Monday, April 15, 2013

Kanta Lekap

Alhamdulillah, dah  habis dah round Ophthalmology dan aku tak update sepatah haram pun info tentang ophthalmology. Kali ni nak cakap sikit la....

Kepada sesiapa yang suka pakai contact lens /kanta lekap murah, diharap boleh berhati-hati. Kalau nak beli, jangan beli yang murah yang ada di tepi-tepi jalan tu je. Bukan apa, sebab selalunya yang murah ni tak bersih.

Antara penyakit yang kau boleh kena kalau pakai kontek lens murah ni ialah.....

1) Giant Papillary Conjunctivitis - Especially kalau yang jenis pakai kontek lens lepas tu tak reti nak buka time tidur/mandi.

2) Fungal keratitis - Especially bagi yang kanta lekap yang kotor yang ada habuk-habuk kayu.

3) Acanthamoeba corneal ulcer- Yang ini sangat bahaya. Kau boleh hilang penglihatan ye kawan-kawan. So,  make sure tanggal contact lens anda sebelum anda mandi di swimming pool atau tempat public. :)

Okay, jadi silalah jaga mata anda. Mata ni nikmat Allah yang sangat tidak ternilai. Hargailah pemberian Allah SWT ni.  :)

4 comments:

Anonymous said...

Alhamdulillah... Tak sabar nak tunggu post seterusnya...!

Farhana Khairunnisa said...

Bahayanya, nasib baik saya jenis tak pakai contact lens :D

Khairi Malik said...

anon - nk tunggu post medik je ke? memang lambat lagi la jawabnya. haha

farhana - contact lens ada juga kebaikan dia sebenarnya. tp kalau xnak ambil precaution steps, better jgn pakai. :)

nonararasu said...

jangan beli kontek lens online.bahaya. klu nak beli, kena jupe optometrist dulu utk dptkn kontek lens yg betol2 sesuai dgn mata. :') *sad org2 skang*