Friday, March 22, 2013

Rabun? Sebab Apa eh?

Hari tu (x ingat dah hari apa) belajar pasal topik rabun (refractive errors). Okay, apa yang aku nak fokuskan ialah faktor-faktor yang boleh menyebabkan rabun.

Doktor tanya soalan, "Do you think watching television can make you nearsightedness? NO!!!"

Doktor kata, cuma ada beberapa faktor kenapa kita jadi rabun.

1) Kuasa kanta dan kornea mata
2) darjah kelengkungan kanta/ lens
3) Refractive index
3) axial length of eye globe.


Doktor kata, there is no such thing as reading books in dark room/ watching television/always forget to wear glasses/not eating carrot can makes you shortsightedness. Doktor kata, membaca dalam gelap ke, atau tengok tv ke, itu tak menjadi faktor kenapa kita jadi rabun.


Dan doktor kata, kadang-kadang orang percaya yang kalau kita once dah pakai spek mata, kita kena pakai selalu kalau tak power akan increase. Doktor kata tu tipu semua tu. Tahap kerabunan akan meningkat kalau bebola mata jadi makin besar, iaitu sewaktu kita meningkat dewasa. Selepas capai tahap matang, bebola mata akan berhenti membesar dan tahap kerabunan kita tak akan bertambah. Cuma sampai disitu sahaja.

My doctor asked us, "So, you think eating carrot can improve your vision? NO!!!!"  Because eating carrot does not make axial length of your eyes getting longer!


Doktor kata lagi, faktor-faktor yang ridiculous disebutkan tadi tu bukan boleh buat rabun, tapi boleh buat "tak nampak"! Doktor kata, rabun dan tak nampak itu dua perkara yang berbeza. Refractive errors are something else and diminution of vision is another different thing.


So, sayangilah mata anda. Aku pun tak faham sangat apa aku tulis ni. Tapi kau baca je lah. Malas plak aku nak eksplain panjang-panjang. Buat fenat je~! Babai~!

okay masalahnya sekarang...kenapa aku upload gambar doremon? Kenapa? Kenapaaaa???

2 comments:

Mohd Azriq said...

doraemon sbb nk mkn dorayaki

nonararasu said...

hai eri.. haha. i read ur blog. hmm. hehe