Wednesday, June 12, 2013

Radiasi

Tadi hari pertama dalam kelas Urology. First impression aku, memang teruk. Tapi kena tahanlah lagipun dua minggu je. Bukan impression tu teruk sebab subjek, tapi sebab administration department ni macam kureng sikit.


Tapi lecture pertama pada hari ini ialah Infertility and Erectile Dysfunction. Tapi doktor ada tanya,

Do you know what is the most common environmental cause of male infertility?

And no one answered. And I know may be some of us guessed right, but we were just lacking a little courage to spit the answer out of our mouths. 

Jawapan dia ialah...Mobile phone. Ya...Telefon bimbit, tak kira lah smart phone ke tidak, as long as ia adalah henpon, yang memberi radiasi, itu sangat cukup untuk membuat anda mandul ye kawan-kawan.

Professor kata, lelaki yang selalu letak phone dalam poket seluar, akan beri kesan radiasi terhadap testis lelaki. Poket tu kan dekat kedudukannya dengan testis. Erm...Bahaya kan?


Okay, itu antara apa yang saya blajar hari ni. Lagi satu, jika testis terdedah kepada suhu yang tinggi, perkara ini juga boleh buat mandul. 

Baiklah di sini sahaja info medik kita pada hari ini. Salam :)

p/s : dalam belajar, tak boleh ada rasa malu x kena tempat. :)

1 comment:

azriqmata2 said...

terapi letak ketul ais kat testis ok x kecik? hahaha
*anak2 dpt air-cond*