Friday, August 24, 2012

Molek Perangai

Kalau tengok dalam iklan dalam tv, selalu kita "diajar" dengan akhlak berbudi bahasa. Lagu Siti pun ada sebut "budi bahasa budaya kita". Tapi semua orang ke yang mengamalkan sikap berbudi bahasa tu? Okay, ni ada dua tempat yang aku rasa agak bengang juga lah dengan manusia-manusia ni....


Peristiwa 1

Tempat : Tunas Manja Tanjung Lumpur, Kuantan
Manusia terlibat : Kakak Cashier

Waktu tu dah lewat, pasaraya tu pun dah nak tutup. Aku faham je diorang pun dah kemas-kemas nak balik. Jadi aku pun beli barang cepat-cepat tak sempat nak memilih. Kemudian, aku pun letak barang-barang yang aku nak dibeli di atas kaunter. Baru sahaja aku letak, kakak cashier tu letak tanda "tutup" di atas kaunter tu.

Kemudian, kakak tu membebel...

"PERGI KAT KAUNTER SEBELAH! Orang dah nak tutup baru sibuk nak membeli! Huh!"

Terkejut aku bila akak tu cakap macam tu. Lantak aku la aku nak beli pun, duit aku! Yang kau mengomel tu lain kali tak yah lah bekerja kat situ! Berhenti terus kan senang? Geram aku rasa....Tapi malas nak bertekak. Aku pun terus pergi kaunter sebelah.

Orang kat kaunter sebelah pun tak kurang juga "biadap"nya. Muka masam bukan main, siap mencebik lagi.  Tak lama kemudian, ada pekerja di situ dah nak balik. Nak tahu tak? Akak cashier kat sebelah yang marah aku tadi terus menggedik dengan pekerja laki tu. Gedik nak mampus.

"Eh, awak nak balik dah ke? Tunggu la kite awak~!" Peh~ Gediknya aku tengok. Okay, no doubt la pekerja laki tu hensem la jugak tapi ko tak yah la layan orang berat sebelah macam tu. Isy, betapa sakitnya hati aku. Ya Allah sabar je la...


Peristiwa 2

Tempat : Unit Ambil Darah, Hospital Tengku Ampuan Afzan Kuantan.
Manusia terlibat ; Nurse yang garang

Abah aku patut datang ke hospital pada 21 ogos untuk buat ujian darah. Oleh kerana tempat tu tutup, abah aku pun pergi la pada keesokan harinya. Pada hari esoknya, abah aku pun tanya la pekerja kat situ DENGAN LEMBUT.

Abah kata, "Saya datang sini semalam tapi tak ada orang pun. Tak kerja ke semalam?"

Kemudian Nurse yang garang tu meninggikan suara macam ni...
"Saya ni nak beraya pak cik! Mana ada orang lagi kerja raya ke-empat! Siapa suruh pak cik datang semalam? Tak kan saya nak kena datang kerja sebab pak cik!"

Terkedu aku dengan nurse tu cakap macam tu. Bapak biadap gila. Kemudian, abah aku tunjuk kertas appointment kat nurse tu. Memang appointment tu tertulis bahawa abah aku perlu membuat ujian darah pada 21 Ogos. Kemudian, nurse tu mungkin dah malu agaknya so she started to blame other.

"Oh, pak cik! Ni semua nurse unit Cardiology punya pasal ni. Apa la diorang ni suruh pak cik datang hari raya. Nurse unit cardio memang semua tak boleh pakai."

Aku cuma diam. Bila sendiri dah malu, mula nak menyalahkan orang lain?

Aku rasa kan, kalau majikan nak ambil pekerja, mereka tak boleh tengok pengalaman bekerja atau kelulusan/tahap pendidikan semata-mata, tapi paling penting mereka perlu melihat BUDI BAHASA pekerja mereka! Aku bengang ni. Sekian terima kaseeyyyy~!

p/s : Aku boleh memaafkan orang, tapi aku TAKKAN LUPA apa yang orang buat kat aku. Can forgive, but never forget the damn people who made you suffer.

Thursday, August 16, 2012

Pengalaman Berniaga di Bazar

Huih~ Memang penat tolong akak berniaga kat bazar. Dengan pelanggannya pelbagai ragam. Siap ada kutuk depan2 lagi, cakap kita tak cekap mengira duit la apa lah..nasib baik bulan puasa kalau tak .....haih~

Okay, ni antara "rule" yang aku kena ikut bila berniaga tolong akak kat bazar. Wah, pengalaman ni,...

1) Sentiasa senyum walaupun penat puasa.

2) Kena buat baik dengan orang yang berniaga bersebelahan dengan kita. Jangan masam-masam muka. Anggap mereka tu jiran kita. Sebelah kanan gerai akak aku ni orang berniaga satay, sebelah kiri pulak orang jual air. Memang dua-dua baik dan lawak nak mampos. Pecah perut aku ketawa kalau dorang duet buat lawak.

3) Kalau pelanggan perempuan datang, peniaga lelaki macam aku ni kena gelar mereka dengan berhati-hati. Kalau yang datang beli kuih tu perempuan agak sebaya atau tua dua-tiga tahun je dari kita, aku kena panggil "adik". Kalau yang datang tu mak cik, aku kena panggil "akak" dan kalau yang datang tu nenek-nenek, kita kena panggil mak cik. Pendek kata kena gelar dengan gelaran yang lebih muda la..Baru diorang nak datang. hihi...

4) Kalau pelanggan lelaki pulak, peniaga laki gelar macam biasa. Tapi peniaga perempuan macam akak aku kena gelar lain sikit. Kalau pak cik kena panggil abang, kalau atuk-atuk kena panggil pak cik. Kalau agak2 sebaya ataui muda/tua 2-3 tahun kena panggil "abang!". Ha...lain sikit.

5) Persaingan tu perkara biasa. Jangan dengki kalau tengok perniagaan orang lebih maju.

6) Peak hour (orang datang ramai-ramai secara bergerombolan) akan menyerang pasa pukul 5.30 hingga pukul 6. Waktu tu memang tak menang tangan. Jadi, tak boleh buat kerja lembap-lembap, kena cepat! Kalau lambat nanti kena sound! Haha..Aku banyak kali kena sound.

7) Memang lumrah la...pukul 3 lebih dah kena start datang set up khemah. Lepas tu pulak tutup gerai semestinya selepas magrib dalam pukul 7.40 macam tu. Kiranya memang aku memang sentiasa berbuka di gerai di bazaar je. Jarang dapat berbuka di rumah. Cuma dapat berbuka di rumah kalau kuih-muih yang dijual habis awal je. So, tutup awal la...hihi

8) Kuih muih yang nak diisi ke dalam plastik tak boleh diisi guna tangan. Kena guna penyepit ataupun plasti sebagai alas tangan. Walaupun tangan kita bersih dan walaupun kuih tu berbungkus contohnya macam kuih tepung bungkus.

9) Kuih yang mudah hancur kena letak dengan penuh berhati-hati tapi kena letak dengan cepat! Kalau lembap sangat nanti kena marah dengan customer, kalau cepat sangat nanti kuih hancur. Contohnya agar-agar, kuih kaswi dan sebagainya la..

10) Kalau ada kuih-kuih atau air yang tak habis dijual , jangan dibuang macam tu. Membazir! Sebaiknya bagi kuih yang tak habis tu kat gerai gerai jiran kita dengan free! Akak aku selalu bagi air dengan kuih yang tak habis kat gerai sebelah dan sebagai balasan, akak aku selalu dapat satay free. haha...

Okay, setakat ni dulu pengalaman saya. Selamat berpuasa menghabiskan baki-baki ramadan ni dan selamat menyambut hari raya. Dan kepada yang bakal berumah tangga, semoga berbahagia dan semoga semuanya berjalan lancar. Amin`~

Kalau sesiapa yang berkesempatan, sila la datang ke bazar ramadan felda jengka 6. Hihi..

p/s : Tak dapat nak pergi kenduri kawan-kawan sebab tolong akak berniaga lepas raya di pasar tani.

Wednesday, August 8, 2012

Sweet Home Hansel

Sudah hampir seminggu aku berada di Malaysia. Memang agak sibuk dengan aktiviti menolong kakak di bazar. Kadang-kadang untung, kadang-kadang cuma cukup balik modal. Bersyukur sebab sekurang-kurangnya aku tak adalah kebosanan di Malaysia tak tahu nak buat apa.

Nak buat attachment kononnya hari tu tapi tak jadi. Nak pergi kenduri kahwin kawan pun tak jadi sebab ada hal-hal lain yang perlu diselesaikan. Seronok sungguh berada di Malaysia di samping keluarga. Rasa macam tak mahu balik Mesir pun ada.

Ada beberapa point yang tak penting ingin diketengahkan di sini.

1) Ada sahabat dan keluarga jauh di Malaysia yang berkecil hati dengan aku sebab mereka kata aku balik Malaysia tanpa memberitahu mereka. Persoalannya, adakah saya perlu memberitahu kepada setiap orang bahawa saya akan balik Malaysia? Perlu ke saya bagi mesej di facebook seorang demi seorang? Perlu ke saya buat pengumuman di Masjid selepas solat sunat tarawih untuk memberitahu semua orang bahawa saya sudah pulang?

