Saturday, April 6, 2013

Jemput Pisang

Okay, kali ni saje nak share dengan kawan-kawan cara nak buat jemput pisang. Lagipun ramai yang tanya aku, macam mana nak buat jemput pisang. Honestly, aku tak tahu kenapa orang nak belajar buat jemput pisang ni sebab benda ni tersangatlah senang dan tak perlu diajar pun. Kau boleh reka sendiri je sebenarnya.

Tapi teringat seorang kawan cakap, tak semestinya benda yang kita tahu tu orang lain pun tahu. Mungkin sesuatu benda tu senang bagi sesetengah orang, tetapi susah bagi sesetengah orang yang lain. Okay banyak pulak mukadimah post ni. Bila nak bagi resipinya kan? Haha...

Okay, bahan-bahannya ialah....
- pisang
- tepung gandum
- gula

tu je bahan-bahan dia. Kau tak yah susah-susah nak cari telur la, susu la, madu la, serbuk penaik la...tak yah. Letak air pun tak yah. Tu tipu semua tu. Bahan dia sebnanye 3 yg atas tu je ha.


Cara-cara :
1) Masukkan pisang dalam bekas untuk dihancurkan. Kalau nak senang, patah riukkan pisang tu. Lepas tu masukkan gula. Ratio dia ..sebiji pisang = satu sudu gula.

2) Lenyek pisang dengan gelas/cawan. Jangan guna blender atau pengisar, kalau tak nanti jadi jus. Kalau jus, kau nak buat jemput cmne plak kan? Baik kau bukak kedai jus je ha.


3) Okay, gula dah masuk awal2 tadi kan? So sekarang kau masukkan tepung gandum. Yang ni kau kena pandai-pandai agak la nak tepung banyak mana. Kalau kau nak jemput kau jadi macam kek pisang, kau letak tepung banyak. Kalau kau nak rasa pisang tu lebih, kau letak tepung sikit.

4) Panaskan kuali dan letak minyak dalam kuantiti yang agak banyak. Sebab kalau kau guna minyak sikit, nanti jemput pisang kau jadi leper/penyek. So tak cantik.

5) So, kalau agak-agak minyak dah panas, boleh la mula menggoreng. Oh lupa plak, make sure api sederhana. Kalau kuat sangat, nanti luar hangus tapi dalam tak masak.Kau pasang api kuat-kuat buat apa, kau nak buat pembakaran terbuka? Membazir gas je. Tapi kalau api slow sangat, nanti jemput jadi keras. Kalau keras nanti boleh buat baling anjing plak.

6) Tip untuk dapatkan jemput yang bentuk dia bulat (x leper) ; guna dua sudu. Satu sudu untuk kaut dan satu  sudu lagi untuk 'tolak' adunan tu ke dalam kuali. Kau faham ke? susah aku nak ekspelain secara teori ni.

7) Tada...dah siap. So, boleh la makan jemput sambil minum teh o panas. Lebih seronok kalau sambil tengok Running Man. haha... Okay sekian tips entah apa-apa dari saya. Babai...

p/s : Aku tak suka term "cekodok". Bunyi macam kodok yang katak tu ha..Geli aku. Sebab tu aku guna perkataan "jemput". Jemput makan jemput. :)

3 comments:

Anis Amirah Nawawi said...

besaq ngat aih kuali tu. boleh goreng kau skali dlm tu

Khairi Malik said...

haha anis...tu la.. ni bukan kuali sebenarnya, ni la kawah yang orang slalu guna untuk kenduri tu ha..

Amir Ibrahim said...

T.kasih sharing..pertama kali buat...terbaek..