Friday, December 21, 2012

Blunted Emotion

Pernah tak kita rasa takut, sedih, marah, rasa bersalah? Yup, mungkin perasaan-perasaan ini tak berapa 'best' untuk dirasai. Tahu tahu tak yang kita kena bersyukur sebab Allah kurniakan kita dengan perasaan yang pelbagai macam ni?

Hari sudah hari ketiga aku dalam Department of Neuropsychiatry ni. Teringat semalam, doktor ada cerita tentang satu simptom iaitu blunted emotion.

Apa dia blunted emotion ni? Blunted emotion ni maksudnya dia memang tak ada perasaan LANGSUNG. Tak ada rasa marah, sedih, takut, rasa bersalah, gembira dan sebagainya. Dr.Hesham ada bagitau yang dia pernah jumpa satu kes Schizophrenia ni, dia bunuh semua ketiga-tiga orang anak dia.

When the doctor asked, "Do you know that you killed your children?

Patient : Yes!

Doctor : So why you did it anyway?

Patient : Coz a voice told me to do so.

Doctor : Who is the last person you kill?

Patient : My youngest daughter.

Doctor : What did she say before you kill her?

Patient : She said "please papa don't kill me".

Doctor : What did you do after that after she beg you not to kill her.

Patient : I killed her.

Doktor cakap patient tu jawab soalan-soalan tu dengan muka selamba ; emotionless! Bahaya kan?

Som kalau ada perasaan takut, marah, sedih tu....Bersyukurlah, sekurang-kurangnya anda masih punya perasaan. :)

2 comments:

anwar azhari said...

sounds familiar

Anonymous said...

Alhamdulillah...Nice post. Syukran akh!