Tuesday, November 27, 2012

Ambil Medik

Ramai je orang tanya aku, "Kenapa kau ambil medik? Memang nak jadi doktor sejak kecil ke?"

Huhu...Honestly, cita-cita aku time kecik ialah aku nak jadi seorang cikgu. Nak tahu sebab apa? Sebab aku boleh conteng papan hitam (time tu skolah still gune black board dengan kapur dan time tu aku suka sangat conteng papan hitam). Dan sekarang pun masih ada menyimpan impian nak jadi guru (sikit-sikit).

So, kenapa pulak aku ambik medik? Aku ambik medik ni sebab orang kata medik ni susah dan mencabar, so aku pun try la apply medik dan nak tengok sendiri betul ke orang cakap medik ni susah. Tengok-tengok dah 5th year dah pun ha. Lagi setahun je nak habis. And I found out that medik ni memang susah, tapi tak adalah sampai susah macam nak gila. Tak gila pun lagi InshaAllah.

Sebab tu aku ingat, nanti bila dah besar aku nak jadi lecturer yang mengajar medik. Orang kata susah sebab kena ambik PhD dulu baru boleh mengajar, kalau setakat ada degree dengan master je tak boleh jadi. So what? Dah itu minat aku nak buat macam mana. Haha...

Sekarang kena kuatkan teori. Memang betul, orang yang pandai teori TAK SEMESTINYA pandai skills. Tapi skills pun boleh dipelajari dan berlatih, itu bukan bakat.
 Tapi kalau orang tak pandai teori CONFIRM la tak pandai skills. Ya lah kan? Nak buat praktikal macam mana kalau xde teori kan?

So, jom study jom.

p/s : Entering study mood and excel mode.

3 comments:

Anonymous said...

I dont totally agree, but i respect your opinion :)

Goodluck ya!

Miss Superspecial said...

sampai sekarang teman taktau kenapa teman tetiba TERamek bidang psikologi. tak minat nak jadi cikgu sebab tak suka ngajar orang, kang kesian dorang konfius dengan apa yang dipelajari.haha. tapi suka share apa yang teman ada. nice post bro =D

Anonymous said...

Khairi Malik says :

Yup, that's only my opinion. May be I'm wrong. Thanks for reading btw.

Miss superspecial :
It's okay. Every cloud has its silver lining. Mungkin ada hikmah. InshaAllah moga2 kita semua berjaya jadi apa yg kita nak. Amin~