Tuesday, January 31, 2012

Cinta Thalassemia #2

Sambung semula entri sebelum ni. Doktor bawa masuk seorang pesakit Thalassemia. Kali ni seorang lelaki, 19, tapi sekali imbas rupa fizikal lelaki ini persis seorang kanak-kanak berumur 8-10 tahun.

Setelah mengambil data pesakit, doktor teruskan dengan pemeriksaan. Rasanya tak perlu tulis apa common finding yang dijumpai pada pesakit ni. Tapi yang pasti, ada beberapa perkara yang bukan dalam keadaan normal.

Kemudian, doktor berborak-borak dengan penjaga pesakit. Sementara itu, kami terus memeriksa pesakit.

Doktor beritahu kami serba sedikit tentang ibu bapa pesakit tu.

Doktor bilang, ibu dan bapa pesakit tu memang masing-masing mempunyai Thalassemia Minor. Bapanya berkahwin dengan sepupunya sendiri; ibu dan bapanya adalah sepupu! Tidak lama selepas anaknya (pesakit) menunjukkan simptom Thalassemia, ibu dan bapanya bercerai.

Dan sekarang, bapanya sudah mencari pengganti, seorang ibu tiri buat si pesakit. Ibu tiri yang mungkin bebas dari gene Thalassemia.

Jadi, persoalan aku terjawab. Adakah cinta pasangan Thalassemia terpaksa dikorbankan? Jawapannya : YA!

Mungkin kita dah pernah berjanji sama-sama nak mengecapi hari-hari bahagia bersama-sama. Tapi bahagia yang datang tu sekejap sahaja kerana kebahagiaan kita akan 'melahirkan' penderitaan seseorang. Kemudian, kebahagiaan kita juga akan bertukar menjadi satu keperitan. Dan mungkin akan menjadi suatu penyesalan.

Kadang-kadang kita kena berkorban untuk orang lain. Jangan cuma fikir tentang kepentingan diri, sebaliknya fikir juga tentang kepentingan orang lain dan apa kesan yang bakal diterima oleh anak yang bakal lahir nanti.


If you really love a person, and both of you are Thalassemia carriers, please do not be together.
You might think you're fated together. But you're wrong. Allah already had chosen the right person out there for you. Jadi, mungkin dia bukan jodoh kita yang sebenarnya. Allah lebih tahu~
Fikir tentang anak-anak yang bakal lahir~


1)Pada awalnya, mungkin mereka pun tak tahu yang mereka ada Thalasemia Minor.
2) Dan mungkin di Mesir ni kurang kesedaran screening untuk thalasemia.
3) Dan mungkin juga mereka tidak berkemampuan untuk buat screening test dan less educated tentang benda-benda macam ni.

Kita tak boleh salahkan ibu bapa yang membawa Thalassemia Minor secara terus. They are innocent! Setiap yang berlaku tu dengan kehendak dan keizinan-Nya.

Lagipun kita kena ingat yang ini adalah satu bentuk ujian dari Allah SWT. Penyakit, musibah, malapetaka, bencana alam, itu semua ujian dari Allah. Setiap perkara yang berlaku tentu ada hikmahnya. Allah lebih tahu~

Siapa tahu kalau-kalau Allah dah tetapkan tempat yang terbaik di akhirat untuk anak-anak yang menghidap Thalassemia major ini? Sakit itu kan kaffarah dosa~

Cinta memang memerlukan pengorbanan~ :-)


p/s : Aku rasa ayat aku tunggang langgang dan isi agak mengarut. Kalau faham baguslah, kalau tak sila buat-buat paham.

Monday, January 30, 2012

Cinta Thalassemia #1

Tadi dalam klinikal round, dapat pesakit menghidap Thalassemia. Memang boleh nampak apparent character features kat patient ni. Thalassemia ni penyakit darah; darah abnormal.

Tadi doktor aku ceritakan bahawa ada seorang pesakit ni, dia menghidap Thalassemia. Arwah kakak kepada pesakit ni juga menghidapi penyakit yang sama dan penyakit ni membawa dia kepada ajalnya (dengan izin Allah).

Doktor menimbulkan persoalan. Doktor kata, ini semua salah ibu bapanya. Kalau dah tahu anak yang pertama lahir ke dunia itu menghidap Thalassemia, kenapa masih mahu mengandung buat kali kedua? Sudah kemungkinan besar anak yang seterusnya juga menghidap penyakit yang sama!


Doktor kata,

"There's nothing we can do to treat this patient. We just delay the time of death and treat some symptoms. Sooner or later, she will die as her sister did!"

Aku terkedu. Memang tak ada cara ke untuk rawat penyakit ni? Doktor kata,

"If we do not treat the patient, the patient will die because of the complications.
And even if we treat them, they will die because of the treatment"

Kenapa mati melalui rawatan? Iyalah, pesakit ni perlu buat blood tranfusion secara kerap. Mungkin satu paket darah setiap bulan, atau setiap dua minggu ataupun satu untuk setiap minggu.

The transfused blood; most of them will undergo haemolysis and cause haemochromatosis. Deposition of iron to pancreas cause depletion of B cells which cause inhibition of insulin release. This leads to Bronzed Diabetes and then the complications of diabetes occur.
Betulkan kalau saya salah, tambahkan kalau saya kurang.

Jadi, doktor kata ibu bapa kena tahu status darah mereka dulu sebelum berkahwin atau ingin mempunyai anak. Kalau kedua-dua mereka menghidap Thalassemia Minor, mereka tak boleh mempunyai anak atau kemungkinan besar anak yang lahir akan menghidap Thalassemia Major.

Aku pelik. Kenapa begitu? Aku cuma tertanya-tanya.Bagaimana KALAU kita sudah sayangkan seseorang itu, dan telah memasang impian untuk berkahwin dengannya dan ingin mempunyai anak dengannya, adakah kita terpaksa membatalkan hasrat itu bila kita dapat tahu kedua-dua kita mempunyai Thalassemia Minor?

Adakah perasaan cinta tu terpaksa dikorbankan?

p/s : Post ni panjang sangat. Sampai kena sambung next post. :P

Saturday, January 28, 2012

Berpantang

Seperti yang aku tulis dalam post sebelum ni, ni kononnya post sequel lah kot. Tadi nak jumpa doktor yang examine aku hari tu, tapi doktor tu tak datang. Jadi, aku cuma consult doktor di department aku sendiri.

Dr.Omar, doktor Haematology Department cakap chest pain dan abdominal pain aku ni disebabkan oleh acid reflux. Itu adalah provisional diagnosis yang dibuat oleh doktor Omar (diagnosis yang cuma dibuat berdasarkan history, tanpa apa-apa examination atau lab investigation.)

Doktor kata, kena change lifestyle selain dari makan ubat. Pesan beliau :

1) Kurangkan makan makanan pedas
What?? I loooooove spicy food~! (Y_Y)


2) JANGAN makan oily food dan fast food
No more McD?? MacChicken? Quarter pounder?? Hardees? kfc? (o_O)


3) Kurangkan minum minuman berkafein
How am I going to stay up at night without nescafe? How about my minum petang "teh o " panas? ( -_-")


4) Jangan makan coklat. COKLAT! CHOCOLATE!!!!
I can't live without chocolate (T_T)


5) Jangan tidur/baring sejurus selepas makan
(x_x)

Tanpa semua makanan-makanan yang disebut diatas, aku rasa aku xde life! Tapi mesti ada hikmah semua ni kan? Kan?

p/s : Once you suffer from any diseases and you start thinking of the cause, think of your lifestyle first, then you can proceed with other possibilities!

Stress ke Medical Student Syndrome?

Tajuk post ini sengaja dibiarkan tergantung untuk bagi nampak menarik kononnya. Padahal tidak pun. Aku cuma pelik kenapa semenjak dua menjak ni aku selalu jatuh sakit.

Waktu awal musim sejuk, aku kena demam panas. Kemudian chest pain; sakit dada yang sampai boleh membangunkan aku dari tidur. Selepas pergi berjumpa doktor, doktor cakap ada infection kat lung. Lepas tu ada kena mengena dengan GERD.

GERD → aspiration →infections

Okay, lepas makan ubat, Alhamdulillah lega~ Tapi kelmarin, aku kena diarrhea. Aku fikir, mungkin disebabkan oleh cheese cake yang aku makan hari sebelum tu. Hari ni, aku kena diarrhea lagi. Semalam aku makan satu bar coklat Cadbury. Lactose intolerance? Isy, takkan lah acquired kot. Sebelum ni berbagai-bagai produk susu aku dah makan takkan tetiba boleh dapat allergic to dairy products plak kan?

Tapi, semalam diarrhea yang aku kena lain sikit. Mula-mula aku kena retrosternal pain. Aku tak tau macam mana nak bagitau karakter pain tu, jadi aku assume dull aching lah kot. Pain tu buat aku terjaga dari tidur pada pukul 3 pagi. Lepas tu ada rasa retching sikit, rasa macam nak muntah. Heart burn? Tapi tak ada burning sensation~ Kemudian, bila sakit dah reda, aku sambung tidur.

Pukul 5 lepas tu, aku terjaga semula dari tidur, tapi bukan sebab chest pain, tapi abdominal pain. Pain tu macam colicky pain kot. Honestly, aku pun tak tau sangat macam mana nak beza perasaan mengalami pelbagai character of pain ni. Sakitnya perut aku cuma Allah yang tahu. Baring salah, mengiring salah, duduk pun salah. Semua posisi serba tak kena.

Tak lama lepas tu, pada pukul 6, bermulalah episod diarrhea pada hari ini. Kesimpulannya, aku hanya tidur 3 jam sahaja dan aku sangat mengantuk sekarang. Hari ni, aku tak pergi ward training dan lecture, rasa sangat rugi.

Aku pelik kenapa sakit bertubi-tubi datang kat aku. Aku bukan mengeluh, tapi cuma pelik dan bimbang. Immune system aku ni suppressed ke? Aku ada contact dengan blood patient ke? Choi~! Isy, antara teori-teorinya:
Batni biturga3ni~

1) Afiq kata mungkin aku stress sangat sampai bermacam-macam penyakit datang. Tapi aku macam tak boleh terima alasan ni sebab aku tak stress pun. Bahagia je hidup aku ha...

2) Mungkin tandas kat haematology department tu kotor sangat, jadi makhluk-makhluk yang tersebar melalui faeco-oral route boleh terjangkit kat aku bila aku guna tandas tu. Isy, dah la semua penyakit berkaitan dengan darah, takut plak aku kalau-kalau aku terkena infeksi. Nauzubillah~

3) Mungkin kebetulan je sakit ni. Mula-mula demam sebab musim sejuk, chest pain pun sebab sejuk dan diarrhea sebab dairy products. Tapi there is no such thing as perfectly conincidence!

Dan yang paling tepat aku rasa ialah, sebenarnya Allah nak uji aku. Ya~ Itu dia, when Islam comes first, everything will be positive. Tapi macam ada underlying disease je aku rasa yang manifest simptom-simptom aku ni.
Is there any disease that manifests symptoms such as retrosternal pain, abdominal pain (umbilical region specifically), retching, diarrhea?? Are they related to my mild GERD? Baru je baca tajuk GERD hari tu tapi tak ingat. Haih~

Sekian sahaja post saya yang panjang ni. Saya pelik kenapa saya selalu sakit. Saya pun pelik kenapa sekejap aku tulis "aku" sekejap tulis "saya". Saya dah stress agaknya. Ada pendapat tentang masalah saya?

p/s: Kadang-kadang kena headache which not respond to paracetamol. Tumour kah? or meningocele?

Friday, January 27, 2012

Addiction

Indications : Should be used to do good things like discussing something about important things, connecting our old friends and spread the dakwah "convey even one verse".

But always misused by people nowadays who use to upload their sexy pictures, saying bad things and put them as facebook status, posting something bad.

The most obvious and dangerous side effect is : Addiction!

Students become lazy to study

And I am now have no mood to study
Cause I took overdose

Monday, January 16, 2012

Main-Main Mati

Gurau senda itu ibarat garam dalam masakan
Kalau kurang, jadi tak berapa enak
Kalau berlebihan, jadi tak elok malah boleh mendatangkan bahaya


Aku selalu tak faham kenapa sesetengah orang boleh bergurau tentang mati. Mungkin bagi mereka mati tu boleh dibawa main-main. Sedangkan mereka tahu yang kita akan pergi ke alam lain selepas mati. Kalau masih tidak cukup amalan, adakah mati itu dalam keadaan sempat bertaubat?

Ini ada yang cakap...

"Eh, kau nak pergi mana tu? Pergi mati ke?"
"Oo...Kau demam ke? Ingatkan nak mati dah tadi"

Kalau orang cakap kat aku macam ni, aku tak kisah sangat. Lagipun aku harap aku tak menjadi orang dalam golongan yang berpenyakit wahan; cintakan dunia tetapi takutkan mati. Aku tidak takutkan mati, cuma bimbang sekiranya aku tak sempat bertaubat sebelum aku mati.

Kalau kawan-kawan sekeliling sebut "mati" berulang-ulang kali, seolah-olah mendoakan aku untuk cepat mati, dan sekiranya itu berlaku, adakah aku akan sempat bertaubat?

Bagaimanapun, itu pengajaran untuk aku.

Jangan pernah melengahkan taubat!

Aku rasa, orang yang main-main tentang perkara mati ni pun perlu sedar apa yang mereka buat. Mungkin mereka perlu merasakan kehilangan orang yang tersayang terlebih dahulu baru mereka sedar. Aku rasa mereka perlukan itu.

p/s : Use you brain before using your mouth!

Wednesday, January 11, 2012

Kenapa Malu? Geli?

Tadi habis kelas arab, balik naik tram. Kalau naik tram yang lembap tu, mula lah kenangan-kenangan lama datang balik sepanjang 4 tahun berada di Mesir ni.

Teringat satu peristiwa ni, aku naik tram baru balik dari tafaquh. Waktu tu tafaquh masih lagi dibuat di asrama MARA. Mungkin waktu aku tahun 2 kot? Aku pun tak pasti.

Kemudian, ada seorang pak cik ni nampak macam salafi sikit. Terlebih pulak ramahnya pak cik ni, sampai excited jumpa bebudak melayu sampai nak peluk-peluk siap cium pipi lagi.

Mula-mula, pak cik ni "greet" seorang ni dengan style typical arab lah; peluk dan cium pipi lagi. Aku pun macam dah risau dah.

"Isy, ni apa siap cium-cium pipi ni? Pelik ah lelaki kalau buat macam tu"

Rasanya pak cik tu buat macam tu kat semua budak melayu dalam tram tu (tak de ramai sangat, time tu ada la 3-4 budak melayu termasuk aku). Then, bila sampai kat aku, pak cik tu peluk dan nak cium pipi. Aku pun buat muka "awkward" bila pak cik tu buat macam tu.

Mungkin pak cik tu perasan aku buat muka geli macam tu. Kemudian pak cik tu tanya, (aku translate balik)

"Kenapa buat macam tu? Takut dengan aku ke?"

Aku senyap. Tak menjawab sepatah pun. Kemudian pak cik tu macam tahu apa yang aku fikirkan...kemudian pak cik tu cakap,

"Ke kau malu aku buat macam ni sebab kita sama-sama lelaki?"

Aku pulak time tu tetibe ter-"angguk" plak kan? Huh~ Apa lagi, kena ceramah la dengan pak cik tu. Pak cik tu cakap la yang Rasulullah pun dulu peluk dan cium kawan-kawan dia sebab Rasulullah kasihkan sahabat-sahabat dia. Bla bla bla...

Air muka pak cik tu terus berubah. Pak cik tu mengeluh,

"Budak-budak sekarang ni kalau lelaki cium perempuan di tempat awam orang dah tak kisah. Tapi kalau lelaki sama lelaki berpegang tangan orang mula pandang pelik"

Selesai sahaja pak cik tu habis bagi ceramah yang aku pun tak ada lah faham mana,( itu pun aku faham sebab ada budak melayu sebelah aku ni tolong translate), tetibe tram sampai di stesen Syubun Muslimin. Kemudian, pak cik tu turun di situ meninggalkan aku yang terkebil-kebil kena ceramah.

Betul juga apa pak cik tu cakap. Kita buat macam tu (peluk-peluk sesama jantina) sebab ukhuwah, bukan sebab nafsu songsang ke apa kebenda. Jadi, niat tu penting....kot?

Haih~ Kalau naik tram, mesti banyak memori-memori terimbas kembali. Cewah~!

p/s : Honestly, korang tak rasa pelik ke kalau orang sesama jantina rapat semacam? :P

Monday, January 9, 2012

Pernah Tak?

Pernah tak korang rasa sometimes dugaan tu tak adalah berat mana, cuma diri yang tak nak mujahadah. Iman lemah. Pernah tak?

Contoh : Nak bangun subuh awal. Padahal selalunya boleh je bangun awal, tapi malas nak bangun dari selimut. Last-last subuh gajah jadinya.

Contoh lagi, awalnya memang niat nak pergi solat jemaah, tapi kononnya sejuk kat luar tak sanggup nak rempuh angin pergi masjid. Padahal boleh je nak pakai baju tebal, boleh je nak ambik wudhu di rumah guna air panas. Cuma diri yang tak nak mujahadah.


Pernah tak korang dah nekad nak tinggal sesuatu tabiat buruk, tapi tak berjaya juga? Bukan sebab dugaan berat, tapi diri yang tak nak mujahadah?

Contoh : Awalnya dah niat tak nak tulis pasal benda buruk lagi tentang orang lain di blog, tapi sebab dek perasaan marah dan geram sangat, terhasillah satu post yang mendatangkan dosa kerana mengutuk orang.

Contoh lagi, kononnya mula dah nekad tak nak mengumpat ke apa, tapi sebab rasa bosan tak ada benda nak cakap, last-last aib orang terbuka disebabkan kita. Pernah tak?


Korang pernah ke jadi macam ni? Aku tak pernah. Tapi SELALU je~!

p/s : Ya Allah, kuatkanlah iman ku. Jadikanlah aku sebagai seorang muslim yang beriman. Amin~

Saturday, January 7, 2012

Which Is Yours?

Baem suka tengok House. Baem mungkin akan jadi Internist.


Afiq pulak suka tengok Grey's Anatomy, so dia akan jadi surgeon ke?


Aku?? Suka tengok cerita apa???




Adakah aku akan jadi ahli forensik??? or supernatural???
Have to deal with corpses and dead bodies?

So scary~ -_-"

p/s : Have to change my favorite series. Haih~

Friday, January 6, 2012

Bosan Ke Winter Ni?

Musim sejuk ni nak buat apa ek? Takkan lah nak tido je kot?
Bosan jugak ek? Duduk kat rumah je ke ?
Jom kita tinjau-tinjau kalau PERUBATAN ada buat aktiviti best winter ni
Huh?! Memang ada lah!!! PERUBATAN memang buat aktiviti best? Biar betul?

Hari Keluarga PERUBATAN!!
Diadakan pada 3 Februari 2012 (Jumaat). Banyak permainan menarik yang bakal dipertandingkan. Mahu jadi wakil dari Alexandria? Mahu menang pertandingan sekaligus mengharumkan nama PCI? Jangan lupa untuk join Hari Keluarga Perubatan!!!

Q : Tapi...kitorang x habis kuliah lagi waktu tu...

A : Hari tu kan hari jumaat. Jumaat kan cuti, so boleh la pergi kan? Kalau nak exam, takpe la..Nak buat macam mana. Tapi kalau ada batch yang free atau dah habis exam atau yang examnya lambat lagi, jangan lupa join hari Keluarga PERUBATAN ya!

p/s : Klik pada gambar Family Day Perubatan untuk tahu permainan-permainan yang bakal dipertandingkan.

Monday, January 2, 2012

Di Sebalik Senyuman Itu....

Tadi sewaktu sesi ward training, aku buat glucocheck. Aku pergi kat seorang pak cik ni, pesakit yang aku perlu lukakan sedikit jarinya dengan sebilah lancet semata-mata untuk ambil setitik darah. Cewah~ Ayat macam drama.

Aku tengok air muka pak cik tu tenang. Senyum je~ Aku yang pada mulanya bad mood sebab bengang dengan sorang budak ni, jadi tenang bila tengok pak cik tu senyum. Aku minta izin untuk cucuk jarum di ibu jarinya. Aku cucuk sekali, tapi tak ada darah yang keluar. Ibu jarinya aku picit, supaya darahnya keluar. Aku mohon untuk cucuk lagi sekali, mungkin aku cucuk tak kena di capillary pak cik ni agaknya.

Aku buat skin puncture lagi sekali di ibu jari yang sama, namun tetap sama; tiada darah yang keluar. Aku bimbang kalau pak cik tu marah aku cucuk ibu jari dia banyak kali. Tapi sebaliknya, pak cik tu tak marah. Sebaliknya dia cuma senyum. Kemudian, dia hulurkan jarinya yang lain untuk aku cucuk. Alhamdulillah, setelah tiga kali mencuba, akhirnya dapat juga aku buat glucose check untuk pak cik tu.


Result? 243!!! Normal ke tidak? Anda rasa? Whether he was fasting or not, his blood glucose level is high!! Rasa sayu bila tengok pak cik tu. Bila aku tengok dari senyuman dia, seolah-olah dia tak ada masalah yang hendak difikirkan. Dia nampak macam gembira. Tapi, rupa-rupanya ada masalah kencing manis.

Itu lah orang cakap,
"Di sebalik senyuman, kita tak tahu ada luka yang tersembunyi"

Dan sewaktu aku habis clinical round, bila aku turun tangga, aku nampak pak cik tu berdiri di tingkap merenung jauh ke luar. Tak tahu apa yang sedang dia fikirkan. Aku pun tertanya-tanya, pak cik ni tak ada keluarga yang datang menziarah ke? Bila aku keluar dari bangunan hospital, aku menoleh ke tingkap itu. Dan pak cik itu masih lagi termenung jauh memandang ke luar tingkap.

Aku rasa tersentuh. Aku mengaku aku sangat mudah tersentuh. Aku tersentuh sebab aku teringatkan abah di Malaysia. Sebab abah pun sama, sentiasa senyum sampaikan orang pun tak percaya yang abah menghidap Ischemic Heart Disease. Semoga Allah SWT memberikan kesihatan kepada abah, dan semoga Allah SWT menyembuhkan penyakit pak cik tu. Amin~