Saturday, April 20, 2013

Jangan Tangguh

Okay dah lama x post pasal tips study. Walaupun aku sendiri result tak berapa nak cemerlang tapi aku nak tulis gak. :P


1) Jangan tangguh masa study. Contohnya sekarang pukul 7.43 malam. Tak perlu kau nak genapkan jadi pukul 8 baru boleh start study. Kau start je sekarang tu jugak. Tak kiralah waktu tu pukul 5.43 ke, 7.59 ke, just get started. Tak perlu genapkan masa okay~!


2) Once kau baca tu, kau terus CUBA untuk ingat a.k.a hafal! Ada sesetengah orang, dia suka baca sekali imbas dulu, then 2nd time baru hafal. Okay, yang tu boleh jugak. Tapi konfem ke kau ada banyak masa? So, solutionnya ialah once kau baca, kau CUBA untuk hafal terus. InshaAllah 2nd time and seterusnya kau baca topik tu balik, makin banyak yang kau dapat ingat.

Okay sekian sahaja topik saya iaitu jangan tangguh masa study, dan jangan tangguh cuba hafal. Salam~

p/s : Tak semestinya study medik je, study apa-apa pun boleh try.

1 comment:

Farhana Khairunnisa said...

Akan cuba tips ni mulai sekarang. hihi