2) Ada juga kawan yang tanya tentang souvenier dari Mesir. Aku pelik. Parents dan adik beradik aku pun tak sibuk suruh bawak souvenier dari Mesir. Mereka cuma mahu aku selamat sampai di Malaysia sahaja. Itu sahaja yang mereka mahukan, tak ada lah siap suruh beli itu ini. Ini keluarga jauh yang bau-bau bacang pula sibuk suruh bawa buah tangan. Lepas tu kawan yang sebelum ni tak pernah bertegur pun tiba-tiba tanya mana hadiah. Why?

3) Ada sahabat-sahabat di Mesir yang turut pulang ke Malaysia ajak aku untuk berekspidisi/ bergerak ke mana-mana bersama. Tapi bagi aku, sebelum-sebelum ni kan dah selalu keluar dengan kawan-kawan satu universiti di Mesir. Jadi di Malaysia ni, apa kata kita berjalan dengan kawan2 satu tingkatan atau satu sekolah rendah pula? Takkan waktu semester kita jalan dengan kawan universiti, waktu cuti pun dengan kawan universiti juga? Takkan nak rapat ukhuwah kawan universiti je, ukhuwah kawan sekolah pun kena jaga juga kan?

4) Aku tulis status dengan niat untuk bergurau. Aku bergurau pun bukannya benda yang mempermainkan agama atau perkara penting. Aku cuma cakap , "bosan hari ni tak buat apa". Terus sampai ada yang bagi tazkirah, sindiran dan sebagainya. Kata mereka, hidup ni banyak tujuan seperti berdakwah dan mengabdikan diri kepada Allah seperti membaca Quran, solat sunat dan sebagainya jadi tak ada sebab untuk rasa bosan. Saya tahu itu. Tapi maksud saya ialah aktiviti lain seperti memancing, mandi sungai atau sebagainya. Saya pun insyaAllah tak lupa bahawa berdakwah itu hukumnya wajib ke atas setiap umat Islam termasuk saya. Saya pun inshaAllah tak akan bosan dalam melaksanakan kehidupan seharian sebagai Muslim. Saya minta maaf atas status yang membuat anda tersinggung.Haih~

5) Untuk semester yang baru ni, saya berazam untuk menjadi seorang yang pendiam at least SEDIKIT. haha...Saya tahu ramai orang kurang senang dengan sikap saya yang happy tak tentu hala. InshaAllah aku nak try ubah sedikit.

Semoga ramadan kali ini meninggalkan sesuatu yang bermakna buat aku.

p/s : Nak banyak luangkan masa dengan family. Tak perlu nak luangkan masa dengan orang lain banyak sangat. Sekejap-sekejap sudah. Parents and Siblings come first.

Sunday, August 5, 2012

My Favourite Athletes

Aku sebenarnya tak nak ambil tahu pasal olimpik, tapi terambik tahu jugak. Sebab best pulak olimpik kali ni. Banyak shocking news, new record dan sebagainya lah...

Actually, there are many of them that I like. But here are three of them that I like most.


No 3
Michael Phelps

I read that he won 17 medals all this while and 14 of them are golds. Not really sure about this. Some people say that he took drugs and weeds. But no one should believe media for 100% right? Haha.. May be they are jealous and start to make story about him.
If that was true, who cares? I don't!



No 2
Dato Lee Chong Wei

He lose the match, but he wins many hearts.
Haha..This is a quote made by one of his fan. He even said sorry on twitter after the match ended. Dear DLCW, you shouldn't say sorry, but we are the ones should say thank you to you. You've won the 1st silver medal for Malaysia. Congratulations.

The reasons why I respect him
a) He is Malaysian!
b) He's polite and warm. He is being friendly to all people and don't mind of taking pictures together or giving  autographs.
c) He is very humble (not arrogant) that he makes all people love him.



No 1
Oscar Pistorius, the Blade Runner

I don't think that I should give reasons why I respect him the most. If I was born with no limb, I just stay at home and do nothing. But he did not. He was born as an athlete.
Did you know that between the ages of 11 - 13, Oscar played water polo, rugby and tennis? Wow...Instead of doing nothing or waiting to be help to move, he did all that!
Don't look at his legs, but look at his records! He is even can beat other runners with normal two-legs.

He is the fastest man with not legs that goes to Olympic Games!

Okay, thanks for reading my miscellaneous post. They are three athletes that I like most. How about you? Can you please describe yours in your comment?  :P

Saturday, August 4, 2012

Rasuah Hingga Ke Sempadan

Alhamdulillah, aku sudah selamat sampai ke rumah di Malaysia. Perjalanan dari Alex-Cairo-Abu Dhabi-Kuala Lumpur- Pahang memang memenatkan. Dan sekarang aku tak boleh tidur..Jet lag barangkali.

