Wednesday, April 24, 2013

Cucur Strawberi

Yeay minggu ni cuti 2 hari, iaitu khamis dan jumaat. Boleh la study sepuas-puasnya (yo-yo-o je). Okay hari tu dah bagi resipi buat jemput pisang. Kali ni nak bagi tau cara-cara buat jemput/cucur strawberi pulak. Sebenarnya sama je cara nak buat dia, cuma ada SEDIKIT je perbezaan. Okay jom kita start buat cucur strawberi orang bujang.


Bahan-bahan : 
1) 500 gram strawberi....ikut kau la nak banyak mana pun. Ni aku saje tulis 500 g ni.
2) Tepung gandum
3) Gula
4) Susu segar
5) Madu...ala, ko tak yah susah2 cari madu mahal-mahal. Madu tiruan pun bole kot rasanya. Heh~!



1) Basuh dulu buah tu. Tak nak basuh pun boleh tapi itu pengotor ye nama dia. Lepas tu letak dalam blender. Untuk lebih senang kisar, potong strawberi tersebut kecil-kecil terlebih dahulu. 
Kemudian masukkan 4 sudu susu segar (bukan susu sejat na....) bersama strawberi yang telah dipotong tadi dan.....kisar/blend!!
* Strawberi tak selembut pisang, jadi kena guna blender. Tak leh lenyek, tak cukup kuat. haha...Kalau kuat, silakan.

2) Kemudian kau akan dapat result macam gambar kat atas ni. Kau letak strawberi yang dah dikisar tadi dalam bekas. Kemudian, masukkan gula. Kalau aku guna 500 gram, aku masukkan 7 sudu gula. So, kau kalau x ikut 500 gram, pandai-pandailah kau masukkan kuantiti gula ikut suka hati sendiri.


3) Masukkan tepung gandum. Yang ni pun aku x boleh bagi sukatan tepung gandum yang tepat. Itu semua bergantung kepada korang. Kalau korang nak rasa strawberi tu menyerlah, korang just letak sikit je tepung tu. Kalau korang nak buat cucur korang rasa macam kek, masukkan banyak sikit. Tapi make sure jangan terlampau banyak nanti jadi keras.


4) Gaulkan sampai jadi cantik dan smooth macam gambar kat atas. Cantik kan? Haha...Entah apa yang cantik aku tak tau. So rasanya dah boleh kot kalau nak panaskan minyak dalam kuali time ni.

5) Goreng cucur tadi. Untuk dapatkan bentuk yang bulat dan tak leper, sila guna minyak banyak. Jangan kedekut minyak ye. Goreng dengan api yang sederhana, jangan terlalu besar dan tidak terlalu kecil.


6) Tada....Dah siap. Okay strawberi ni dia tak semanis pisang. Dia masam sikit. Jadi, untuk dapatkan rasa diabetes tu, sila makan dengan cicah madu. Tengok dalam mangkuk biru kat atas ni, tu madu ye dalam tu. Cicah dengan tu ha... Sambil minum teh o perisa vanila, boleh la makan sambil tengok Running Man episod 142. Salam .....

p/s : Exam dermatology dah dekat, tak sampai seminggu. Semoga sempat la study. 

No comments: