Saturday, July 28, 2012

Bukan Jual Mahal

Hari tu borak-borak dengan kawan-kawan. Seorang kawan aku tiba-tiba mengeluarkan kenyataan begini,


"Perempuan ni jual mahal, orang nak tapi dia tolak. Katanya nak fokus study dan masih belum bersedia. Tapi dalam status facebook, selalu post pasal mencari prince charming lah, nak jadi pelengkap hidup lelaki lah apa lah. Aku tak faham perempuan ni. Kata tak nak tapi status facebook cakap sedang 'menunggu'?


Dan kawan aku yang lain menjawab kenyataan itu. Memang ada benarnya..Jawapannya lebih kurang begini.

Bukan jual mahal, tapi sebenarnya orang yang ditunggu tu orang lain, tapi yang merisiknya orang lain. Jadi perempuan ni terpaksa lah tolak. Status facebook 'menunggu' tu as if satu sindiran la untuk orang yang ditunggu tu supaya cepat-cepat masuk meminang. Cuba kalau orang yg kau tak nak tu confess kat kau, and at the same time kau dah ada someone else in mind, kau akan terima bulat-bulat orang yang confess kat kau tu? Mesti fikir 2-3 kali juga kan?


O yeah? So girls are so picky in choosing partner? Honestly, I think they do have right to choose their partner too. Bukan terlalu memilih, tapi mereka dah ada orang lain dan masih menunggu orang tu. That's what I guess lah!  My conclusion : mereka bukan jual mahal tapi menunggu orang lain. Hope it's not one-sided love. Kalau tak sampai ke tua la kau menunggu.

Let them wait for their perfect prince. I'm obviously not your prince charming coz I'm not perfect. Your prince charming is in another castle. (Macam game super mario plak dah!)

Girls say: "If you want to make us your chef, be our imam first!"

Guys say. " If you want to find your prince charming, you have to behave well like a princess first!"

p/s: Have you ever heard a term called "single but not available"?

No comments: