Tuesday, March 19, 2013

Situasi dan Respons

Semenjak aku post gambar aku buat dorayaki kat facebook tu, ramai yang suruh aku post kat blog cara-cara nak buat dia (resipi). Boleh je nak bagi, tapi nak upload gambar tu malas. Lagipun minggu depan tersangatlah busy dengan assignment, majlis persatuan dan temujanji dengan doktor gigi. Jadual artis pun tak sesibuk aku.


Okay just want to share a story. Lumrah pelajar Malaysia yang belajar di Mesir, memang tak sah kalau tak kena ejek dengan budak-budak Mesir yang terencat akal dan kurang adab. Ada yang boleh kita sabar, tapi kadang-kadang tu menyirap jugak bila kena ejek kaw-kaw.


Okay, ada satu hari ni aku pergi ke kedai topup. Kemudian, ada seorang budak perempuan sebelah aku (dalam lingkungan umur 9-10 tahun) ni cakap, "ni hao"..Banyak kali juga dia cakap benda tu. Aku macam dah fed up. Oleh kerana aku tak tahan dia cakap macam tu (sebab aku rasa macam diejek), aku pun cakap kat dia...."Kau tau ke maksud 'ni hao' tu apa?" [nota : perbualan sebenar adalah dalam bahasa arab]

Kemudian budak tu cakap, "Tau, ni hao tu maksud nya izayyak dalam bahasa cina". Aku pun cakap, "Aku bukan cina lah, jadi jangan cakap macam tu lagi".

Budak : Enta musy sini? Enta minin? (Kau bukan cina? Kau dari mana?)

Aku : Ana min Malizia. Ana Malizi. (Aku dari Malaysia, aku orang Malaysia)

Budak : Lau izayyak fi lughatul malizi, enta bi'ul eh? (Kalau nak cakap apa khabar dalam bahasa kau, kau cakap apa?)

Aku : Izayyak fi malizi- apa khabar

Budak : Oh...apa kaba? Sah? Ma3lisy ana ma 3ariftush 'abla dah. (Oh, apa khabar? Maaf saya tak tau sebelum ni)

Aku : Enti tufakkir izzayak fi lughatul malizi...ni hao? La'! Dah sini. Ni hao sini bas. (Kau ingat apa khabar dalam bahasa aku ni "ni hao?" Itu cina! Ni Hao tu orang Cina je guna!)

Budak : Ma3lisy2x....

Budak tu sambung lagi, patut la sebelum ni bila dia nak tegur budak melayu, dia cakap "ni hao" tapi tak ada orang layan. Dia tak tau yang student Malaysia kat sini ialah orang Malaysia! Dia ingatkan cina. Dia kata, aku orang first yang 'layan' dia dan betulkan salah faham dia.

Jadi, kesimpulan yang aku boleh buat ialah.... Kita jangan senang nak marah dengan budak arab yan cakap ni hao kat kita sebab dia sebenarnya tak tau kita dari mana. Dan dia tak tahu macam mana nak cakap apa khabar dalam bahasa kita (mereka ingatkan ni hao). Jadi, kalau boleh, betulkan lah mereka. Jangan terus marah mereka. Cewah....

Okay, nasihat aku ini cuma apply untuk budak-budak yang cakap "ni hao' je okay? Tapi TIDAK untuk budak yang ejek kau buya buya atau bungga bungga. Yang tu memang patut diberi penampar sebiji dua. Yang tu memang obviously mengejek. Kalau jumpa macam tu, boleh la sekeh kepala mereka dengan laju. Sekian sahaja post dari saya....babai~!

p/s : Kalau budak-budak ejek kau buya-buya/bungga-bungga, kau senyum je. Senyum tak perlu kata apa-apa kerana....Tumbuk lebih senang! :)

1 comment:

afiQFaiz said...

kesik. kalau yg kejar ko pstu how r uuuu. kes ni cmne lak. hehe