Tuesday, May 29, 2012

Kekurangan Protein

Bismillahirrahmanirrahim.....

Hari ni rasa macam xde mood nak study. Okay nak cerita tadi di dalam clinical round, kami dapat satu patient umur lebih kurang 3 bulan. Complaining of diarrhea and failure to gain weight. Kami buat history-taking macam biasa dan rasanya ada beberapa antara kami yang buat examination terhadap pesakit tu.

Dari pandangan mata, memang nampak bayi ni tak ada lah kecil mana (tapi still dalam kategori kecil), so I kept on asking myself "if the patient is not small enough, just fed some milk and he will be bigger soon".

Bila doktor masuk ke kelas, doktor bincang dengan kami tentang history pesakit ini tadi. Sesudah selesai, doktor meminta si ibu untuk menanggalkan pakaian si pesakit ini tadi. Bila pakaian ditanggal, baru aku dapat lihat betapa kurusnya bayi ni. Ya Allah, aku pun tak sangka betapa kurusnya bayi ni seolah-olah tiada daging langsung (marked muscle wasting!)

Pengajaran #1 : When examining the patient, you have to take off the patient's clothes first because you never know what are lying under them.

 Sebelum pakaian ditanggal, bayi ni nampak macam normal je tapi bila pakaian ditanggal? Jeng jeng jeng.....!!! Kurus kemain~! Di kaki bayi ni ada soft pitting oedema; a sign of protein deficiency I think. Kasihan sungguh bila tengok bayi yang comel sepatutnya sihat dan tembam, tetapi menjadi kurus begini.


 Saya pun nak makan. Ngap!

Doktor ada pesan, when you first time try to feed the baby, you have to feed the breast milk first! Don't give formula milk from the start because this will cause nipple confusion. If you feed them with formula milk before breast milk, the baby will think the formula milk is their main food! And later they will refuse breastmilk. Susu ibu perlu diutamakan sebelum susu formula

Selepas melahirkan anak, susu ibu mengandungi "colostrum" yang mengandungi kandungan protein yang tinggi dan membantu dalam tumbesaran anak-anak. Kalau bayi dah biasa dengan susu formula, nanti bayi dah tak mahu langsung dengan susu ibu yang mengandungi "colostrum" ni. So, macam mana anak nak besar? Haih~

Pengajaran #2 : When examining paediatric patient, nutritional status is one of the most important thing to be asked. You have to ask " Does the mother fed her child well? Fed with what? How she fed the baby and how much?

Dan aku tetiba terfikir, ada sesetengah orang sampai kurus kemain sebab tak cukup makan sebab masalah kewangan dan hilang selera makan dek ditimpa penyakit kronik. Tapi kita sedap bukan main makan macam-macam sampai jadi obesiti lagi. Duit "dilaburkan" beli makanan mahal-mahal sedap-sedap padahal agak-agak apalah mereka yang menghidapi PEM (Protein-Energy Malnutrition) ni makan? Haih~

 Ni bukan pesakit. Ini adik saya ye...Nama dia Anis. Abang Chik dia ni rindu sangat kat dia.

Pengajaran #3 : Sentiasa bersyukur! Kita dapat makan sedap-sedap sedangkan ada yang kurang bernasib baik. Mereka itu jangankan nak makan sedap-sedap, nak menjamah makanan pun mereka tak mampu langsung dek penyakit yang mereka alami. Ya Allah, jadikan kami insan yang selalu bersyukur. Amin~


p/s : Diagnosis pesakit ini ialah Marasmic-Kwashiorkor, sejenis PEM. Pesakit ini akan mempunyai berat badan kurang dari 60%  dari berat sebenar. Kalau pesakit tu sepatutnya 10 kg, pesakit PEM ni beratnya cuma kurang dari 6kg je.  Kesian kan? trima kasih kpd yg membetulkan. :)

2 comments:

Anonymous said...

assalamualaikum, just nk betulkn. marasmic-kwashiarkor occur when the patiet weight is less than 60% of the average... wallahuallam

Khairi Malik said...

wasalam...dah betulkan da. terima kasih sangat2 sebab tegur. :)