Monday, January 7, 2013

Bukan Gila

Kalau kita cakap pasal psychiatry, perkara pertama yang orang akan fikir ialah ; ORANG GILA! Do you know that not all patient who consult psychiatrist are crazy? They are not crazy. Itu lah yang salah pada fikiran orang kita. Kalau jumpa psychiatry je, orang kata kita gila. Sedangkan semua orang ada penyakit psychiatry.

Jangan terkejut bila anda melangkah masuk ke dalam wad psikiatri. Nak tahu kenapa? Pesakit-pesakit di wad psikiatri ni kadang-kadang terdiri dari pemuda yang kacak, perempuan yang sangat cantik dan kanak-kanak yang comel. Quite surprising isn't it? Who knows that you can find beautiful young woman, handsome young man and cute children in the psychiatry ward. Apa yang kita bayangkan, pesakit di wad psikiatri ni mesti buruk, selekeh, pengotor dan sebagainya. Tapi itu tak ramai. Kebanyakan pesakit psikiatri sebenarnya memang nampak normal. Bagus kebersihannya, elok tutur katanya, Cuma kadang-kadang emosinya sahaja yang terganggu. Yang selekeh pengotor tu tak adalah ramai pun.

Last week, I went to an ophthalmologist, accompanying my friends doing eye check up. While the doctor was examining him, he ask us what clinical specialties that we are studying now. Kemudian kami cakap lah sekarang ni kami di neuropsychiatry. Kemudian doktor tu cakap,

"Ï don't like psychiatry. For me, it's not a branch of medicine. You just talk to patient until the patient reappear normal again. then the patient will become 'sick' again."

I'm sorry but I have right to disagree. I do think psychiatry is important and psychiatrist are just like the other specialists, they help to treat diseases too! Talk about recurrence, there are many other disease that can recur too. And there are also psychiatric diseases which may be cured completely by applying the right treatment and rehabilitation inshaAllah.

Wah, aku nampak begitu fanatik. Adakah aku ingin menjadi seorang psikiatri suatu hari nanti? Tidak! Aku tak berminat nak menjadi seorang psikiatri, tapi aku percaya yang psikiatri ni juga penting seperti bidang-bidang lain. Sebab aku berminat nak menjadi pensyarah yang mengajar medik( kalau boleh internal medicine).

Okay lah sekian sahaja dari saya. Kesimpulannya,
1) Jangan anggap semua patient psikiatri ni semua gila.
2) Jangan anggap bidang psikiatri ni bukan bidang perubatan. It help to treat your soul. Lebih-lebih lagi kalau doktor psikiatri ni seorang Muslim.

p/s:  Aku rasa macam nak jadi neurologist la...tapi susah plak subjek ni. Susah tapi menarik. Camne tu?

1 comment:

Anonymous said...

Masha Allah menarik sangat post ni! Alhamdulillah... Memang betul! Bidang ini memang sangat penting terutamanya untuk merawat jiwa umat Islam masa kini....