Tuesday, October 30, 2012

Yang Difikirkan (paeds)

Bismillahirrahmanirrahim.....

Hari ni saya nak ajak kawan-kawan berbincang tentang suatu kes paediatric. Kesnya begini, ada seorang budak yang telah di-diagnosed sebagai penghidap nephrotic syndrome. Nenek budak ni ( penjaga) selalu mengomel/mengeluh.

Katanya, dah banyak kali keluar masuk hospital dan dah banyak rawatan yang diberi tapi masih tak ada perubahan. Tak ada pun regression of abdominal swelling. Malah, katanya cucunya itu jadi bertambah teruk dengan adanya scrotal swelling.

When I heard that, I immediately was thinking that the boy may have steroid-resistant nephrotic syndrome or persistent nephrotic syndrome. But then a friend of mine tried to find out why the boy's condition became worse by asking the nanny on how did she gave the boy his medication.

Ini ceritanya....

Dari apa yg kawan saya ceritakan, nenek dia ni pada mulanya berikan ubat kepada cucunya seperti biasa. Tapi cucunya ni selalu sahaja muntah-muntah. And the nanny thought that the vomiting is due to the medication. She thought the drugs are the cause of the vomiting. (Why do I have to mention the same thing twice? -_-")

So, she then stopped the boy's medication. For her, whether she gives the medication or not, the boy's condition are still the same. So, what's the point of giving drugs if the drugs could make him worsen? Itu apa yang nenek kanak-kanak ini fikirkan.

Gambar sekadar hiasan :P


Jadi, aku tak tahu siapa yang betul atau siapa kah yang salah.
Adakah keadaan budak tu bertambah teruk apabila mengambil ubat yang dipreskripsikan?
Adakah keadaan budak tu bertambah teruk walaupun sudah diberi rawatan?
Atau adakah keadaan budak tu bertambah teruk sebab nenek dia buat sebegitu rupa?


I'm now start to confuse. Who should be blamed for this?

The hospital? (for not treating the boy well)

The doctor? (Who prescribed the drug for the kid but did not explain the details to his guardian)

The nanny (for stopping the medication after thinking that the drug is the cause of vomiting)

or us? ( because still can not do GOOD history taking from the patient and thus causing provisional misdiagnosis?)

p/s : If you be the paediatrician, you're not only dealing with the patient, but the whole family of the patient! er...btw, who know the cause of vomiting in this patient?

Monday, October 29, 2012

Sentap

Subhanallah...aku tersentap sangat bila jumpa picture ni kt wall salah seorang sahabat. Betapa kotornya hati aku. Agak-agak kalau nak cuci hati ni, boleh tak jadi bersih macam hati orang lain? Ke memang dah susah nak cuci hati aku yang kotor ni? Adakah tetap akan meninggalkan kesan degil? Astaghfirullah~


Wednesday, October 17, 2012

Lagi 2 Tahun

Tak sangka aku dah 5th year kt University Alex ni. Sekejap je. Masuk tahun ni, lagi 2 tahun nak habis. Dalam masa dua tahun, macam macam boleh berlaku.

Sedangkan perang pun boleh berlaku dalam masa seminggu.
Dalam masa 2 tahun, macam-macam boleh buat
Dalam masa 2 tahun, hati boleh berubah.
Dalam masa 2 tahun, banyak perkara kita boleh lalui.

Paling sedih, seorang demi seorang senior yang sudah tamat pengajian pulang ke Malaysia. Harap-harap, persahabatan kami akan berkekalan insyaAllah.

Ada yang anggap 2 tahun itu sangat lama. Sampai tak sabar-sabar nak habis belajar. Ada yang anggap dua tahun tu sangat sekejap. Tak sempat nak cover semua topik medik yang sudah dipelajari serta nak belajar kemahiran-kemahiran yang seorang doktor patut tahu.

Ada juga perempuan yang risau sebab tak kahwin-kahwin lagi. Bimbang kononnya bila dah bekerja nanti, tak ada sesiapa yang berani masuk meminang sebab standard tinggi sangat.

Ada juga lelaki yang sudah mula menyimpan duit elaun sedikit demi sedikit untuk kumpul duit nak kahwin, nak beli kereta dan sebagainya. Nak kumpul duit banyak-banyak sebab nak kahwin dengan orang yang standard tinggi. Harap-harap si bakal isteri tak demand tinggi. Lelaki pun bukan banyak duit sangat.

Ada juga yang nak ambil kesempatan ni untuk ambil ilmu-ilmu lain di bumi mesir ni selain dari ilmu perubatan. Ada yang belajar agama, belajar bahasa, belajar memasak, belajar berdikari dan sebagainya.

Ada juga orang yang masih mengekalkan hubungan jarak jauh dan percaya antara satu sama lain. Bak kata orang putih, distance does not ruin relationship but doubts do! Harap-harap hati masing-masing tak berubah. Jangan pula sudah ada orang di Malaysia, tapi jatuh cinta dengan orang di sini pula.  Semoga tidak berubah hati. InshaAllah kat Malaysia tu setia menunggu. Don't be a betrayer.


Ada juga yang sudah berumah tangga dan menunggu cahaya mata untuk lahir di bumi anbia ni. Aku pun tak sabar nak jadi pak cik dan nak bermain-main dengan anak kepada kawan-kawan aku. Cepat la sikit! Haha...Ada juga yang sudah ada ikatan pertunangan dan cuma menghitung hari bahagia untuk berkunjung tiba. Ceh, macam ayat novel. Nyampah plak dah aku.

Okay lah, sebelum lebih ramai manusia-manusia yang muntah kerana membaca post saya yang meloyakan ini, lebih baik saya mengundur diri. Salam~

p/s : Lama tak update blog sebab rumah tak ada internet plus charger laptop rosak. Tahu tak kat mana jual charger laptop acer kat alex ni? :P

Tuesday, October 16, 2012

Congenital Anomaly

" If you find a congenital anomaly, search for other anomalies"

Doktor selalu pesan macam tu. Dalam minggu ni sahaja, aku dapat tengok 2 kes Down Syndrome. Kadang-kadang rasa sedih bila tengok kanak-kanak yang kena down syndrome ni. Wajah mereka comel, ada sesetengah dari mereka yang agak aktif dan ingin bermain seperti kanak-kanak lain.

Kes 1
Down syndrome associated with VSD.

The most common congenital heart disease in Down Syndrome patient is Endocardial Cushion Defect, the second one is VSD and the third one is Fallot Tetralogy. That's what my professor told us in class.

Comel budak perempuan ni. Sesekali budak ni tercungap-cungap untuk bernafas. Sangat kesian.

Kes 2
Down syndrome associated with Leukemia

Kali ni budak lelaki. Pun comel seperti kanak-kanak lain. Baik je budaknya. Kulitnya dipenuhi bintik merah purpura. Paling aku sedih bila dapat tahu yang budak ni ada bleeding tendency. Kesan cucukan cannula pun masih lagi berdarah. Rasa kasihan sangat.

Kadang-kadang rasa sedih bila tengok kanak-kanak yang comel ada penyakit yang berbahaya. Okay, itu sahaja. Tak ada point pun nak tulis sebenarnya. Adios~

p/s : It's important to ask about consanguinity.