Honestly, antara satu sebab kenapa aku nak balik Malaysia ialah aku nak lari dari perangai arab yang kadang-kadang menyakitkan hati. Memang betul bahawa yang jahatnya cuma seorang dua, tapi ramai lagi beribu yang baik hati di luar sana. Tapi yang jahat seorang dua ni yang selalunya membuatkan kerana nila setitik rosak susu sebelanga.

Tapi arab ni seolah-olah "tidak melepaskan" aku untuk lari dari perangainya begitu sahaja. Walaupun aku cuma beberapa jam terakhir di Mesir, mereka tetap menunjukkan perangai teruknya; mereka tetap akan menyusahkan kita. Mereka ni memang "hebat" sebab boleh "tunjuk perangai" kat kita walaupun kita cuma sedikit langkah sahaja lagi untuk keluar dari negara ini.

Antara perangai comey mereka....

1) Dalam perjalanan ke lapangan terbang, tremco mula buat masalah. Tayar tiba-tiba meletup dan terpaksa diganti dengan tayar yang baru. Tapi, pemandu cuma menelefon kawan dan terus menunggu tanpa menukar tayar. Kami pun mempelawa untuk menghulurkan pertolongan, maklumlah kami pun tahulah juga sikit-sikit bab-bab menukar tayar ni. Tapi pemandu tu cakap alatan tak cukup lah, apa lah. Bila kami marah suruh cepat, dia kata tak ada orang nak tukar tayar.

Bila kawan dia sampai untuk menolong, aku tengok peralatan yang digunakan cukup je. Tak ada alatan baru yang ditambah pun. Kawannya cuma menolong menukar tayar. Kami pelik...Kenapa tak cakap je awal-awal tadi? Kan kami boleh je nak tolong tukar tayar? Haih~ Kamu ingat kami ni tak pandai sangat ke dalam bab-bab ni?


2) Bila mahu check in, bila lalu ikut security gate tu, pegawai tu mintak duit baksyish/rasuah. Ya Allah, di bulan ramadan yang mulia ni boleh juga dia minta rasuah? Aku pun bagaikan terperangkap. Aku tahu memberi rasuah tu suatu dosa, tapi beg aku sudah pun masuk ke dalam, cuma aku yang berada di luar. Jadi, nak atau tidak kami "terpaksa" bagi LE 20 seorang untuk masuk ikut gate tu.

3) Kemudian, pegawai yang check/monitor beg tu tiba-tiba tahan aku. Dia tanya "ada apa dalam beg kau ni? Cuba kau buka". Aku tahu aku tak bawa benda2 yang berbahaya jadi aku ignore je apa dia cakap. Aku cuma bawak patung Spongebob untuk adik aku, salah ke? Dan dia buat benda yang sama kepada Acap. Dia suruh acap buka beg, dan dia marah Acap..Dia kata, "Kenapa bawa madu banyak sangat? Kau tak boleh bawak banyak2 ni.!" Nak tau berapa botol madu yang acap bawa? Cuma 4 botol! Tu semua alasan nak duit tips! Aku tak taulah acap bagi ke tak duit tips tu tapi aku memang tak bagi!

4) Kemudian, timbang bagasi. Setelah buat grouping weighing, kami terlebih 5 kg. Ceh, 5 kg je pun (bak kata Nisa Hasyim...hihi). Tapi orang yang timbang beg tu kata "kalau nak settle, kena bagi duit." Dan aku tak tau apa yang terjadi lepas tu sebab aku sakit hati sangat sampai aku tak nak ambil tahu. Tak tau lah acap bagi ke tidak. Masalahnya pegawai lain yang ada kat situ buat derk je tengok kawan dia yang timbang beg tu minta duit kat kami. Boleh subahat plak. ceh!

5) Aku ingat group kami je kena "tipu". Rupanya group2 budak melayu yang lain pun kena tipu. Ada seorang budak ni (dari Cairo kot), tiba2 out of no where ada orang "volunteer" nak tolak troli begnya masuk ke dalam. Bila dah sampai, dia minta duit dengan bayaran yang tinggi coz kalau tak dia takkan pulangkan beg troli tu. Isy, itu perangkap nama dia. Jahat!

Dear Egyptian, no matter how many times you do riot
No matter how many times you change your president
But if you don't change your attitude and manner, you will stay like this forever

Pada hari ini, bermulanya Ramadan 1433 di Malaysia. :)
Had a great journey with Acap J, Khairul Afizal, Akhtar, Shuk Suliman and Nisa Hashim, Nor Jannah, Sabirah, Amalina dan Kak Jah.