Tuesday, October 16, 2012

Congenital Anomaly

" If you find a congenital anomaly, search for other anomalies"

Doktor selalu pesan macam tu. Dalam minggu ni sahaja, aku dapat tengok 2 kes Down Syndrome. Kadang-kadang rasa sedih bila tengok kanak-kanak yang kena down syndrome ni. Wajah mereka comel, ada sesetengah dari mereka yang agak aktif dan ingin bermain seperti kanak-kanak lain.

Kes 1
Down syndrome associated with VSD.

The most common congenital heart disease in Down Syndrome patient is Endocardial Cushion Defect, the second one is VSD and the third one is Fallot Tetralogy. That's what my professor told us in class.

Comel budak perempuan ni. Sesekali budak ni tercungap-cungap untuk bernafas. Sangat kesian.

Kes 2
Down syndrome associated with Leukemia

Kali ni budak lelaki. Pun comel seperti kanak-kanak lain. Baik je budaknya. Kulitnya dipenuhi bintik merah purpura. Paling aku sedih bila dapat tahu yang budak ni ada bleeding tendency. Kesan cucukan cannula pun masih lagi berdarah. Rasa kasihan sangat.

Kadang-kadang rasa sedih bila tengok kanak-kanak yang comel ada penyakit yang berbahaya. Okay, itu sahaja. Tak ada point pun nak tulis sebenarnya. Adios~

p/s : It's important to ask about consanguinity. 




No comments: