Tuesday, July 31, 2012

Ramadan di Mesir

Bismillahirrahmanirrahim....

Alhamdulillah, sekarang kita dah berada di pertengahan bulan Ramadan. Cepat sungguh masa berlalu. Dan honestly, walaupun aku rasa tak sabar nak balik Malaysia untuk beraya bersama keluarga, tapi pada masa yang sama aku rasa sedih nak tinggalkan Mesir di waktu bulan Ramadan. Antara sebabnya ialah...

1) Di Mesir , Ramadannya meriah , Syawalnya sederhana. Sedangkan di Malaysia Syawalnya meriah tapi Ramadannya cuma bazaar je meriah.

2) Di bulan Ramadan di Mesir, boleh tengok orang baca Quran di mana-mana dan tak kira siapa. Konduktor tram, pak guard, professor, doktor, pekedai, mekanik semua ada Al-Quran di tangan dan banyak membaca Al-Quran. Kalau di Malaysia, nak tengok orang bawak pun susah, inikan pula nak baca.

3) Solat fardhu jemaahnya meriah. Sewaktu bukan bulan Ramadan pun solat jemaahnya sudah meriah, bila bulan Ramadan sudah tentu bertambah-tambah meriah. Sampai solat di tengah2 jalan. Tak kira pangkat dan usia, semua turut solat jemaah sekali. Solat bersama-sama. Kalau di Malaysia, susah nak tengok orang pakai baju kot atau blazer solat di tepi-tepi jalan, susah nak tengok orang berpangkat nak solat di sebelah mekanik atau buruh bina bangunan. Maklumlah takut kotor pulak baju mahal-mahal kalau tersentuh dengan tukang sapu sampah/mekanik/orang buat bangunan. Malah menteri cuma solat dalam kalangan menteri, ada sesetengah tu tak nak solat dengan jemaah yang menyebelahi politik lain.

4) Talking about food, sebenarnya kat Mesir pun banyak makanan sendiri yang unik. Ada roti nama dia Taif/Toif kalau x silap. Roti bulat-bulat leper, kecik je. Comel sangat, sedap pulak tu. Banyak lagi makanan lain yang ada bulan ramadan je. Kalau di Malaysia, bazaar popular dengan air tebu, air soya tapi di Mesir popular dengan air Subya (betul ke aku eja nih?), 'Enab (anggur), Tamar hindi dan sebagainya. Sama je!

5) Dan yang paling aku suka ramadan di Mesir ialah solat tarawih di Masjid Ibrahim. Best! Tu je aku boleh cakap. Aku siap boleh dapat kawan baru lagi kat solat tarawih. Waktu tazkirah (gap antara 4 rakaat solat tarawih), orang sebelah selalu tanya nama, borak-borak siap ajak datang rumah la...Dan ada yang harap boleh jumpa lagi di mana2 di masa akan datang. Terharu aiseh~!

Okay, laptop aku pun dah panas. Nak sahur lagi...Buh bye la kengkawan. InshaAllah lusa aku da nak balik Msia. :)

Saturday, July 28, 2012

Bukan Jual Mahal

Hari tu borak-borak dengan kawan-kawan. Seorang kawan aku tiba-tiba mengeluarkan kenyataan begini,


"Perempuan ni jual mahal, orang nak tapi dia tolak. Katanya nak fokus study dan masih belum bersedia. Tapi dalam status facebook, selalu post pasal mencari prince charming lah, nak jadi pelengkap hidup lelaki lah apa lah. Aku tak faham perempuan ni. Kata tak nak tapi status facebook cakap sedang 'menunggu'?


Dan kawan aku yang lain menjawab kenyataan itu. Memang ada benarnya..Jawapannya lebih kurang begini.

Bukan jual mahal, tapi sebenarnya orang yang ditunggu tu orang lain, tapi yang merisiknya orang lain. Jadi perempuan ni terpaksa lah tolak. Status facebook 'menunggu' tu as if satu sindiran la untuk orang yang ditunggu tu supaya cepat-cepat masuk meminang. Cuba kalau orang yg kau tak nak tu confess kat kau, and at the same time kau dah ada someone else in mind, kau akan terima bulat-bulat orang yang confess kat kau tu? Mesti fikir 2-3 kali juga kan?


O yeah? So girls are so picky in choosing partner? Honestly, I think they do have right to choose their partner too. Bukan terlalu memilih, tapi mereka dah ada orang lain dan masih menunggu orang tu. That's what I guess lah!  My conclusion : mereka bukan jual mahal tapi menunggu orang lain. Hope it's not one-sided love. Kalau tak sampai ke tua la kau menunggu.

Let them wait for their perfect prince. I'm obviously not your prince charming coz I'm not perfect. Your prince charming is in another castle. (Macam game super mario plak dah!)

Girls say: "If you want to make us your chef, be our imam first!"

Guys say. " If you want to find your prince charming, you have to behave well like a princess first!"

p/s: Have you ever heard a term called "single but not available"?

Friday, July 20, 2012

O Allah, Please Save Islam

Alhamdulillah, I just returned home from Masjid for Fajr prayer. Then I logged in my facebook as usual. Guess what I've found in the news feed? They are all statuses about saving Islam, saving Muslims in Myanmar, Syria,  Palestine and Indonesia. Alhamdulillah, there are still somebody out there that care of what is happening to Muslims in all over the world. They keep getting updated on the latest news.

We may not be able to help them by going there and joining them to fight for their right, but at least we could share these news and make everybody noticed of what is happening to our Muslim brothers and sisters there.
At least we can remind other people to keep on praying for them. 

We may not be able to join them to fight, and we may do not have enough money to donate but at least we can pray for them. Do you know the power of a prayer? Do you believe that your prayer can do a miracle and change the world? I do!

Here some pictures and statuses that I've found from facebook....

SYRIA

Our brothers in Syria is breaking their fast...We eat luxurious food while they just eat some dates and sweets. Did you noticed what is written on the bricks? 


MYANMAR 

Do you know what is happening in Myanmar? Our Muslim brothers are keep on being killed by Buddhist there. No one came for help because "we" prefer to watch them being killed on tv.

INDONESIA


This is a video of a project named Save Maryam.  Majority of people who live in Indonesia are Muslims but every year,  2 million people in Indonesia leave Islam for Christianity. So, are you just prefer to see our Muslim sisters and brothers to convert into Christian?

MALAYSIA

Just a stupid, rubbish Malaysian newspaper. Guess what's written? They called Muslims in Syria as terrorists. I just can't believe and don't know why they wrote so. 
Malaysia itself is a Muslim country, but its newspaper says other Muslims as terrorists?

Do you know why stupid people become reporters and authors of newspaper in Malaysia? The answer is ; because all smart people prefer not to tell lies and accuses! Only stupid people do.


EGYPT
This is a facebook status from a friend of mine. Summary : 2nd night of Tarawih prayer [تراويح]‎ ,at football field in Faculty of Engineering, Alexandria University of Egypt. She was amazed with the recited Du'a Qunut. The contents of the Du'a are :

- Praying to Allah so that He helps their leader (president) in managing their country.
- Praying to Allah so that economy in Egypt will be improved.
- Praying to Allah so that He saves Egypt and always keeps Egypt in peace.
- Praying to Allah so that He helps all Muslims ALL over the world.
- Praying to Allah so that He saves Muslims in Syria and Burma (Myanmar)
******
Tarawih prayer in Egypt at Masjid Ibrahim. So many people right? Do you see thousands of people praying tarawih like this in your country? I can't find this in my country.

No doubt, I will miss Egypt so much when I return to my country soon. What she said is true, one of the things that makes Ramadhan in Egypt really meaningful is the Du'a Qunut. I never find Imam reciting Du'a Qunut like this in Malaysia (or I am the one who still can't find it). 

Please, pray for Muslims in all over the world. They need our help. :)

p/s : My English is bad. Please ignore the grammar mistakes and inappropriate vocabulary.

Thursday, July 19, 2012

Ramadan Datang Lagi~

Alhamdulillah....Esok (jumaat) di Mesir sudah mula berpuasa. Dan aku ada azam untuk puasa kali ni. Azam bukan dipasang pada awal tahun sahaja, tapi setiap kali Ramadan pun kena pasang azam. Kalau bagi kebanyakan orang, mungkin ada yang ingin baca Quran dari mula sampai khatam.

Tapi bagi aku, aku berazam nak khatam al-Quran dengan bermula dari muka surat yang aku tengah baca sekarang. Maksud aku, bukan dari mula, bukan dari page 1. Yup, kemampuan setiap orang lain-lain. Hihi...Aku pun berharap aku lebih istiqamah dalam beribadah.

Lagi satu!
Nak kurangkan marah dan perbanyakkan senyum

Huh...Memang susah! Tapi harap2 boleh...Tadi tarawih pertama cuma di masjid belakang rumah. InshaAllah esok di Masjid Ibrahem. :)

Wednesday, July 18, 2012

Subjek Elektif

Alhamdulillah, exam final dah pun habis dan sekarang cuma ada kelas elektif. Honestly, walaupun ini kelas elektif, tapi apa yang diajar tu aku rasa sangat berguna (walaupun aku tak berapa nak faham..haha) Dan InshaAllah apa yang diajar ni mesti akan digunakan waktu kerja jadi doktor nanti. Dan aku rasa sepatutnya kelas elektif ni kena "rotate", supaya semua orang dapat merasa semua kursus serba sedikit. Tidaklah kita cuma dapat tahu ilmu dari kursus yang kita pilih sahaja.

Terbaca status seorang sahabat, ayat dia lebih kurang macam ni...

"Kelas elektif tak bermaksud kelas tu kita boleh tidak hadir hanya kerana ianya bukan kursus wajib,
tapi elektif tu bermaksud pilihan!"

Yup, sangat setuju. Tapi sebenarnya ketidakhadiran ni pun mungkin sebab terlalu dengar sangat cakap senior. Senior cakap kononnya kalau tak pergi kelas elektif ni pun tidak apa-apa, sebab kalau tak datang pun boleh je ambil exam. Dan senior kata lagi, kalau exam pun result bukannya keluar dan kita takkan tahu result elektif ni macam mana. Aku rasa kata-kata senior tu yang membuatkan kita terikut-ikut untuk turut tidak hadir.

Maaf saya cakap di sini. Tapi saya rasa tak semua kata-kata senior kita perlu ikut. Kalau yang baik tu memang kita sangat-sangat kena ikut, tapi pasal ini tak perlu ikut kot. Bukan apa, sebab mereka (senior2) pun masih belum graduate lagi, dan mereka pun belum tahu apa akibat kalau kehadiran ke kelas elektif tidak cukup. Mungkin tak hadir ke kelas elektif pun tidak apa kata mereka, tapi siapa tahu kalau2 disebabkan ponteng di waktu 4th year, kita perlu menerima akibat di akhir 6th year? Kita tak tahu kan? Wallahualam...

Apa-apa pun, aku bukannya rajin sangat nak pergi kelas lebih-lebih lagi exam dah habis. Tapi tak mahu ambil apa-apa risiko. Apa-apa yang kita buat ni pun, mungkin kita tak dapat balasannya dengan segera. Tapi siapa tahu kalau-kalau balasan itu akan menimpa di tahun yang lain?

Apa-apa pun ini pendapat aku je la...Bimbang juga aku kalau kredit hour tak cukup, nanti tiba-tiba 6th year tak boleh nak grad sebab kedatangan elektif tak cukup. Senior tak grad lagi so diorang tak tau lagi kan? Huhu...

p/s : Aku bukan tak suka orang tak datang kelas elektif. Tidak! Ini pendapat aku je. Lantak lah kalau tak nak hadir pun. Ni cuma pendapat ye. When it comes to opinion, there's no such thing as right or wrong! Peace~!

Saturday, July 14, 2012

Takut Pulak Nak Exam!

Hari ni saya sangat stress. Stress sebab tak habis baca lagi. (Kalau dah tahu x habis baca lagi kau tulis blog ni pehal? Pergi baca buku la!!!)

Haha...Menulis blog ni boleh la kurangkan stress sekilo dua. Aku terlampau bimbang sampai dah give up nak baca. Lagi 70 page lagi tak terbaca. Sempat ke nak habiskan 70 page dalam satu malam? Haih..aku ni bukan boleh baca mengikut tahap kelajuan cahaya macam kawan2 aku buat. Aku ni baca satu perenggan ada la jugak setengah jam. Haha...

Susah jugak eh belajar nak jadi doktor ni? Haih...Rugi tak jadi artis youtube, tak yah baca banyak-banyak. (Apa aku merepek ni ya Allah!) Apa-apa hal pun esok all the best lah untuk aku (tak malu wish diri sendiri, nampak sangat forever alone).

Kepada semua manusia yang bakal menduduki exam tak kira la anda siapa pun, apa pun course anda dan di tahun mana pun anda, good luck lah! Itu je. Esok apa yang aku tahu, lepas habis exam nak pergi Cinnabon dengan Anis (yeay, nama anis masuk blog. Tahniah!). Eh, ini bukan ikhtilat ye. Ini Anis versi lelaki.

Okay ah, sebelum saya melalut dengan lebih jayanya, ingin saya memohon maaf kepada sesiapa yg saya pernah buat salah dari hujung rambut sampai ke hujung tempurung lutut atas kesilapan yang saya dah lakukan. (sekejap "saya" sekejap "aku" :P). All the best esok!

Good luck!

p/s : Memang mengharapkan luck semata-mata ni!

Monday, July 9, 2012

Hamba Exam

Saya stress study. Macam nak gila. Aku study baru berapa page, orang lain dah nak habis satu buku.

Aku baca satu ayat 5-6 kali. Tak paham-paham jugak. Tak masuk dalam kepala hotak pun.

Aku suruh orang ajar. Okay, boleh paham. Tapi tak ingat, sekadar paham macam tu je.

Masuk telinga kanan, keluar telinga kiri.

Orang kata ilmu ni cahaya. Cahaya mungkin susah nak masuk sebab hati gelap. Gelap dek maksiat yang aku buat sebelum ni.

Dosa aku memang menggunung tinggi, lebih tinggi dari Everest. Kalau dosa setinggi itu, mana mungkin cahaya ilmi dapat masuk ke dalam hati ni?

Ya Allah, ampunilah dosa ku. Terimalah taubat ku.

p/s : Jauhkan lah aku dari menjadi hamba exam. Jadikanlah aku sebagai hambaMu yang Satu. Amin~

Sunday, July 8, 2012

Berubah

Bismillahirrahmanirrahim....

Cakap pasal berubah ni memang susah. Banyak dugaannya. Cousin perempuan aku nak start pakai tudung labuh, tapi dia bimbang kalau rakan-rakan cakap dia buang tebiat. Kenapa kalau orang nak berubah kita kena ejek?

Aku pun sebelum ni jarang solat jemaah di masjid. Tapi sejak kebelakangan ni Alhamdulillah selalu jugak la latih diri ni untuk rajin melangkah ke masjid. Ada yang bila melihat aku di masjid, sengih-sengih tersenyum sinis. Ada yang tanya,

"Ni sejak bila jadi orang masjid ni? Solat jemaah sebab nak exam je ke?"

Ya Allah..Aku tak tahulah samada kata-kata tu cuma gurauan atau apa. Tapi aku rasa kalau orang nak berubah jadi baik, dengar kata-kata macam tu, seseorang tu boleh rasa down dan tak jadi nak berubah!

Dan kalau kita nampak orang jahat pun, mungkin dia selalu menipu, selalu mencuri, selalu suka buat benda-benda tak senonoh, apa hak kita untuk membenci dia? Perlu ke kita memulaukan dia dan mengutuk dia? Siapa tahu kalau suatu hari nanti, bila dia dapat hidayah, amalan dia akan jadi jauh lebih banyak dari kita?



Kalau jumpa orang yang agak menyimpang dari jalan Allah, sepatutnya kenalah nasihat dan bagi sokongan. Dan kalau nak tegur pun kenalah cara berhikmah, jangan menegur sampai memalukan dan sampai membuka aib dia di hadapan orang lain. Tak perlulah menyebarkan  berita tentang "kejahatan" dia di sana sini. Kalau kita simpan aib orang, Allah pun akan simpan aib kita! Cuba kita nasihat dia elok-elok.


Dan kita pun janganlah nak menjauhkan diri dari dia kononnya bimbang jika "diheret" sekali masuk ke neraka. Haih~ Dah tu boleh lepas tangan macam tu je ke? Cuma menjauhkan diri/memulaukan dia itu sudah cukup? Cuba kita layan dia macam biasa, dan jangan perli-perli dia dengan perkara hitam yang dia pernah lakukan. Dan kalau boleh jangan disebut-sebut pun perkara yang lama. Apa yang lepas tu biarlah lepas, sekarang kena berubah jadi baik. Yang kelam biar jadi silam, jangan diungkit-ungkit.


Mungkin anda lihat saya seorang yang jenis sosial sedikit, mungkin kelihatan agak liar, suka mengumpat, memburukkan orang lain, membohong, buat perkara-perkara tak senonoh dan pelbagai lagi sifat mazmumah dalam diri ini. Tapi sesungguhnya saya sendiri sangat malu dengan dosa/maksiat yang telah saya lakukan tu, sedikit pun saya tidak bangga dengan maksiat yang saya lakukan. Jadi, janganlah menghina atau perli saya, sebaliknya nasihatilah saya. :)

p/s : Nasihat elok-elok, inshaAllah saya terima. Saya bukan jenis tak makan nasihat. Doakan saya jadi baik. Amin~

Thursday, July 5, 2012

Jaga Hati atau Jaga Diri?



Alhamdulillah, satu paper dah selesai. Tinggal lagi 3 paper and the next exam is Paediatrics.  Memang banyak nak kena baca sampai kadang-kadang rasa macam nak give up.

Semalam baca topik Acute Viral Hepatitis. Yup, memang aku tahu HCV (Hepatitis C) tak boleh merebak melalui sentuhan, tapi HCV ni cuma merebak melalui darah atau jarum suntikan. Semalam kami (ahli study group) berbincang sesama sendiri. Bagaimana kalau sebelum ni kami pernah "palpate" pesakit dengan bare hand (tanpa memakai sarung tangan), adakah HCV boleh menjangkiti kami sekiranya ada small cut/laceration di tangan kami? Bagaimana kalau small cut tu not visible by naked eye?

Bimbang juga kalau kena liver cirrhosis. *Fact - After acquiring HCV, it takes 10-15 years for the patient to develop liver cirrhosis. Aiyo...HCV ni boleh buat chronic infection dan incident persistent infection nya ialah sebanyak 85-100%. Bimbang kami bimbang. Alham ada cadangkan supaya kami buat "screening" bila di Malaysia nanti.

Tapi apa yang aku lebih takut ialah ada suatu hari tu, aku berborak-borak dengan seorang pesakit ni (waktu tu masa clinical round dah habis, tapi aku masih di situ) untuk ambil history patient dan berlatih buat palpation. Sementara menunggu doktor, pesakit tu (seorang mak cik )menawarkan aku jus oren. Aku menolak, tapi dia "insist" untuk aku minum. Air jus dituang ke dalam cawan yang selalu digunakannya. Bila dia menghulurkan cawan kepada aku, aku menerimanya lambat-lambat. Aku teragak-agak nak minum. Kemudian pesakit itu perasan dan dia tanya aku, 

"Kau tak sanggup nak minum guna cawan aku ke? Sebab aku ada penyakit?"

Aku bimbang jika aku buat dia kecil hati. Aku terus jawab, 



"Tak! Aku tak bimbang sebab penyakit kamu ni tak merebak melalui cawan". Kata aku sambil memaksa diri untuk mengukirkan senyuman.

Bibir cawan aku dekatkan ke mulut, masih belum menelan walau seteguk pun air jus itu. Kemudian mak cik itu memandang aku. Dek kerana bimbang aku membuat mak cik itu kecil hati, aku terus minum jus di dalam cawan itu sampai habis.

Secara jujur, memang aku tahu HCV tidak merebak melalui air liur secara teori, tapi aku tetap bimbang jika dijangkiti. Apa yang aku belajar tu cuma secara teori, tapi secara realitinya? Memang aku sangat bimbang. Selepas selesai minum, aku terus meminta diri untuk berjumpa dengan doktor. Apabila pulang ke rumah, aku masih bimbang. Bimbang kalau-kalau aku dijangkiti.


Betullah orang kata, jadi doktor ni kena banyak berkorban. Nak belajar medik ni susah, nak kerja pun susah. Siapa kata jadi doktor ni hidup senang? Hidup senang kerana gaji mahal? Kamu tahu kenapa gaji doktor ni mahal? Kerana doktor sangat berisiko tinggi untuk terkena penyakit merbahaya seperti AIDS dan HCV.

Ya Allah, semoga aku dijauhkan dari penyakit-penyakit yang tak diingini. Amin~

p/s: Susah hidup ni kalau asyik nak jaga hati orang lain. Bimbang jika terbuat orang kecil hati.