Thursday, November 15, 2012

Precious Baby

Tahu apa maksud precious baby ni? Aku pun tak pandai nak bagi definisi mengikut kamus dewan atau pun berdasarkan apa yg ditetapkan oleh WHO. Precious baby ni pada fikiran aku ialah bayi/pregnancy yang sangat ditunggu-tunggu oleh pasangan.

Contoh precious baby,
1) Anak sulung...sebab tak pernah dapat anak, jadi anak pertama ni sangat ditunggu-tunggu.

2) Kononnya satu pasangan ni dah pernah ada 4 anak, dan  mereka kesemuanya perempuan. Jadi, jika anak dalam kandungan yang baru ni ialah anak lelaki, maka kandungan ini ialah precious baby bagi pasangan ni. Memang menunggu kehadiran anak lelaki. Dan begitulah juga kalau orang yg menunggu anak perempuan
.
3) Jika sebelum ini anak yang lahir semuanya meninggal, maka kandungan kali ini si pasangan akan sangat berharap kandungan ini akan lahir hidup-hidup. Jadi mereka akan jaga kandungan ini dengan baik kerana menganggap kandungan itu ialah precious.

But my O&G doctor says,

All babies are precious.

Yup, that's true. Tak kisahlah kalau yang ditunggu tu anak lelaki, tapi dalam kandungan tu anak perempuan (bukan seperti yang diimpikan), kita tak boleh cakap bayi perempuan dalam kandungan itu not precious. Kalau not precious, maksudnya kita akan jaga kandungan tu sambil lewa je kah?
Atau bila bayi itu lahir nanti, kita tak anggap dia sebagai anak kandung kah? 
See! Tak kisahlah anak lelaki ke, anak perempuan ke, anak sulung ke, anak ke-12 ke, yang penting semua anak/ kandungan/ bayi itu ialah precious, BERHARGA!

A baby was burnt to death in Gaza by Israeli Armies

All babies are precious and should be raised with care and love. But in Malaysia, people 'kill' their own offspring by doing illegal abortions, put them in plastic bag and throw them away in the river or trash can and feed them to dogs.

Now let focus on our relatives in Palestine, Gaza. All babies are precious but in Gaza, babies are being killed. bombed and burnt by Israelis to death. Where is the love? Do they (Israelis) know that all babies are precious no matter what the religions/races are? In Islam, we are prohibited to kill babies and women in war!     How pure our religion is and how cruel Israelis are. Please Muslims, let us pray for our brothers and sisters there. InshaAllah, Palestine will be free one day.

p/s : It's hard to boycott Israel's products but we can try. Yes we can! InshaAllah. Don't give money to them because they will buy a bullet by every single cents we spend.

No comments: