tapi rancangan Mari Mengaji cuma 6 orang je dan itu pun muka yang sama tiap minggu. Haih..kantoi aku pun tengok idola kecil dan tom-tom bak kan ? Kalau x macam mana aku tau. haha...

Teringat aku pernah tengok satu scene dari Malaysian Idol kalau x silap. Peserta ni x lepas ujibakat, kemudian mak dia memujuk...

"Takpe, jangan risau. Kita ada banyak lagi. Kita ada Bintang RTM, Akademi Fantasia, Mentor...."

Bagus la tu....

p/s : Budak kecil ibarat kain putih dan terpulang kepada orang sekeliling untuk mencoraknya. Kalau aku, aku nak corak anak perempuan dengan corak batik. Kalau anak laki, corak kain pelikat. muahahaha...biarkan putih bole?

No comments: